https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-vyvesili-transparent-z-eiffelovy-veze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté vyvěsili transparent z Eiffelovy věže

11.10.2020 18:55 | PAŘÍŽ (ČTK)
Pět růžových plachet s písmeny, které dohromady vytvořily slovo Rebel.
Pět růžových plachet s písmeny, které dohromady vytvořily slovo Rebel.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Příznivci hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) dnes z Eiffelovy věže vyvěsili transparent s nápisem Rebel. Akcí zahájili týden protestů a demonstrací, kterými chtějí přimět nejen francouzskou vládu k zlepšení boje s klimatickými změnami, informovala agentura AFP.
 

Pět růžových plachet s písmeny, které dohromady vytvořily slovo Rebel, vyvěsili aktivisté z prvního patra ikonické pařížské památky. Akce se podle AFP zúčastnily asi dvě desítky aktivistů, z toho osm lezců.

"Zdravotnická krize dodala našemu poselství na váze," řekla agentuře AFP Léa Lecoupleová, jedna z členů hnutí Extinction Rebellion, kteří dnes přišli před Eiffelovu věž. Pandemie a restrikce přijaté v boji s koronavirem podle ní totiž ukázaly, že je možné snížit emise oxidu uhličitého a že letadla mohou přestat létat.

"Eiffelova věž je celosvětový symbol. Chceme říci: Všechno zastavte. Otevřete oči, je tu nouzová situace," dodala Lecoupleová.

Vyvěšení transparentu z prvního patra Eiffelovy věže je podle AFP symbolickým zahájením protestních akcí ve Francii, které se budou nacházející týden odehrávat v rámci celosvětové "říjnové rebelie".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

11.10.2020 20:51
Mají smůlu: každá neuatorizovaná fotografie Eiffelovy věže porušuje autorská práva jejích vlastníků a jejich transparent je de facto také zásahem do autorských práv. Alespoň podle některých právních názorů.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

11.10.2020 20:59 Reaguje na Jan Šimůnek
Myslím, že se jim nic nestane.
Když už na předměstí Paříže si někdo troufne napadnout policejní stanici.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.10.2020 21:53
S ohledem na to, jak jim v Paříži hrabe, je pár fáborků to nejmenší.
Ale že eko jsou do značné míry pošuci pomalu dochází i Macronovi, takže asi moc neuspějí.

I když ... slibem nezarmoutíš:-))).
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.10.2020 22:20
Já nevím, ale jakékoli vyjednávání s teroristy je špatný nápad.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.10.2020 23:59
Co by za to dali v USA, kdyby v roce 2001 Bin Ladin a jeho kámoši pověsili na Světové obchodní centrum růžové plachty místo realizovaného leteckého kamikadze.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist