https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticka-konference-cop26-je-podle-predsedy-posledni-nadeji-zavazku-z-parize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatická konference COP26 je podle předsedy poslední nadějí závazku z Paříže

14.5.2021 15:11 | LONDÝN (ČTK)
Sharma dnes mimo jiné potvrdil, že britská vláda hodlá navzdory pandemii covidu-19 uspořádat tradiční konferenci s účastníky na jednom místě. Slíbil, že organizátoři zváží všechna možná opatření proti koronaviru.
Sharma dnes mimo jiné potvrdil, že britská vláda hodlá navzdory pandemii covidu-19 uspořádat tradiční konferenci s účastníky na jednom místě. Slíbil, že organizátoři zváží všechna možná opatření proti koronaviru.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní klimatická konference OSN musí být momentem, který z uhelné energetiky učiní věc minulosti. Přináší "poslední naději" pro přísnější z cílů pařížské klimatické dohody a odvrácení katastrofálních následků globálního oteplování. Takto se dnes vyjádřil britský poslanec Alok Sharma, kterého vláda loni jmenovala předsedou konference označované zkratkou COP26.
 

Dvoutýdenní jednání představitelů z celého světa je naplánované na začátek listopadu, jako dějiště bylo vybráno skotské město Glasgow. Sharma dnes mimo jiné potvrdil, že britská vláda hodlá navzdory pandemii covidu-19 uspořádat tradiční konferenci s účastníky na jednom místě. Slíbil, že organizátoři zváží všechna možná opatření proti koronaviru.

Pokud jde o obsah konference, je podle bývalého britského ministra pro podnikání v sázce osud pařížské dohody z roku 2015, v níž se strany zavázaly ke snaze udržet oteplování globálního klimatu výrazně pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálními časy a pokud možno co nejblíže 1,5 stupně. Evropská unie nebo Spojené státy od té doby stanovily ambiciózní cíle ohledně redukce emisí skleníkových plynů, podle ekologických aktivistů i odborných analýz ale svět stále k naplnění zmíněného závazku nesměřuje.

"Od chvíle, kdy byla podepsána Pařížská dohoda, svět zdaleka neučinil dostatečné kroky," řekl dnes Sharma. "Nyní musíme do roku 2030 srazit globální emise na polovinu, abychom udrželi 1,5 stupně na dosah, udrželi 1,5 při životě," citovala jej agentura Reuters. Nadcházející konferenci v této souvislosti prezentoval jako poslední šanci.

Selhání mezinárodního společenství by podle něj mělo zničující dopady. "Když teď nezasáhneme, věda nám říká, že tyto efekty (klimatických změn) budou častější a drsnější, že budeme svědky globální katastrofy o rozsahu, jaký svět ještě neviděl," řekl Sharma. "Glasgow musí být tou COP, která odkáže uhlí do minulosti," dodal.

K emisním cílům v podobě poloviční redukce do roku 2030 a uhlíkové neutrality do poloviny století, o kterých dnes Sharma mluvil, se momentálně kromě Británie hlásí také EU, USA nebo Brazílie. Například Čína ale podle prezidenta Si Ťin-pchinga očekává, že její produkce skleníkových plynů začne klesat až po roce 2030. Do roku 2060 je pak cílem neutralita, tedy stav, kdy jsou veškeré emise vyvážené mechanismy, které je zneškodňují.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (84)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.5.2021 16:02
Pokud se nepletu tak Glasgow má hostit 30.000 exhibicionistů zapálených pro "velký úklid CO2".
Pojďme počítat, kdyby každý mluvil pouze 3 minuty tak se dostaneme na
90 000 min/ 60 = 1500 hod = 62.5 dne ( a to by se muselo mluvit 24 hod. denně )
Již z tohoto prostého faktu plyne, že se jedná o ideologický sjezd, kde se neřeší nic podstatného, pouze se freneticky potvrdí vůle něco odsouhlasit.
Paralelu lze spatřovat v nacistických shromážděních Berlín,Mnichov či Norimberku nebo na komunistických sjezdech v Moskvě.

Navíc jak doloženo tvrdými daty - Asie , Afrika i J. Amerika - v žádném případě žádné emise snižovat nechtějí , alespoň do té doby než se přiblíží životní úrovni USA/EU, což do roku 2030 není možné.

Půjde o globální pokryteckou show , které nezmění vůbec nic,kromě desítek tun popsaného papíru, tisíců letů s uhlíkovou stopou navíc a předvedení se "zachránců" světa, od všehoschopné Ursuly von der Leyen po neschopného Joe Bidena ve světle ramp.

Navíc existuje solidní pravděpodobnost, že celá klimatická změna je velkým omylem většiny odborné obce.
Pokud se nepletu, tak zrovna jaro 2021 patří k nejchladnějším za několik desetiletí, prší , ale jak sami vidíte moc se o tom nepíše.
Nezapadá to totiž do scénáře o konci světa v důsledku navýšení koncentrace CO2 o několik desítek ppm kolem hladiny 0,04 % CO2.
Za několik desítek let bude fantasmagorie o zlém CO2 tiše odklizena do skříně pro kostlivce a ani pes po ní neštěkne, stejně jako po biopalivech a jiných bludech.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.5.2021 16:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
A jejich uhlíkové stopě a i CO2 ani slůvko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2021 19:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, jste si jist, že letošní jaro je chladné na celém světě? Určitě? Není to jen drobná anomálie severní a střední Evropy? Nemáte na to nějaká link? Určitě by vám něco nalhali v Petrohradu nebo v Kremlu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.5.2021 19:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Letošní jaro je tak jak má být - takové bývalo nejen za našich mladých let. Studený máj, ve stodole ráj/v květnu nemá pastýřovi oschnout hůl, študentovi
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2021 19:49 Reaguje na smějící se bestie
Užijme si toho, kdy bude takové příště??
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.5.2021 00:05 Reaguje na Pavel Hanzl
máj 2020 bol zrážkovo normálny a jún 2020 bol dokonca zrážkovo nadpriemerný.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 18:06 Reaguje na Vladimir Mertan
No a čo?
Co kdybyste si o té klimatické změněně něco přečetl?
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.5.2021 18:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase za rok, víte, tavarišč Hanzl.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.5.2021 19:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Předpověď počasí na jaře roku 2021 pro Severní Ameriku a Evropu: vše v rukou oceánů

V tropickém Tichém oceánu je oblast, která střídá studenou a teplou fázi.
Chladná fáze se nazývá La Nina , zatímco teplá fáze má slavnější název El Nino . Každá fáze ENSO má jiný vliv na tropické počasí a ovlivňuje tak počasí po celém světě odlišně.
Pro jarní sezónu tohoto roku bude chladnější počasí než normál.
https://www.severe-weather.eu/
Jedním z hlavních cílů Severe Weather Europe je poskytovat centralizované shromažďování a sdílení informací o nepříznivých povětrnostních událostech po celé Evropě. Jediným způsobem, jak toho dosáhnout, je síť partnerů po celé Evropě. Sdílením informací s širším publikem se sídlem v EU a na celém světě.
Bohužel tam jsou pouze NE ruské organizace, ale jak vás už známě, těm to stejně nalhali v Kremlu. :-)
--------------------------------------------
Dále pro vás mám novinku-Země je kulatá,rotuje kolem své osy a také se střídavě přiklání směrem ke Slunci.
Když je na severní polokouli zima , na té opačné je co ?

Nechtějte proto, aby bylo letošní jaro chladné na celém světě, to nedokáže ani mág David Coperfield.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.5.2021 22:49 Reaguje na Miroslav Vinkler
Píšete vzletně, ale co jste chtěl sdělit? Že se celosvětové klima ochlazuje??
Páně Kalendův "integrál TSI" je už tady?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

14.5.2021 23:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Predstavte si že áno, globálna teplota klesla o 0.3 stupna čo je dosť veľa. Podľa Vás, alebo p. Zamouřila také niečo musí trvať stovky rokov :-) Držte si klobúk, pretože ochladzovanie bude pravdepodobne pokračovať.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 18:45 Reaguje na Vladimir Mertan
Dejte link na to globální ochlazení. Ale ne kremelské zdoje, ty jsou vylhané VŠECHNY.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.5.2021 19:46 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.nsstc.uah.edu/climate/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 08:09 Reaguje na Vladimir Mertan
Z tohoto vydedukovat stagnaci oteplování může jen jedinec obdařený nevšední fantazií.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.5.2021 21:29 Reaguje na Vladimir Mertan
No ale příčiny jsou jiné než Kalendův integrál.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.5.2021 07:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle ,musíte se dívat i kolem sebe.
Bylo doloženo,výpočty i měřením, že sluneční skvrny,kolísání jejich počtu,magnetické pole Slunce i jeho zářivost jsou propojené jevy.
Je také známo, že se tyto fenomény podepisují i na seizmické aktivitě Země (viz letošní rok) apod.

Kdyby nic jiného, měl by racionálně a logicky uvažující člověk mít alespoň špetku pochybností, což jak jste doložil výše ,se vám velkým obloukem vyhýbá.

Počkejme jak to bude dál do podzimu, zatím je tady zima jak v psírně (oproti 2015-2019), ale v Glasgow bude pěkně horko a určitě z nich vypadne nějaké "moudro",které můžete zase papouškovat na Ekolistu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 18:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Letos je zcela vyjímečný rok, protože naměřili u nás první tropický den, možná jako první někdy 12. května v historii. Jen na okraj.
Celkem nepochybuji, že země je kulatá a obíhá kolem slunce a klimatická změna je prokázáná velmi podobně. Ale ta pravděpodobnost je stále někde na 96 - 98%, takže nějaká minimální možnost, že je to celé naopak tam je, já s tím taky počítám. Ale je to informace k ničemu. Ležet na krovkách, fedrovat pod kotel a spolíhat na páně Kalendův integrál TSI, je zcela jasně sebevražedné jednání.
Prostě těch 40 mld. tun CO2 ročně vyfučených do atmosféry se okecat nedá.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.5.2021 21:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je jen vaše přání, že ,,je také známo,,. Nikdo to zatím nepotvrdil a ani statistika zemětřesení tomu nenasvědčuje. :-)

1) https://www.thesuntoday.org/solar-facts/flares-and-earthquakes/

2) https://www.universetoday.com/101404/the-sun-doesnt-cause-earthquakes/

3) Zkuste kouknout na statistiku zemětřesení na https://www.usgs.gov/
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.5.2021 11:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta Vaše vrozená tupomyslnost Hanzl, to je rarita.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.5.2021 00:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Vo svete sú vždy nejaké anomálie. Tak napríklad v roku 2015 bolo sucho v Čechách, ale zase v stredomorí bolo pomerne chladno a daždivo. V roku 2010 bolo veľmi sucho a teplo v Rusku, ale zase bolo chladno u nás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 08:36 Reaguje na Vladimir Mertan
SAMOZŘEJMĚ. A právě průměr ze všech průměrů je globální klima. Pokud se tyhle průměry pořád točí kolem nějaké hladiny plus mínus, je vše v pořádku. Jenže se netočí, ta průměrná teplotní hladina se stále rychle zvyšuje.

Velmi dobře je to vidět na ledovcích, ty reagují pouze na dlouhodobý vývoj. Pokud by někde ubývaly a někde přibývaly, je to v pořádku, jenže ony ubývají ÚPLNĚ VŠUDE!! V Arktidě i v Antarktidě, v Himaláji i v Alpách.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.5.2021 00:09 Reaguje na Miroslav Vinkler
https://kosice.korzar.sme.sk/c/22660130/matovic-sa-uz-vratil-z-ameriky-u-s-steel-kosice-musi-vymenit-pece-za-elektricke.html?ref=njct Nové pece na elektriku za 1.5 miliardy. Pravdepodobne železiarne VSŽ skrachujú a oceľ budeme voziť z Číny, kde ju kludne vyrobia v peci na koks.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.5.2021 10:19 Reaguje na Vladimir Mertan
Dík za prispevky, p. Mertane. Tohle je také drsne. Mame proste smulu, ekologie bude, i kdyby na chleba nebylo, a lidi do toho nemají co kecat. Někde jsem zaslechla, že němci staví v Africe uhelné elektrárny.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.5.2021 11:32 Reaguje na Jarka O.
Nebo z USA, kde je to s výrobou oceli jako v Číně. Ona totiž ocel se podle chemických zákonitostí, dá vyrobit jedině oduhličení roztaveného železa okysličováním za vzniku CO2,je jedno, jestli v peci vytápěné plynem, nebo v peci elektrické s uhlíkovými elektrodami, či ve vysokofrekvenčí peci indukční. Co se týká Košic, potřebuje americký majitel firmu zlikvidovat, tak jako se snaží britský majitel zlikvidovat výrobu oceli kolem Ostravy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 08:44 Reaguje na Jiří Daneš
CO2 z průmyslu se dá odchytávat metodou CCS přímo z komína a hlavně není nutno na to používat vůbec fosilní uhlík.
A Elon Musk se snaží zlikvidovat firmu Franty Vonáska, který do staré škodárny namontoval elektromotor a baterie z paleťáku a dělá mu tvrdou konkurenci.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.5.2021 19:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Když už frajerim povrchní znalosti nějaké experimentální metody, tak aspoň poradne okopiruju její jméno. Tím myslím vás, studente.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.5.2021 11:31 Reaguje na Vladimir Mertan
Nebo z USA, kde je to s výrobou oceli jako v Číně. Ona totiž ocel se pdle chemických zákonitostí, dá vyrobit jedině oduhličení roztaveného železa okysličováním za vzniku CO2,je jedno, jestli v peci vytápěné plynem, nebo v peci elektrické suhlíkovými elektrodami, či ve vysokofrekvenčí peci indukční. Co se týká Košic, potřebuje americký majitel firmu zlikvidovat, tak jako se snaží britský majitel zlikvidovat výrobu oceli kolem Ostravy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.5.2021 18:40 Reaguje na Jiří Daneš
Škoda, že se ty brzo nepoužívané pece z liberty nedají prodat slovákům. Který z těch typů je nejlevnější a české firmy je nevyrábí?
Odpovědět
kk

karel krasensky

14.5.2021 22:49
Nevěřte všemu co vídite na internetu to už říkal Masaryk
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

15.5.2021 06:10
la Niňa je možná ten fenomén, co ochlazuje klimatický systém Země,tím, že posílá teplo na dno oceánu. Způsobuje ale větší a větší anomálie, které se dají vysvětlit zřejmě jen větším množstvím energie v systému (na planetě).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.5.2021 07:29 Reaguje na Katka Pazderů
Tak když je to tak známý fenomén, proč nikdo nezveřejnil v r. 2020, že r.2021 bude takový jako je ?

Správná odpověď - protože to nikdo neumí ani náhodou předpovědět, zato odborníků na kolaps klimatu díky srandovním emisím v řádech miliontin % z 0.04 CO2 v atmosféře máme nejméně 30tisíc. Můžete si s nimi udělat selfíčko v Glasgow.
Mezi námi děvčaty - už jste někde viděla komplexní definici pojmu "energie" ?
Další zázrak - neexistuje , zato existují lidé,kteří se s ní budou ohánět od rána do večera.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

15.5.2021 11:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Milostivá paní Kletečková, sice neviděla žádnoukomplexní definici čehokoliv, neví, ale vůbec už neví, proč "nikdo nezveřejnil v r. 2020, že r.2021 bude takový jako je", ale jistě nám pochybovačům o pravdivosti nezvratné klimatické změny, nakonec laskavě odpustí, když se ukáže, že pochybujeme správně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 18:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ty "srandoví emise" dělají KAŽDÝ ROK 40 mld. tun CO2, což je 5% celkového koloběhu uhlíku celé Zeměkoule. Z toho asi 2% se rozpustí v oceánech a ty 3% zůstávají v atmosféře. Za 10 let je to 30%, dnes máme řádově o 100% víc CO2 ve vzduchu, než je zdrávo a teplota tomu vůbec neodpovídá (setrvačnost oceánů nás zachraňuje).

Historicky je prokázáno (nejen z ledovcových vývrtů), že právě CO2 velmi přesně koreluje s teplotou a je to prostě tvrdý skleníkový plyn.
Jsou lidé, kteří doposud věří na placatost Země, já za to nemožu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.5.2021 18:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Už jste se tady během měsíců priučil, co je OZE a co konvenční zdroje E. Chtělo by to víc učit se, učit se, ucit se, jak někdo tvrdil. Neříkali vám to na vumlu? Jak se dostává CO2 do toho moře a kde jste sehnal ty 2%? Prozradim vam neco noveho do hlavicky. CO2 krom toho, že proniká do vyšších vrstev atmosféry a unika do vesmiru, se vodou z atmosféry vymyva stejně jako jiné plynne oxidy, takže nikde nezůstává a nehromadi se. Není to jako ve sklípku, nemusite se bát udušení. Jako slabá kyselina pak reaguje v půdě a vodě s tím, co se mu zalíbí. Ale i to uz vam nekdo nekdy psal. Vidíte, jak jsem na vás ještě hodna, soudruhu, že vám pomohu se vzděláním.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 08:24 Reaguje na Jarka O.
Ženská nešťastná, podívejte se do jakéhokoliv grafu koncentrací CO2 za posledních třeba milión let, na průběh teplot v dobách ledových atd. atd. tam to všechno máte. Vysvětlení dává velmi dobré a jednoduché pan Zamouřil:

https://www.czechsight.cz/co-vime-o-zmene-klimatu-zadna-alternativni-teorie-nedokaze-soucasne-otepleni-vysvetlit/?fbclid=IwAR1SAwsg7V66pKgf63_aJx8WFw463pCH51GIpE2zr4PAzKoNH9swwzwVXP4
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.5.2021 20:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak? Pánovi, který evidentně geografii rozumí a předkládá vám tady výsledky měření zmen teplot a pod. z nedávné doby, se vysmívate, a me chcete ohromovat vysledky mereni konc. CO2 za milion let, jo. A co třeba konc. CO2 v triasu? Bacha, neplést s dryasem, a rychle si to jdete zjistit na vikipedii. Nema cenu na vase nesmyly odpovidat. Stejně jste se několika odpornými příspěvky odkopal a váš pseudozajem o klima a ekologii jen potvrzuje, že hlavně patříte na psychiatrii. Jsem tomu ráda. Je to váš trest za posluhovani vsem rezimum a sikanu ostatnich.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2021 10:07 Reaguje na Jarka O.
Ženská nešťastná, nebavíme se přece o geografii ale o klimatologii, to jsou přece úplně jiné obory.
Samozřejmě jsou velmi zhruba známé koncentrace CO2 i globální teplota v triasu, to všechno klimatologové znají.
Jenom si můžete odpustit ty urážky ohledně psychiatrie, já bych se to k vám (ani nikomu jinému) nikdy nedovolil.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.5.2021 21:07 Reaguje na Jarka O.
Mohu se zeptat, nejste sestra/dcera Šimůnka? Ten také každého tituloval do soudruhů...

No každopádně má p. Hanzl s tím že oceány pohlcují CO2 pravdu (proto dochází k okyselování).
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.5.2021 12:50 Reaguje na Petr Eliáš
P. Eliasi, napsala jsem vam odpoved na konci diskuze, jestli mate zajem si ji precist.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.5.2021 20:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Počet obyvatel Země cca 7 mld, souhlas pane Hanzle ?

V průměru dospělá osoba vykálí za rok asi 145 kg hoven.
7 mld x 0,145 t = 1.015 miliardy tun materiálu v pevné fázi (teda jak u koho :-) )
Pokud bychom k tomu započítali plynné exhalace populace - bakterie vyprodukují 0,4 až 1,5 litrů plynu:
/59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku/
každý den, a ten musí nějak z těla ven,viďte pane Hanzle, dostaneme se ještě k zajímavějším číslům.

Můžeme tedy tvrdit, že nejlepším způsobem pro stabilizaci klimatu by byl úbytek populace na únosných 5 mld , a to jak primárně , tak i sekundárními dopady. (pokles spotřeby energie)
=========================

Z určitého úhlu pohledu lze tedy prohlásit, že lépe než tratit čas plky o CO2 , bylo by lepší diskutovat v Glasgow o hovnech.
Ono to tak stejně dopadne, ať už se tam budou bavit o čemkoli, není to krásná pointa ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 08:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dokud nepochopíte rozdíl mezi uhlíkem oběhovým a fosilním, nemá cenu to vůbec řešit.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.5.2021 08:58 Reaguje na Katka Pazderů
La Nina ochladzuje a El Nino otepluje. Celý ten humbug a mimoriadna správa IPCC bola vydaná práve po mimoriadne silnom El Nine v roku 2015, ktoré ukončilo 16 rokov trvajúcu pauzu v globálnom oteplení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 18:39 Reaguje na Vladimir Mertan
La Nina ochlazuje a přebytečnou energii posílá na Paroubkův Mars, El Niňo otepluje a hlásí se do LGBT komunity, v roce 19 se ukončilo 16 rokov oteplování, které běží necelých 100 let. Voni sou hlava...
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.5.2021 19:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Stiahnuté z verejnej diskusie na internete, príspevok z roku 2013. Je zneho zrejmá aj pauza v GO aj neochota IPCC túto pauzu priznať:

"Milan Lapin napsal(a):
Ahoj, Radim, dobre si zhrnul závery tejto správy IPCC a som rád, že sú korektné aj príspevky v diskusii. Trochu ma zarazilo, že IPCC sa nechce podrobnejšie vyjadrovať k stagnácii globálnej teploty v posledných 15 rokoch. Ako som prezentoval aj na seminári v Prahe pred necelým mesiacom, dá sa to celkom elegantne vysvetliť zmenami v oceánickej cirkulácii, ukladaním väčšieho množstva tepla v oceánoch a aj zoslabením slnečnej aktivity. Je takmer isté, že najbližšia epizóda ElNiňo zdvihne globálnu teplotu najmenej o 0,2 °C a bude po prechodnej stagnácii globálnej teploty. Viac sa o tom zmieňujem na mojej stránke www.milanlapin.estranky.sk, ku ktorej som ale neotvoril blog s verejnou diskusiou. Píše mi však dosť ľudí mailom.
28. 09. 2013 | 10:03"
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 08:17 Reaguje na Vladimir Mertan
Zkuste vysvětlit, jak může El Nino zdvihnout globální teplotu o +0,2°C.
To by mě fakt zajímalo, to má nějaký kotel do kterého zafedruje?
Pokud nějakou oblast oteplí, nějakou musí zase ochladit, globální teplota je přece stejná.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

16.5.2021 14:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Je to úplne jednoduché. Väčšina zemegule je pokrytá oceánmi. Ak sa teplá voda vplyvom vetra a morského prúdenia rozprestrie na veľkej ploche, tak to z globálnou teplotou parádne zahýbe. Kde sa vzalo to teplo El Nina? Oceány zohrieva jednoznačne slnko. Prúdenie vody v oceánoch je nesmierne komplikovaný proces, kde pôsobí veľká zotrvačnosť.
http://astro.sci.muni.cz/pub/info1998/cnn2402b.html
Inak prof. Milan Lapin je skúsený klimatológ a je na Slovensku asi najväčšia autorita v oblasti globálneho oteplenia. Samozrejme zastupuje skupinu vedcov, ktorých voláme zjednodušne "alarmisti". O jeho skúsenosti a znalostiach svedčí už len to, že sa jeho predpoveď z roku 2013 absolútne vyplnila.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

16.5.2021 20:56 Reaguje na Vladimir Mertan
Až na to, že žádná pauza nabyla. Zase plácáte kraviny.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.5.2021 09:31 Reaguje na Katka Pazderů
https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/klima-o-rychlosti-zmen.A201202_203259_p_klima_wag prečítajte si rozhovor s meterologom Milanom Šálkom, napr."Ještě jedno malé odbočení: Během velmi studeného období mladšího dryasu bylo počasí v chladnějším období roku podstatně bouřlivější než v teplejších dobách. Tento zdánlivý paradox souvisí s málo vnímanou skutečností, že bouřlivější a větrnější počasí je daleko více ovlivněno gradientem (rozdílem) teploty mezi teplými a studenými oblastmi než absolutním zvýšením teploty. A nyní, kdy se (zatím) nejvíce otepluje Arktida, je tento rozdíl teploty (a tedy „motor“ cirkulace) o něco menší, zatímco v chladnějších dobách, třeba na začátku tzv. malé doby ledové, se vyskytovaly skutečně monstrózní zimní větrné bouře, kdy třeba na pobřeží Severního moře zahynuly desítky tisíc lidí a město Rungholt bylo doslova odplaveno."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.5.2021 18:42 Reaguje na Vladimir Mertan
V mladším dryasu probíhaly série velmi silných impaktních událostí a tím pádem probíhaly katastrofické jevy zcela mimo meteorologii, třeba obrovská zemětřesení, gigantické vlny tsunami a rozsáhlé požáry a výlevy lávy.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.5.2021 20:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Škoda, že jsem tam nebyl s vámi, vidět něco takového na vlastní oči !To se může povést pouze obzvláště nadaným jedincům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 08:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy sice vědcům nevěříte, ale na Zemi existují stovky lokalit, které jsou jakési datové archivy a s dnešními možnostmi se z vrstev sedimentů dají poznat až neuvěřitelné věci. Něco podobného jako z ledovcových vývrtů, kde zjistili i kontaminace atmosféry z olověných dolů ve Španělsku za Římanů.
S největší pravděpodobností je tohle období zaznamenáno i v lidské historii, potopa světa z legend snad všech světových kultur bude asi z té doby.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.5.2021 09:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Naopak , paleodata jsou vstupenkou do minulosti,
problém je,když se účelově pomíjí, aby se mohlo vytrubovat jediné správné učení o současné CO2 katastrofě. Což jak právě dokládají paleodata je obyčejný žvást.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.5.2021 20:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
A na tohle jste přišel proboha jak?? Všichni vědci světa jsou hlupáci a jen vy jste letadlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2021 10:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, vy považujete celosvětovou vědeckou obec za bandu podvodníků a korupčníků, kteří jsou ochotni za mrzký peníz falšovat vlastní výzkumy.
PROČ??
Tohle nám přece pořád tlačí do hlav prolhaná ruská demagogie a je zcela jasné, že jim to nefunguje. Stačí se podívat na skutečný světový vývoj ve všem.
V čem jsou Rusi dobří?
Pouze ve vyhrožování sousedům a vyvíjení strojů na zabíjení lidí, v ničem jiném.
I ten Sputnik V se ukazuje jako šlompárna.

Jak to, že to nechápete zrovna vy??
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.5.2021 13:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy nedate nikomu pokoj. Zrovna jsem cetla srovnani sputniku s 4 dalsimi preparaty z madarskych pozorovani. Nejlepsi byl Sputnik, 2.-4. misto AZ, Sinupharm, Moderna, posledni Biontech. Srovnavaly se jednoduse pocty umrti po vakcinacich a pocet reinfekci. Ze vyzkumy jsou ucelove a granty se davaji na urcity smer vyzkumu, je prece zname. Rusi jsou dobri jako vsichni jini, ale to by snad melo byt vam zname nejvic, kdyz jste tam opakovane byl. Mereni CO2 se muzou delat nekolika metodami, IR, CHNS analyzatorem nebo GC MS by taky sla. Vsechny maji nejakou odchylku, musi se dobre nakalibrovat a odchylka je i mezi metodami navzajem. Ale odpovidat vam si uz opravdu zakazuju.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2021 20:50 Reaguje na Jarka O.
Já se bavím s panem Vinklerem a ptám seho, proč považuje vědce za bandu parchatů, nikdy na to neodpověděl.
Srovnávat podání sušeného mléka od různých firem a sledovat následná úmrtí je úplně stejný nesmysl.
Rusko bylo technicka na výši naposled začátkem 80. let, pak šlo dolů a hlavně kvůli tomu zbankrotoval ten jejich slavný bolševismus.
Metody a měřáky na CO2 skutečně neřeším a nerozumím jim. Mně zajímají vědecké výstupy, ovšem podané pupulární formou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.5.2021 20:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
P. Vinklere, von tam p. Hanzl nebyl, okopíroval info z wikipedia. A teď půjde nastudovat rozdíl mezi dryasem a triasem. A pak by nas mel informovat o tom, jaktože koncentrace CO2 od doby triasu v atmosféře tak poklesly :).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2021 10:09 Reaguje na Jarka O.
Je to velmi jednoduché. Uhlík se ukládal milióny let pod zem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.5.2021 11:29
Ona ta "osvícená" EÚ páchá harakiri za potlesku ostatních, kterým
tak ubude doposud vyspělá konkurence. Evropané sami na sebe vymysleli
způsob, jak se stát závislými na všemožných dovozech i základních
materiálů a ještě to oslavují jako úspěch zelené politiky. Nic proti
zavírání opravdu zastaralých hutí a energetických zdrojů, ale uměle
pomocí povolenek likvidovat i ty modernizované a relativně ekologicky
šetrné už hraničí s debilitou. Když tyto znečišťovatele nahradí jinde
znečišťovatele horší, tak si pouze zametu svůj dvorek a smetí hodím
za plot, odkud mi ho vítr navěje zpět. Až se mi podaří smetí zlikvidovat
a ne pouze přemístit jinam, tak to bude úspěch, který se ale nekoná
a ani konat nebude. Je tu ještě možnost být skanzenem bez funkčních
továren a ty ukazovat jako památky na kdysi industriální Evropu a vítat
zde turisty z nových ekonomických obrů. To ale Evropu neuživí a v době
kovidu to pociťují hlavně ti, kteří vsadili na turistiku, hotelnictví
a restauratérství. Moudří vsadili na základní životní potřeby a na
nezbytné služby jako zdravotnictví a třeba pohřebnictví. Bohužel
toto vše je ale závislé na příjmech z výroby a služba službu neuživí,
pokud do ní nepřitečou i jiné prostředky ze ziskové produkce. Tu si
záměrně likvidujeme pod dojmem toho, že snad peníze rostou na stromech.
Ony se dají natisknout inflační peníze, ale otázkou bude, zda půjde
těmi barevnými papírky cokoliv z dovozu zaplatit. Nyní je tu trend
naplnit pokladnu cly a DPH z dovozů, ale toto dlouhodobě deficit příjmů
nezachrání. Jedná se většinou zboží zbytné, mnozí ho klidně oželí a
efekt bude nulový. Z vlastní výroby jsou daně jisté a ne ten holub
na střeše z možného cla a DPH u dovozů. EU tak hasí zoufale požár
benzínem a okolí přihlíží škodolibě zkáze. Vývoj v tomto spolku jsem
takový nečekal a vidím to stupňování těch chyb bez možnosti nápravy.
Asi pouze rozpuštění tohoto spolku může nastolit zpět rozhodovat
sami o sobě, o směřování průmyslu, zemědělství, migrace, školství
atd. Sjednotit tak různorodý spolek je utopie, která se podepisuje
na každé zemi jinak a bohužel na té naší, čím dále tím negativněji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2021 12:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Evropa páchá harakiri takovým způsobem, že silně prosperuje a v některých oborech se dotala opět na první místo na světě. Ekonomika i s koronáčem je stabilní a slušně prosperuje, právě OZE je dobrý systém na vytažení z koronakrize.
Samozřejmě se kšeftuje opo celém světa se vším a EU je nejsilnější ekonomický blok světa.
Dál jsem to nečetl, asi to bude furt to samý.....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.5.2021 19:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Kterépak obory to jsou, ve kterých je Evropa tak dobrá?
V importu elektroniky, v importu potravin, v importu
energie a surovin, v importu migrantů, v importu pseudokultury a v zadlužování? I to mohou být úspěchy,
jak se dostat opět do čela, ale závislosti na jiných.
On to Západ tak dělal už v minulosti, kdy vše vozil z kolonií za korálky a nebo si to bral se zbraní v ruce
bez placení. My si to museli koupit a nebo vyprodukovat sami. Bylo to sice méně efektivní, ale slušné a čestné.
Nyní jsme tou kolonií my a mnozí dělají za "korálky"
ve formě třetinových a nižších mezd a jíme podřadné
potraviny z jejich produkce. Naše banky v cizích rukou
nás odírají i o to málo uspořené a dotují ty mateřské,
aby samy nezkrachovaly. A ta většina v EÚ parlamentu
nás s přehledem přehlasuje, když jde o to, jak nás
postavit do pozoru. Kdo se vzepře, tak mu hrozí trest odvolávající se na evropské hodnoty, které jsou často
opravdu pochybné. Vám se líbil asi vždy bolševismus,
když jste ho byl opakovaně v SSSR budovat. Nyní se vám
líbí diktát OZE, uhlíkových povolenek a kdo ví co ještě.
Ano to je bolševismus, když většina diktuje ostatním
i to, co se nedá aplikovat všude. Nutit energii větru
a slunce i těm, kde nefouká a nesvítí, je stejné jako
bylo vnutit kolektivizaci do funkčního zemědělství.
Tak samo nám chtějí vnutit migranty, jako Stalin
přesídloval národy rozorat celiny a osídlit Sibiř.
Je to pouze RVHP s jiným názvem i s těmi "úspěchy"
v dovozu všeho možného. Časem dojde i na "valutová"
omezení, kdy budou chybět peníze utržené z vývozu
na nutný dovoz toho, co už se zde neprodukuje.
Odkudpak jsou všichni potenciální dodavatelé JE mimo zastaralé francouzské technologie? Z Evropy? Nikoliv a stejné to je pomalu se vším. Bez dovozu z Asie tu
budeme chodit nazí, bosí a bez oceli. I ty vaše soláry
a větrníky vozíme z Číny a plyn z nenáviděného Ruska.
Vzpamatujte se a uvažujte, nejste už nějaký studentík
zblblý studiem pochybných oborů vhodných tak k sedění
v úřadech. Pokud ale rád podléháte diktátu, tak nemá
cenu vám to dál vymlouvat. Každý si to sám musí zažít
osobně, když mu direktivní nařízení vezme práci, kterou
za čas doveze odjinud a dráž. Bez konkurence není trh,
ale diktát ceny. O to tu jde milý pane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2021 21:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste úžasně doblblý ruskou demagogií. Ti už od leninových dob plácali tyhle nesmysly, pořád tvrdili jak kapitalismus se za chvíli rozpadne, imparialičtí válční štváči z Volstrítu zbankrotují a jak to teda dopadlo?
Zbankrotoval jen ten jejich nablblej komunismus a USA a Evropa jsou nejsilnější na světě.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

19.5.2021 08:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Bože to jsou bláboly jak ze sjezdu SPD nebo trikolory...Bééé zlý Západ, Béééé zlé banky, Bééé kolonie, Bééé migranti, Bééé bolševismus, ... :D
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.5.2021 12:48
Pro p. Eliase: P. Simunka neznam. P. Hanzl si servitky vuci mne taky moc nebere. Clovek, ktery opakovane jezdil za drivejsiho rezimu do SSSR, musel davat rezimu nejake protisluzby. Jestli byl ve strane nebo ne, nevim. Ani by to nevadilo. Ale v te souvislosti vadi, ze ted nadava ostatnim do proruskych svabu, jako ze my s Ruskem obchodovat nesmime, protoze jsme labilni na rozdil od Finska, Francie (JE) a Nemecka a podobne vyjevy. Znam vice podbnych lidi, kteri z minuleho rezimu opravdu dobre zili, jsou z nich ted nejvetsi rusobijci a ostatni muzou jen koukat s otevrenou pusou na ty mimikry. Ciste ZP nas zajima vsechny, neni na tom nic spatneho. Pred lety, kdyz diskuze o CO2 zacinala, jsem si myslela, ze te hlouposti nikdo neuveri, protoze vlastnosti CO2 jsou dost zname. Hodne jsem se spletla, neda se nic delat. Taky jsem si myslela, ze ekologicka reseni jsou znamkou vyspele spolecnosti a tresnickou na dortu.Ted je z toho byznys narizeny shora, za kazdou cenu, jde se pres mrtvoly, to je muj nazor. A ani se na to nejde podle me pres vyhodna a zaplatitelna reseni, ale proste jinak, neda se vsechno rozepisovat, je to v diskuzich uz dost popsane. K tomu okyselovani: CO2 ( podobne i jine plynne oxidy) se v atmosfere rozptyluje, vymyva se destem a dostava se jako H2CO3 do pudy a vod. K okyseleni dojde kratkodobe dik pufracnim systemum ve vodach a pudach. Hydrogenkarbonatovy ve vode, ve slane jeste chloridovy, v pude, s organickou hmotou, i fosfatovy. Hodnota pH se jimi udrzi dlouho stabilni. Krome toho reaguje s kationty, tvori usazeniny, a kdovi na cem vsem se podili. To neznamena, ze se nemame snazit o podporu cistejsiho prumyslu, dopravy a zemedelstvi. Treba stavba JE by byl vyborny pocin nebo ma oblibena rychlodraha Praha Brno. Zatim to jde vsechno tak pomalu, ze jako vubec, takze prestavam nejakemu zajmu o vyvoj zeme a zlepseni ZP vubec verit a zustava jen byznys a politikareni. Politikareni tomu nepomuze, a to p. Hanzl bohuzel podsouva kdekomu, i odbornikum. To pak clovek jeden jeho i treba castecne pravdivy nazor snadno prehledne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2021 20:55 Reaguje na Jarka O.
Žádné protislužby jsem nikomu nedával, jezdil jsem jako specialista po stavbách, kam měli problém někoho vůbec dostat. Byl jsem mladý a bylo to skutečné dobrodružství, chtěl jsem cestovat a komáči mě pustili leda do Žabin. Koncem 80. let se to už uvolnilo a nerozhodoval kádrový profil (ten jsme měl vždy bídný).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2021 21:02 Reaguje na Pavel Hanzl
To fakt není možný, já NIKDY v žádné straně nebyl a taky jsem NIKDY nepsal, že nemáme kšeftovat s Rusy!! Fakt nejste reinkarnovaný pan Šimůnek, známý petrohradský bot?
My nesmíme Rusům dát klíče od naší energetiky, zcela oficiálně jsme pro ně nepřítel (spolu s USA) a sám Putin říkal, že energetika je dnes taky zbraň.
Tu drobnost, že jste vůbec nezanamenala klimatickou změnu a její příčinu nechávám bez komentáře....
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.5.2021 12:54
P.Hanzl: Ze se s nikym o zmene podnebi nebo o CO2 nebavim, neznamena, ze nevnimam zhorsovani zivotniho prostredi a rozdily mezi prubehem pocasi ve mestech a v prirode. Mesta pocasi ovlivnuji, vetrnikove parky prokazane taky, divila bych se, kdyby solary neoteplovaly sve nejblizsi okoli, takze teplotu a vypar by taky menily. Ze by se ve stredni Evrope menilo klima na tropy nebo tundru, jsem nezaznamenala, ale zaznamenavam zmenu klimatu politickeho ;). CO2 je potreba na obnovovani pufracnich schopnosti pud a vod, pKa disoc. H2CO3 je skoro neutralni, takze to me nevzrusuje, spis SOx a NOx. To je pak jina diskuze! To pak muzem mluvit o pricinach udajneho okyselovani morske vody. Zjednodusene by se asi dalo rict, ze se nam ta globalizace moc nepovedla! A co jsou ty 2% CO2 v morske vode, to ja zenska hloupa nechapu, zajimalo by me, co je 100%. Jestli 400 ppm CO2 v atmosfere, tak je v morich rozpusteno 8 ppm CO2?? A to nekdo zmeri? Jsou dobri. Podavam to sedlacky, aspon nemusite courat po vikipedii. Ale vim,ze by me za tohle kacirstvi nekteri prijemci grantu ukrizovali. Tak to na me neprasknete, dik ;).
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.5.2021 14:24 Reaguje na Jarka O.
To vaše údajné okyselování není vůbec údajné.

1) https://blog.nationalgeographic.org/2012/11/29/strong-evidence-for-ocean-acidification-impacts-in-southern-ocean/

2) https://www.ncdc.noaa.gov/news/providing-further-evidence-ocean-acidification

3) https://www.noaa.gov/education/resource-collections/ocean-coasts/ocean-acidification
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.5.2021 15:13 Reaguje na Petr Eliáš
No, zvyseni teploty oceanu a tim zvyseni acidity, absorbuje se 30 %CO2 z atmosfery, a ne ty 2 %, to uz zni trochu lepe. Otazka je, jestli zmena rovnovahy mezi CO32- a HCO3- je pricina okyseleni nebo dusledek. Co z toho plyne, uskromnit se, setrit, neplytvat, nenakupovat od cinanu kazdy rok novy mobil, ani zadne brazilske drevo, a globalizace je zlocin. Mozna mate jiny nazor. Tak hodne stesti pri badani.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

18.5.2021 16:27 Reaguje na Jarka O.
Dle vaší teorie by se oceán ale okyselovat neměl. S růstem teploty schopnost zadržovat CO2 klesá. Oceány se ale oteplují a okyselují, což značí že tam působí ještě něco dalšího. A to bude nejspíš parciální tlak CO2.
Zjednodušeně řečeno: pokud je pCO2 oceánu nižší než pCO2 atmosféry, tak oceán absorbuje CO2 z atmosféry. Nárůst CO2 vede k okyselování oceánů.

https://odv.awi.de/fileadmin/user_upload/odv/data/LDEO_Database/NDP-088_V2016.pdf
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.5.2021 16:15 Reaguje na Jarka O.
Přečtěte si toho Zamouřila, to považuji za nejlepší, krátký a velmi výstižný článek jako úvod do klimatické změny. Dávám znovu:

https://www.czechsight.cz/co-vime-o-zmene-klimatu-zadna-alternativni-teorie-nedokaze-soucasne-otepleni-vysvetlit/?fbclid=IwAR1SAwsg7V66pKgf63_aJx8WFw463pCH51GIpE2zr4PAzKoNH9swwzwVXP4
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.5.2021 18:00
Mam polemizovat s Takahashim, ktery se CO2 zabyva 50 let, v jednom komentari :)? To jste mi nalozil. Zatimco ty 3 clanky byly popularni tvrzeni pro studenty, tohle je zprava o databazi z 11 mil. mereni. Vy vite hodne o kvalite vzorkovani a mereni, ja trochu taky. IR metody... no jo. Nelibi se mi terminy zmena klimatu, boj proti klimatu a zle CO2. Niceni ZP nepopiram. Od zacatku jsem byla proti globalizaci. Urcite znate K.H. Sinna, ekonoma z IFO. Vypocital, ze emise elauta se vyrovnaji naftakum po 12 letech, bez vymeny baterie. Zapocitane byly i emise pri vyrobe auta. Az pak by mely lepsi emisni bilanci. Takze trochu utopie ty elauta. Ale ne rychlodraha! Navrhoval vykup brazilskych pralesu a udelat tam bezzasahovou zonu. No jo. Dalsi navrh byl dan z CO2. Nelibi se mi takove dane, ale vy me nutite premyslet. Vlastne by to muselo prispet k ukonceni te zvracene 25lete globalizace, coz je vlastne jiny nazev kolonialismu, a navratu vyrob tam, kde se vyrobky pouzivaji. Alespon doufam, ze je to ono, ze to neni jen dan z letani lidi na dovolenou. A navrat vyrob mi nevadi, protoze napr. Cesko urcite umi pohlidat cistotu vyrob lepe nez Banglades a inovace jsou vyborne. Je co napravovat. V 90. letech byl vyzkum kyselych destu a tam se jednalo ve sladkych vodach o pokles pH z 6,5 na hodnoty pod 4. A ve vasich clancich se sermuje poklesem pH o 0,1, a to jeste neni jasne, pri jake teplote to merili. Takze pro me je dulezita tato informace, nechce se mi prekladat, ale stejne je to jen pro vas a proc jsem stale trochu skepticka: Seawater pCO2 values that were computed using the alkalinity, total CO2 concentration and pH
data are not included in this data file because of their large uncertainties and potential biases resulting
from different dissociation constants of carbonic, boric and other acids used for the computations.
During many cruises, atmospheric CO2 concentrations were measured concurrently with surface
water pCO2. However, we suspect that many of them were contaminated by local sources (such as ship’s
exhausts). Since atmospheric CO2 concentrations vary from one air mass to another, especially in the
northern hemisphere, distinguishing local contamination from natural variability is difficult. Hence, we
decided to omit the atmospheric CO2 data from this file. We recommend that the atmospheric CO2
concentration data listed in the GLOBALVIEW-CO2 for computing the sea-air pCO2 difference.
Asi to mam vsechno spatne, ze jo. :)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.5.2021 13:56 Reaguje na Jarka O.
Nevím jestli to máte vše špatně. Ale asi máte chorobnou potřebu psát dlouhé komentáře a sama si na ně odpovídat...
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.5.2021 09:25 Reaguje na Petr Eliáš
Vyborne, chlapce. Nevis, ani vedet nemuzes. Nezlobim se, je to vina spíš školství a systémů. Tak ze sebe prosím nedělej ideologickou úderku, s tou jsou v historii moc skarede zkušenosti.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.5.2021 10:21 Reaguje na Jarka O.
Ale ty samozřejmě víš, že? Jistě jsi vyrůstala v socialistickém školství, takže máš patent na rozum, co teta? :D
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.5.2021 07:43
P.Eliasi, dobry den. Za clanky vam chci podekovat, coz jsem vcera neudelala. Hadat se s Takahashim je z me strany hloupost. 11 mil dat je uzasna prace, tak beru sve vyroky o nejakych odchylkach zpet. Parcialni tlak CO2 je vysvetleni. A jestli je ovlivneni ekosystemu a prumerny pokles pH oceanu, asi tedy lokalni, nekde vice, nekde mene, tak viditelny, tak je pozornost zaslouzena. Porad je otazka, co my s tim. Okamzite opustit tezbu fosilnich zdroju, abychom mnozstvi uhliku v obehu uz nezvysovali? Ja ekologickou vinu ve svem zpusobu zivota necitim, ale mam prijmout malthusianstvi, jeste v 90. letech prekonane? Ted v nem zijeme. Mam se rozloucit s rodici, protoze jsou neproduktivni, detem vykladat, ze nemaji jednou mit deti? Prijmout investice do bezuhlikove energetiky a nemluvit o cene, protoze penize vytisknem? Zvysovani zivotni urovne, kterym nas krmili nejen za socialismu, ale i v teto dobe pod nazvem rust, je lez? A jak mam prijmout pokrytectvi zapadnich statu, kteri kazou vodu a piji vino? Proc Nemecko stavi NS2, proc investuje do uhelnych elektraren v Africe, proc jsou ockovaci programy na snizeni detske umrtnosti v Africe, proc prevazi drevo z J. Ameriky a zbozi z Asie? Snizuje vyzkum uhlikovu stopu? Jsou spravne investice bohatych statu do zelenych zbrani? Clovek zmizi, prostreny stul zustane nedotcen? Plany na pres 90% energie z jadra a zbytek z OZE byly na stole pred 50 lety. Proc se na tom nesmi pracovat, proc nam nekdo prekazil stavbu JE? Proc se do toho musi plest politikareni? To jsou otazky, ktere se nabizi, i nekterymi jsem se zrovna zabyvat nechtela. Znam Nemecko, lide jsou vetsinou zleniveli, krome cizincu, ale zato mysli spravnym smerem, zelenym, aspon navenek a vetsinove, ale ve svem okoli odmitaji "ekologicka" reseni, jako prenosovou soupravu E za domkem, vetrne parky v blizkosti sidel, komunalni solarni panely nebo komunalni teplarny/elektrarny na drevo. Reklamy na auta jsou z 90% na elauta, v reklamach na zbozi jsou prevracene muzske a zenske role a vystupuji v nich osoby, u kterych nepoznate, co jsou. Bude se to libit p. Hanzlovi, ktery ma urcite holky rad? Mam toto prijmout? Asi toho nechame, jeste jednou dekuji, pekny den preji.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.5.2021 18:56
P. Eliasi, jeste jednou okyselovani oceanu. Vy na to jdete pres parc. tlaky, ja pres vymyvani, ale myslim, ze muzem dojit ke stejnemu zaveru. Obojim se do oceanu dostavaji i H2SO3 a HNO a HNO2, kyseliny s mnohem nizsim pKa nez H2CO3, dale mineralni hnojiva, fosfaty, nitraty. A ty muzou byt zdrojem okyselovani mnohem rychlejsim nez CO2. Kdyz pracujete ve vyzkumu, mate nejaka data k celkovym objem SOx a NOx a rezidui hnojiv a pripadne sledovani v case podobne jako ten clanek, co jste uz poslal? pH destu je o hodne nizsi nez pH oceanu, kde jsou prvky alkalickych zemin, ktere se podili na srazecich reakcich se vsemi anionty, co pisu. Takze tim by si priroda poradila sama. Ale pH oceanu podle me diky tomu pod 7 neklesne, ale i 8 tedy je podle ekologu spatne. Ja zadnou teorii nemam. Myslim, ze pufracni system vody se obnovuje, prave mineraly a prisunem CO2 a je temer nevycerpatelny. Vy mate jinou teorii? Myslite, ze je znicitelny? Jak je na tom Cina a celkove Asie s odsirovanim a odlucovanim prachu z prumyslu? Mate informace? Toto by byly mnohem proveditelnejsi a i levnejsi akce nez bezuhlikovost, ktera je dystopicka. A nevyzadovalo by to odstup od fosilnich paliv, ale v prvni rade tlak na majitele prumyslu k odsireni a technologiim bez SOx a NOx. Krome tech akci, co jsem uz popsala driv. A treba ta metoda CCSU, kterou nadhodil p. Hanzl, by taky nebyla spatna, stoji teda vic penez, a resi CO2. Kdyby se ocistilo CO2 od vlivu ostatnich plodu nasi nadvyroby, jak by pak vypadalo okyselovani vod a pud?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

19.5.2021 20:57 Reaguje na Jarka O.
Zapojim sa do debaty. S p. Eliašom sa nebavím, pretože sa vulgárne vyjadruje. Okyslenie oceánov vnímam ako falošnú hrozbu. Akvaristi napríklad nebezpečenstvo okyslenia akvárií zatiaľ nepostrehli a naopak svoje nádrže sýtia 50 násobným množstvom CO2 ako by normálne obsahovali. Pritom vo vnútorných priestoroch sa koncetrácie CO2 pohybujú okolo 800 až 1000 PPM. Parciálny tlak CO2 tlačí, ale zjavne nestačí. Preto sa CO2 pridáva do akvárií umelo. Na výpočet množstva CO2 a PH sa používa Tillmanova tabuľka, ktorá vyjadruje vzťah mezdi tvrdosťou vody pohlteným CO2 a PH.
PH v oceánoch nie je všade rovnaké, vo veľkých hĺbkach je PH oceánov kyslé až tak, že sa rozpúšťa CaCO3. Prúdením sa morská voda nasýtená CO2 dostáva niekde na povrch a CO2 sa masívne uvoľňuje. Naopak niekde zase povrchová voda klesá do hĺbky a CO2 sa pohlcuje. Oceán nie je akvárium a aj cesty CO2 sú zložité a nezávisia iba od teploty a parciálneho tlaku, respektívne do toho vztupuje významne morské prúdenie.
Oceány a živočíchy žijúce v nich doteraz pohltili takmer všetok CO2 ktorý bol kedysi v atmosfére a uložili ho vo forme biogénnych vápencov. Vo vápencoch, dolomitoch a ďaľších vápenitých horninách je uloženého neporovnateľne viac CO2 ako je uloženého v uhlí a rope.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.5.2021 11:51 Reaguje na Vladimir Mertan
Vnímat to můžete, realita je ovšem jinde. :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.5.2021 08:52
P. Mertan: Ja nejdriv myslela, ze mluvim s ekologem nebo chemikem, ale nezareagoval ani na jeden namet. A po te ubohe zbytecne pripomince k p. Machackovi, jsem taky pochopila, ze jde o ideologa. Strhla bych mu za to ze socialniho kreditu, kdyby byl. Ale jsem skoro rada, ze CO2 je jen ideologie. Takahashi je kapacita, tak ta databaze je urcite dobry podklad pro vyzkumy. Neni tam zadny zaver o tom ci onom. Myslim, ze rozdily pH jsou regionalni. Odber vzorku, to je vzdycky tema, ale pri 11 mil. dat, jsou odchylky zanedbatelne. Mejte se.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.5.2021 11:50 Reaguje na Jarka O.
Ubohá připomínka k ubohému komentáři. :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.5.2021 13:09 Reaguje na Petr Eliáš
A tohle je jeste ubozejsi. Jen keci v kleci, zadny pripominky, fakta, nic. To uz je p. Hanzl teda obcas aspon vtipny. Tak se pochlubte, napiste, ta realita, kde teda je. Jarka
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.5.2021 14:31 Reaguje na Jarka O.
Realita je třeba taková, že ta zlá globalizace tu není jen 25 let a že oceán není akvárium. :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.5.2021 09:21 Reaguje na Petr Eliáš
Však píšu, že globalizace je jen jiné jméno pro kolonialismus. A jak dlouho je tu ekologické hnutí, aby na znečištění poukázalo? Ocean není akvárium, ale různé modelové systémy se ve vědě vždy používaly.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist