https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kostelecti-by-nemeli-uzivat-vodu-ze-studni-kvuli-unikle-nafte
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kostelečtí by neměli užívat vodu ze studní kvůli uniklé naftě

16.6.2020 10:35 | KOSTELEC U HEŘMANOVA MĚSTCE (ČTK)
Vodu by lidé neměli používat do odvolání ani na zálivku zahrádek.
Vodu by lidé neměli používat do odvolání ani na zálivku zahrádek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | 947051 / Pixabay
Kvůli uniklé naftě do potoka v Kostelci u Heřmanova Městce na Chrudimsku by lidé v okolí neměli používat vodu ze studní. Mohly by být kontaminované, což potvrdí, nebo vyvrátí vzorkování, uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD) na facebooku. Nafta nejspíš unikla ze skladu Správy státních hmotných rezerv.
 

Sklad, v kterém je nafta a letecký petrolej, poškodila nedělní bouřka a přívalové deště. Z jedné nádrže nafta unikla do jímky, voda poničila také část areálu. "Ropné látky z areálu se pravděpodobně průsakem dostaly během kalamity do dešťové kanalizace a odtud do potoka v Kostelci u Heřmanova Městce," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Podle starostky Kostelce Evy Jirákové by se lidé, kteří mají studnu v blízkosti potoka nebo už ji znečištění zasáhlo, měli na ni obrátit. Zdroje vody a Podolský potok se budou pravidelně monitorovat a výsledky rozborů budou předávány vodoprávnímu úřadu v Chrudimi k vyhodnocení dalšího postupu. "Zatím se jedná zhruba o 30 studní," řekla ČTK Jiráková. Pro ty, kteří nemají zaveden veřejný vodovod, obec případně přistaví cisternu s pitnou vodou.

Hasiči v pondělí utěsnili poškozenou nádrž pomocí tmelů a stahovacích pásek. V noci na dnešek vystavěli nornou stěnu v Klešicích, aby únik látek zachytávali. Kontaminovanou vodu dnes odčerpává specializovaná firma.

Podle vedoucího odboru životního prostředí Městského úřadu v Chrudimi Ivo Rychnovského není zatím jasné, kolik nafty z nádrže uniklo. Většina zůstala v jímce a kanalizaci, která se ucpala a odtud se znečištění rozšířilo. Část již byla odčerpána do cisterny. Případ eviduje i policie.

"Na místě byli kolegové z obvodního oddělení i kriminalisté. Nadále budeme zjišťovat, zda je na vině počasí nebo lidský faktor," uvedla policjení mluvčí Eva Maturová.

Podle Netolického (ČSSD) se v poledne sejdou starostové okolních obcí za účasti předsedy SSHR Pavla Švagra a ředitele Hasičského záchranného sboru ČR.

Vodu by lidé neměli používat do odvolání ani na zálivku zahrádek. "V Kostelci proběhne z preventivních důvodů také vzorkování studní, abychom měli informaci, zda nedošlo ke kontaminaci zdrojů pitné vody. Do té doby by všechny objekty měly být přepojeny na vodovodní řad," uvedl hejtman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist