https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krizovy-energeticky-plan-ek-nestaci-je-potreba-rychla-reforma-trhu-rekl-michel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krizový energetický plán Evropské komise nestačí, je potřeba rychlá reforma trhu, řekl Michel

16.9.2022 17:49 (ČTK)
Krizová opatření navržená Evropskou komisí (EK) ke zmírnění dopadů rekordně vysokých cen energií nejsou k vyřešení těžké situace obyvatel a firem v členských státech dostatečná, řekl předseda Evropské rady Charles Michel, podle něhož je mimo jiné potřeba co nejrychleji změnit způsob, jakým se určují ceny elektřiny. Více opatření požadují i zástupci průmyslových odvětví, uvedla agentura Reuters.
 

Komise ve středu představila soubor návrhů, který počítá mimo jiné s využitím nadměrných zisků elektráren využívajících levnější zdroje než plyn a producentů fosilních paliv. Podle Bruselu by členské státy měly díky tomu získat přes 140 miliard eur (3,43 bilionu Kč). Unijní exekutiva navrhla také povinné pětiprocentní úspory elektřiny v nejvytíženějších hodinách.

"Je to dobrý návrh, ale budeme potřebovat víc... Já si myslím, že je důležité zrychlit, pokud jde o trh s elektřinou," prohlásil dnes Michel, který předsedá vrcholným schůzkám lídrů členských zemí. Narážel tím na avizovanou reformu určování cen elektřiny, na které má v současnosti zásadní vliv plyn jako nejdražší zdroj. Komise plánuje možnosti úpravy systému analyzovat v příštích měsících.

Podle Michela je vedle urychlení reformy nutné také zajistit další zdroje v mimoevropských zemích, aby se EU nadobro zbavila energetické závislosti na nejistých dodávkách z Ruska. Šéf Evropské rady jednal v minulých dnech o možnostech nových plynových kontraktů v Alžírsku, Kataru, Saúdské Arábii či ve Spojených arabských emirátech. Michel sice žádné konkrétní smlouvy nevyjednal, potenciál je však podle něj v možnosti dodávek plynu z Alžírska do Španělska či Itálie nebo v krátkodobém přesměrování do Evropy části zkapalněného katarského plynu určeného původně pro asijský trh.

Zástupci velkých průmyslových podniků dnes rovněž vyzvali státy EU, aby se shodly nad rámec navržených kroků i na dalších podpůrných opatřeních. Sdružení producentů hliníku European Aluminium uvedlo, že plán komise nezabrání dalšímu omezování výroby a ztrátám pracovních míst v tomto energeticky náročném odvětví.

Stejně jako podle organizace zastřešující výrobce hnojiv Fertilizers Europe (FE) by i podle producentů hliníku mohla výrazněji pomoci regulace cen plynu. Jeho dostatečné dodávky za přijatelné ceny jsou nutné k obnovení výroby, uvedla FE.

O osudu plánu navrženého komisí i dalších možných opatřeních budou 30. září jednat unijní ministři energetiky na mimořádné schůzce svolané českým předsednictvím.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.9.2022 17:59
"předseda Evropské rady Charles Michel, podle něhož je mimo jiné potřeba co nejrychleji změnit způsob, jakým se určují ceny elektřiny."

Asi chodí číst některé komentáře na Ekolist . :-)
Odpovědět

Viktor Šedivý

16.9.2022 20:02
Takže neřeší příčiny, jen se pokoušejí oblíbenou metodou "vytloukání klínu klínem" zakrývat důsledky. Důsledky své vlastní politiky.

Dělají to na dluh.
A tu šílenou energetickou politiku nezmění ani o fous.

Socialističtí plánovači byli i ve své nezměrné neschopnosti proti téhle partě podstatně chápavější a pružnější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.9.2022 22:32
Obávám se, že nějaké rychlé změny jsou nacypa.
jaká je příčina krize? Nedostatek plynu.
Jak se teda dá vyřešit? Že seženeme dost plynu.
Nic jiného v krátkém (letošním) horizontu stejně neuděláme.
Jakékoliv mudrování a měnění systému je potřeba dělat až v normálních poměrech, ne dnes.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist