https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-spojme-kontrolu-prevozu-radioaktivniho-odpadu-a-vyhoreleho-paliva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise: Spojme kontrolu převozu radioaktivního odpadu a vyhořelého paliva

28.12.2005 11:44 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise před týdnem přijala návrh na směrnici o kontrole přepravy radioaktivního odpadu a částečně vyhořelého paliva. Podle Komise budou pravidla jednodušší a lépe sladěné s jinými podmínkami mezinárodní přepravy. Sníží se i riziko ztráty či odcizení materiálu.
 

Andris Piebalgs, komisař pro energetiku, k tomu řekl: „Tato uživatelsky přátelská směrnice bere v potaz obavy, které vyjádřili ti, co jsou zapojeni do schvalovacích hnutí radioaktivního odpadu. Nyní je jasné, že stejně striktní kontroly budou požadovány i při převážení materiálu z jedné země do druhé.“

Existující pravidla (Směrnice Rady 92/3/Euratom) jsou sice v praxi uspokojivá, Komise se však domnívá, že je potřeba je zjednodušit, aby mohly pokrýt další typy nukleárního materiálu. Nová směrnice bude zajišťovat konzistenci EU na mezinárodní úrovni. Také bude v souladu s mezinárodními úmluvami, zvláště „Spojené úmluvě o bezpečnosti vyhořelého paliva a radioaktivního odpadu a zacházení s nimi, k níž se Unie připojí v lednu 2006.

Rozšíření působnosti směrnice na vyhořelé či částečně vyhořelé palivo z reaktorů znamená, že Komise stanovila předepsané kontroly jeho převozu jednotně pro celou Unii. Doposud si způsoby kontroly stanovil každý členský stát sám, proto byly často odlišné od kontrol převozu radioaktivního odpadu.

Rozdíl mezi radioaktivním odpadem a vyhořelým palivem je ten, že u radioaktivního odpadu už se nepočítá s žádným dalším použitím. Naproti tomu vyhořelé palivo je pouze částečně využité, jsou firmy, které je dovedou dále pracovat. Pak se dá znovu (i několikrát) použít v jaderném reaktoru k výrobě energie.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist