https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klima-krkonosske-tundry-zacinaji-sledovat-modernejsi-meteostanice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klima krkonošské tundry začínají sledovat modernější meteostanice

12.8.2021 11:40 | PEC POD SNĚŽKOU (ČTK)
Tundra je nejcennější a zároveň nejcitlivější část Krkonoš. Zvláště nejvýše položené oblasti hor jsou pod významným vlivem klimatických změn.
Tundra je nejcennější a zároveň nejcitlivější část Krkonoš. Zvláště nejvýše položené oblasti hor jsou pod významným vlivem klimatických změn.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) modernizuje zastaralé meteostanice v oblasti unikátního ekosystému arkto-alpínské tundry na hřebenech Krkonoš. Cílem je lépe sledovat klima v oblasti, která je jednou z nejextrémnějších ve střední Evropě. Pracovníci národního parku dokončili modernizaci meteostanice na Studniční hoře v nadmořské výšce 1554 metrů.
 

"Přes 20 let tady byla meteostanice, která dosloužila, proto jsme ji komplet vyměnili za novou," řekl ČTK Libor Kukačka ze Správy KRNAP.

Správa KRNAP při klimatologickém monitoringu obnovuje meteorologické stanice, které po více než dvacetileté službě dosluhují. Na hřebenech Krkonoš jsou ve správě KRNAP čtyři, z nichž dvě byly zmodernizovány. "Letos bychom chtěli dokončit zbývající," řekl Kukačka.

Nové automatické meteostanice ve správě KRNAP budou zařazeny do sítě stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který jich má v Krkonoších několik. Díky spolupráci s ČHMÚ Správa KRNAP získala možnost využívat unikátní databázi pro uchovávání a vyhodnocení naměřených dat, která tak budou snáze dostupná pro navazující přírodovědecký výzkum a monitoring, uvedli zástupci národního parku.

Nové profesionální plně automatické stanice jsou určeny pro měření v extrémních klimatických podmínkách krkonošských hřebenů. Měření zahrnuje klasické veličiny, jako teplotu a vlhkost vzduchu, směr a rychlost větru, úhrn srážek, výšku sněhové pokrývky, dobu trvání slunečního svitu či globální radiaci. Stanice jsou vybavené také zařízením pro mikroklimatické měření přízemních a půdních teplot a vlhkostí nejen v referenčním místě stanice, ale v případě teplot i v různých typech vegetace. Stanice jsou vybaveny dálkovým přenosem dat i telemetrií umožňující jejich vzdálenou správu.

Tundra je nejcennější a zároveň nejcitlivější část Krkonoš. Zvláště nejvýše položené oblasti hor jsou pod významným vlivem klimatických změn. V rámci projektu "Vegetace krkonošské tundry – minulost, současnost a budoucnost" se uskuteční monitoring, který poskytne klíčové informace pro pochopení změn a odhad dalšího vývoje vegetace krkonošské tundry. Projekt, kterého je obnova technologií součástí, je podpořen z Operačního programu Životní prostředí, uvedli zástupci Správy KRNAP.

Arkto-alpínská tundra na hřebenech Krkonoš je na české poměry nezvykle drsnou krajinou, pro kterou jsou typické lišejníky, kamenná pole, smilkové trávníky či kleč. V Krkonoších má tři podoby: nejvýše, tedy například na Sněžce, je lišejníková, níže travnatá a ještě níže - v ledovcových karech - je zóna květnaté tundry.


reklama

 
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist