https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/koci-s-taznymi-konmi-v-tresti-ukazali-co-je-potreba-umet-pri-praci-v-lese
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kočí s tažnými koňmi v Třešti ukázali, co je potřeba umět při práci v lese

5.6.2022 00:59 | TŘEŠŤ (ČTK)
Tažní koně jsou pořád potřeba na práci v lesním terénu, kam se těžko dostává technika, ale je jich tam čím dál méně. Ilustrační foto
Tažní koně jsou pořád potřeba na práci v lesním terénu, kam se těžko dostává technika, ale je jich tam čím dál méně. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | pxhere
V Třešti na Jihlavsku v sobotu kočí s tažnými koňmi ukázali, co je potřeba umět při práci v lese. Absolvovali vozatajskou jízdu mezi překážkami, soutěž v těžkému tahu a v ovládání klády. Odpoledního trojboje se zúčastnili kočí s šesti koňmi. Součástí Dne chladnokrevných koní byla přehlídka klisen s hříbaty, majitelé přijeli i z Uherskohradišťska.
 

Program se odehrával na louce v areálu firmy Drastich zaměřené na práce v lese. "Pořádáme ty akce hodně dlouho, první byla v roce 2003. Začalo to ukázkou při jezdeckých závodech a z nostalgie k tomu, že jsme vlastně s těmi koňmi pracovali," řekl ČTK jednatel Jiří Drastich. Z práce v lese se stal i sport. "Dneska už se jezdí na republikové i mezinárodní úrovni," uvedl.

Závody měly tentokrát nižší účast, protože stejná akce byla na Pardubicku. "Letos přijelo hodně začínajících jezdců, je to i na té úrovni malinko znát. Ale zase jsme rádi, že přijeli mladí jezdci, že se začíná ten tým závodníků omlazovat," řekl rozhodčí Petr Sidimák. Tažní koně jsou pořád potřeba na práci v lesním terénu, kam se těžko dostává technika, ale je jich tam čím dál méně. "Tak to aspoň ten sport malinko nahrazuje a ukazuje divákům, co všechno museli v tom lese koně umět," řekl.

Během roku se podle Sidimáka koná několik závodů, kde kočí sbírají body, nejlepší se kvalifikují na mistrovství republiky. Jednou za dva roky mají společné mistrovství se slovenskými kočími. K tažným koním se sám dostal, když pořídil koně kvůli dceři. "Přemýšlel jsem, aby ten kůň nejen jezdil pod sedlem, ale abychom si odvezli hnůj, dovezli seno, takže jsem si pořídil chladnokrevníka," řekl.

S koňmi v lese před lety pracoval i Jiří Drastich. "Začalo to jedním koněm a skončilo moderní harvestorovou technikou," uvedl. Rodinná stáj je teď zaměřená na parkurové skákání, tažní koně v ní už nejsou. Firma nabízí kompletní služby v lesnictví, včetně zalesňování, zabývá se i pěstováním sazenic lesních stromků. Její pracovníci podle jednatele za rok vysázejí okolo půl milionu sazenic.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.6.2022 06:59
takže co jsme se z článku dozvěděli, krom reklamy na 1 lesnickou firmu ? jen 6 účastníků na závodech a přesto v článku nebyli ani vyjmenováni a ani nic o vítězém kočím a ani jméno koně atd. ! k čemu takový článek pak je ?!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.6.2022 07:00 Reaguje na radim buffalo tobias
vítězném...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

9.6.2022 11:28
Pro drobnou malou těžbu v lese asi nejšetrnější řešení.
Aspoň do doby, dokud se neobjeví dostatečně levní, odolní a flexibilní řiditelní kráčející roboti.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist