https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krajsky-urad-usteckeho-kraje-dal-vyjimku-z-emisnich-limitu-elektrarne-pocerady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krajský úřad Ústeckého kraje dal výjimku z emisních limitů elektrárně Počerady

13.4.2021 01:08 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Částečná a časově omezená výjimka se vztahuje pouze na emise rtuti a vyprší po čtyřech letech.
Částečná a časově omezená výjimka se vztahuje pouze na emise rtuti a vyprší po čtyřech letech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Krajský úřad Ústeckého kraje udělil elektrárně Počerady výjimku z nových evropských emisních limitů. Částečná a časově omezená výjimka se vztahuje pouze na emise rtuti a vyprší po čtyřech letech. Provozovatel Vršanská uhelná připravuje kompletní ekologizaci za miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Sev-en Energy, do které Vršanská uhelná patří. Ekologické organizaci se proti rozhodnutí chtějí odvolat k ministerstvu životního prostředí, požadují zrušení výjimky.
 

Hnědouhelnou elektrárnu Počerady na Lounsku převzala Vršanská uhelná k Novému roku od společnosti ČEZ. Krajský úřad v lednu přerušil jednání o výjimce kvůli vyslovení námitky podjatosti ze strany ekologických organizací. Systémovou podjatost spatřovaly ekologické organizace ve finančních darech, které Vršanská uhelná v nedávné době poskytla Ústeckému kraji.

"Úředníci kraje,který dostal od firem Pavla Tykače milionové dary, odmítli nejen připomínky ekologických organizací, ale také České inspekce životního prostředí a obcí přímo zasažených znečištěním z jeho uhelné elektrárny Počerady a vydali výjimku na vypouštění čtyřnásobného množství jedovaté rtuti oproti novému evropskému limitu na ochranu zdraví," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha. Výjimka je podle něj v rozporu s právními předpisy i metodickým pokynem ministerstva životního prostředí. "Zastaralá elektrárna Počerady není pro výrobu elektřiny potřeba a měla by být co nejdříve odstavena," uvedl.

Ekologické organizace trvají na existenci systémové podjatosti krajského úřadu vůči firmám Pavla Tykače. V minulém roce po podání žádosti o výjimku se podle zprávy Hnutí Duha a Greenpeace ČR přísun peněz na kraj zvýšil z předchozích dvou až třech milionů ročně na osm milionů v loňském roce. Organizace připomínají, že Tykač žádá o výjimku také pro elektrárnu Chvaletice.

"Nové Počerady budou díky nejvýznamnější ekologizaci od 90. let jednou z nejčistších elektráren v Česku," uvedl ředitel elektrárny Stanislav Klanduch. "Stopové emise rtuti jsou velkou výzvou pro celý sektor, vždyť nový evropský limit nesplní více než polovina všech zdrojů," řekl. Společnost nyní analyzuje vhodné technologie, které jsou na trhu.

V řádu týdnů začne podle mluvčí oprava bloku 6, která bude zahrnovat opravu kotelny, turbíny a zařízení strojovny a také opatření pro snížení prašnosti a intenzifikaci odsíření. Kromě investic do snížení emisí, připravuje elektrárna úsporné nakládání s vodou a důsledný monitoring všech hodnot.

Žádost o výjimku podal ještě bývalý provozovatel společnost ČEZ.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

13.4.2021 06:08
Tak se nám začíná lámat chleba. Uvědomme si, že Konec uhlí bude v roce 2033. Za 13 let. To musí brát do úvahu každý investor do energií, jestli se mu ty investice ještě vyplatí, když po roce 2033 pojedou na uhlí už jen zřejmě některé teplárny a i ty už začínají uvažovat o biomase, plynu nebo odpadech.
Odpovědět
ig

13.4.2021 07:50 Reaguje na Katka Pazderů
Konec uhlí nebude, to je jen proklamace která není zasazena do reálného rámce :-) A výjimku fakticky nešlo neudělit, protože jinak bychom neměli čím svítit. Všechno jsou to jen kecy na uklidnění vzteklých aktivistů, kteří požadují nereálné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 08:32 Reaguje na
Bude, nebojte. A svítit někdo bude a někdo ne. Něma problema.
Odpovědět
ig

13.4.2021 08:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebojím, v tomto bodě jsem zcela klidný.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.4.2021 12:26 Reaguje na Pavel Hanzl
alternativy jsou, jen nám vládnou takový nemehla jako je Havlíček
Odpovědět
AN

Alex Novák

13.4.2021 10:08 Reaguje na
Neměli čím svítit? Jako že ty staré Počerady, které z 10 tun uhlí umí vyžít jenom 3 a zbytek vyletí komínem, podle vás zásobují elektřinou celou zemi? Nevěděl jsem, že je dneska apríl :)
Odpovědět
ig

13.4.2021 15:37 Reaguje na Alex Novák
Apríl je, ale týkalo se to toho "konce všeho uhlí" :-)

Jen pro vyjasnění pozic: já bych též velmi přivítal, kdyby se přestalo spalovat uhlí (a plyn a ropa a dřevo), jen mám pocit, že vidím drobný rozdíl mezi zbožným přáním a reálnými možnostmi.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.4.2021 12:24 Reaguje na Katka Pazderů
biomasa není systémová alternativa. Je spíš z potřeb nějak využít separovaný bioodpad. Ono pak je obtížné tvrdit, že se chováme ekologicky, když se dováží dřevo z Amazonských pralesů nebo je to důvod pro kácení stromů na štěpku.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.4.2021 12:25 Reaguje na Katka Pazderů
V Německu už taky přišli na to, že hnědouhelné elektrárny lze technologicky repasovat...ale prasit s tím další čtyři roky je hnus a trpět by se to nemělo
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 08:27
Co je proboha "kompletní ekologizace za miliardy korun" u vyšlahaného uhláku??? To jsou peníze vyhozené oknem, místo nich mohla stát na stejněm pozemku fve elektrárna s nižším výkonem, ale daleko levnějším a hlavně čistým provozem.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.4.2021 13:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Jestli chcete, já vám číslo na Tykače někde seženu, můžete ty Počerady od něj zkusit koupit a ukázat jaký jste dobrodinec lidstva a muž činu:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 08:31
"Nové Počerady budou díky nejvýznamnější ekologizaci od 90. let jednou z nejčistších elektráren v Česku,"
Ten mašlonka lže líp než Lavrov, tomu se říká "bullshit".
Natíráním kopy uhelného mouru na růžovo nevznikne záhonek růží, ale stále jen kopa uhelného mouru....
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.4.2021 12:20
tomu se říká korupce moci pomocí "pozornosti"
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

13.4.2021 20:24
Prostě Bez uhlí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.4.2021 11:00 Reaguje na Katka Pazderů
2038 ... hlavu vzhůru, toho se při troše štěstí dožijete:-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist