https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-dnes-rano-blokovali-vyjezd-z-tunelu-blanka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté dnes ráno blokovali výjezd z tunelu Blanka

5.4.2022 11:07 | PRAHA (ČTK)
Zhruba deset klimatických aktivistů dnes ráno kolem 08:00 zablokovalo asi na deset minut výjezd z tunelu Blanka směrem na Hradčanskou, seděli před semafory na přechodu. Někteří řidiči se je snažili před příjezdem policie odtáhnout, zjistila zpravodajka ČTK na místě. Jedna žena podle ní utrpěla po strhnutí brýlí zranění na hlavě. Aktivisté ekologického hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) požadují po vládě přijetí nařízení, podle kterého musí firmy a instituce vytápějící plynem nastavit teplotu svých místností a provozoven na zákonem dané teplotní minimum. Protestující po příjezdu policie neuposlechli výzev, šest jich policisté zajistili a předvedli k podání vysvětlení, řekl ČTK policejní mluvčí Jan Rybanský.
 

Řidiči hlásili policistům zablokovaný výjezd z tunelu Blanka na linku 158 kolem 08:00. Aktivisté se po příjezdu policie dostali i do tubusu tunelu. Podle mluvčího neuposlechli výzev policie, aby opustili prostor, neboť byla ohrožena bezpečnost silničního provozu. "Za pomoci donucovaných prostředků byli zajištěni a předvedeni k podání vysvětlení," řekl Rybanský.

Aktivisté a aktivistky iniciativy 3 °C pro Ukrajinu zablokovávají silnice v centru Prahy již druhý týden. Cílem je dosáhnout zhruba 30procentního poklesu spotřeby ruského plynu, uvedli na sociální síti facebook. Další informace chtějí lidem přednést na přednáškách přenášených na facebooku. Chtějí přiblížit ekologické, politické a sociální souvislosti války na Ukrajině.

"Abychom snížili naši závislost na plynu dováženém z Ruska, budeme se snažit udržet teplotu v našich plynem vytápěných domácnostech a kancelářích na nebo pod 18 °C až do konce topné sezóny 2021/22. To povede k úspoře plynu až o 40 procent.Tímto způsobem chceme vyjádřit naši praktickou solidaritu s postiženými civilisty a vyvinout skutečný tlak na Putinův režim," uvedli aktivisté. Vláda je podle nich jediným orgánem, který je schopen přijmout "potřebná, naléhavá, praktická a jednostranná opatření" prostřednictvím legislativy. "Potřebujeme, aby vláda šla ještě dále ve své podpoře lidu Ukrajiny a aby konečně podnikla nějaké opravdu smysluplné kroky v boji proti klimatické krizi," požadují aktivisté.

Opatřením by se podle aktivistů ušetřila miliarda korun, která by nešla do Ruska, řekl dnes ČTK za aktivisty Arne Springorum. "Podali jsme žádost na podatelny Sněmovny a Úřad vlády před měsícem, odpověď jsme nedostali," dodal. Řidičům se omlouvají za krátké narušení dopravy, protesty jsou podle něj předem nahlášené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Marcela Jezberová

5.4.2022 11:40
No, tak to si tedy pomohli k podpoře od prostých občanů. Chtějí snížit teplotu v kancelářích státních úřadů a jdou blokovat lidem silnici. Kdo že jim dělá PR?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.4.2022 11:51
"Abychom snížili naši závislost na plynu dováženém z Ruska, budeme se snažit udržet teplotu v našich plynem vytápěných domácnostech a kancelářích na nebo pod 18 °C až do konce topné sezóny 2021/22."

A kdo jim kua brání?
Banda idiotů.
I průměrně postižený kripl pochopí, že akce vyvolává reakci, a že zatímco je zcela ok v tomto duchu apelovat na spoluobčany, snažit se to samé/obdobné si takto zhovadilým způsobem vynutit vede max k tomu, že lidi najust budou dělat pravý opak. Samozřejmě v intencích toho, že drtivá většina z nás při dnešních cenách všeho šetří kde se dá. I bez téhle sbírky odpadu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.4.2022 12:02
Tak jsem se podíval na to video. Celé a se zvukem:-). A ... jednak je fakt otázkou času, kdy jim někdo zcela o právu dá pořádně přes držku. Já jim to rozhodně přeju.
A jednak je to situace, kdy pár idiotů blokuje desítky a možná stovky dalších, a vyloženě zneužívají právní ochrany, které jim náš právní řád poskytuje. Fakt naplnění principů demokratického státu.

A i když si výše uvedené odmyslím ... vliv těch desítek aut, minimálně, stojících a zablokovaných, na kvalitu ovzduší je fakt velká paráda. O tom zbytečně "propáleném" benzínu a naftě ani nemluvě.

Takže shrnuto, výsledkem je pravý opak toho prý zamýšleného. Prý píšu proto, že ten hlouček úchylů si chce v reálku jen pohonit ego, nic víc.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.4.2022 03:30 Reaguje na Svatá Prostoto
přesně tak !!! a ještě ten co toho 1 pomatence kopnul, bude mít asi polízanici neb ten kopnutý může teď třeba 3 týdny marodit s "hnutou " krční páteří, jako tenkráte sobotka, jak dostal facana - flákance (jak by řekl další pomatenec volný) od naštvaného občana !!!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.4.2022 03:24
mít doma děcko které by bylo takovým pomateným a fanatickým aktivistou, tak teda nevím !!! proč nešli radši na protesat se účastnit té akce - ukliďme česko ? v liberci nasbírali ti "užiteční" aktiviosté xx tun bordelu !!!
Odpovědět
ig

6.4.2022 22:12
Nemohli je nechat přes noc v cele předběžného zadržení, vytápěné na dolní hranici normy?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist