https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konci-doba-vegetacniho-klidu-kaceni-stromu-odlozte-az-na-pozdni-podzim-radi-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Končí doba vegetačního klidu. Kácení stromů odložte až na pozdní podzim, radí MŽP

27.3.2018 12:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Teď už nekácejte.
Teď už nekácejte.
Pomalu končí vegetační klid. Buďte k přírodě ohleduplní, kácení stromů raději naplánujte na pozdní podzim, radí ministerstvo životního prostředí.
 

"Mrazivé počasí se pomalu loučí, stromy se připravují na rozkvět i olistění a ptáci začínají hnízdit," říká tisková mluvčí Petra Roubíčková. "Krátí se tím čas přirozeného útlumu fyziologických a ekologických funkcí dřevin, který obvykle trvá zhruba od začátku listopadu do konce března." Období tzv. vegetačního klidu se může různit i s ohledem na nadmořskou výšku místa a další charakteristiky konkrétní lokality.

Ministerstvo doporučujeme provádět kácení dřevin zpravidla v období vegetačního klidu. "Proto by obce, správci komunikací i všichni, kteří mají v plánu kácení dřevin v letošním roce, měli tyto plány přehodnotit tak, aby nedocházelo ke zbytečným škodám na životním prostředí," říká Petra Roubíčková. A připomíná, že stromy v krajině, ve městech a obcích mají svou nezastupitelnou úlohu, pomáhají zadržovat vodu, brání erozi nebo snižují hluk.

Kácení se týká zejména obcí, správců komunikací ale i dalších lidí, kteří mají v plánu kácení dřevin. Kácet mimo období vegetačního klidu by se nemělo ani v soukromých zahradách. Zákon sice kácení na zahradách mimo období vegetačního klidu nezakazuje, kácení by mělo mít vážný důvod. Tím je zejména bezpečnost lidí. Podle zákona je možné kácet "dřeviny, které svým stavem zřejmě a bezprostředně ohrožují život či zdraví občanů nebo hrozí škodou značného rozsahu na majetku".

Bezdůvodné kácení by totiž mohlo například poškodit nebo zničit hnízda ptáků, případně vyrušovat ptáky během rozmnožování a odchovu mláďat. K úhoně mohou přijít i zvláště chráněné druhy nebo místa jejich výskytu.

V případě, že se člověk setká s nepovoleným nebo bezdůvodným kácením stromů, může kontaktovat Českou inspekci životního prostředí ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

27.3.2018 20:15
No nevím co se rozumí vegetačním klidem, ale dlouho pozoruje že stramy sice v zimě nemají lisí, ale jejich dřevní hmota silně narůstá. Tak si nejsem jist, zda je tento pojem vegetačního klidu opravdu správný.
Odpovědět

Jan Škrdla

27.3.2018 20:46 Reaguje na Milan Milan
Nevím, jestli v tom co jste napsal není skryto nějaké moudro, kterému nerozumím. Stromy v zimě, v době vegetačního klidu, růst nemůžou. Nemají z čeho, když neprovádí fotosyntézu. Hmota může kolísat, díky tepelné roztažnosti, ale těžko byste to změřil běžně používanými přístroji, natož to mohl pozorovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist