https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnov-se-potyka-se-suchem-usychaji-desitky-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krnov se potýká se suchem, usychají desítky stromů

25.5.2018 08:35 (ČTK)
Krnovská radnice se potýká se suchem, ve městě usychají desítky stromů. Radnice místo nich chce vysazovat odolnější druhy. Například javory či duby. / Na snímku ushlý strom v Krnově
Krnovská radnice se potýká se suchem, ve městě usychají desítky stromů. Radnice místo nich chce vysazovat odolnější druhy. Například javory či duby. / Na snímku ushlý strom v Krnově
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Město Krnov
Krnovská radnice se potýká se suchem, ve městě usychají desítky stromů. Radnice místo nich chce vysazovat odolnější druhy. Například javory či duby. Dnes to řekla mluvčí města Dita Círová. Podle ní klesá hladina podzemní vody, načež usychají jak nové výsadby stromů, tak i již vzrostlí jedinci.
 

"Z nových výsadeb jsme zatím zaevidovali kolem padesátky stromů, které uhynuly kvůli nedostatku podzemní vody. V případě, že jsou už po záruce a tedy v naší péči, tak je postupně odstraňujeme a nahradíme je novými na podzim. Stromy, jež jsou v záruce, zatím zůstávají na místě a jednáme s firmami o jejich reklamaci," řekla Petra Mužíková z odboru životního prostředí.

Starší a vzrostlejší stromy jsou sice odolnější, ale i mezi nimi se podle mluvčí radnice najdou jedinci, kteří nedostatek vody nezvládli. "Jde především o břízy, smrky a lípy, například v ulicích U Požárníků, Vaškově, Výletní, Staré Ježnické nebo na Sídlišti pod Cvilínem," upřesnila Mužíková.

Do budoucna chce proto radnice změnit druhovou skladbu vysazovaných dřevin. "Abychom předcházeli podobné situaci, v jaké jsme se ocitli letos, bude potřeba sázet především teplomilnější druhy, odolné vůči suchu, a tím druhovou skladbu dřevin adaptovat na změnu klimatu. Ve městě se tak začnou více objevovat javory, jerlíny, duby, dřezovce nebo jeřáby," řekla Mužíková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

25.5.2018 18:09
Je to už vůbec možné? Nedělá si z čtenářů Ekolistu jeho redakce legraci????? Cit.:""Z nových výsadeb jsme zatím zaevidovali kolem padesátky stromů, které uhynuly kvůli nedostatku podzemní vody. V případě, že jsou už po záruce a tedy v naší péči, tak je postupně odstraňujeme a nahradíme je novými na podzim. Stromy, jež jsou v záruce, zatím zůstávají na místě a jednáme s firmami o jejich reklamaci," řekla Petra Mužíková z odboru životního prostředí." - Tak já si koupím psa nebo papoucha a nedám mu po dobu záruky krmení. Řekl bych, že to určitě ten chudák - živý tvor, nepřežije.
Je sucho, a proto nám usychají ve městě stromy. No, kdo by to byl řekl, že extrémním suchem stromy mohou uschnout? To je teda záhada, co????
A co tak trochu je nechat občas zalét vodou třeba z cisterny? To moudré pracovníky magistrátu (makajících pro blaho občanů) nenapadlo?
Tento nechutně alibistický přístup je leda svědectvím toho, co za lidi jsou ve službách státu, a teda i na seznamu jeho daňové spotřeby. Ani se pak nedivím, když mají politici až tak panickou hrůzu z referend a hmotně trestní odpovědnosti. Ona totiž ta NEODPOVĚDNOST začíná už na těch nejnižších postech nechutně přebujelé státní správy.
Dovětek na závěr - úředníkům z Krnova s takovým přístupem bych doporučil koupit místo živých stromů raději plastiky, neboť ty vodu určitě nepotřebují.
Odpovědět
FV

Franta Vokřahlo

25.5.2018 23:34 Reaguje na
Vítejte v konzumní společnosti...
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

26.5.2018 14:45 Reaguje na
Ještě ale může nastat problém, že je navržena nevhodná dřevina pro danou lokalitu. Tady prováděcí firma musí mít odborníka, který toto dokáže posoudit, a dát onen návrh buď přepracovat, nebo od takové práce raději utéci.
Odpovědět
MM

Milan Milan

25.5.2018 21:14
Hloupost jak se zdá kvete v moderní době v každé oblasti. Otázka je proč chybí stromům ve městech spodní vláha? Není to například dokonale nepropustnou kanalizací dokonce vyžadovanou státními ´řady. (I když každý akvorista ví že půdní filtr je nejdokonalejší čistič vody....) Nebo rychlým odvedením dešťových vod z města? Nebo zastavěním blízkých příměstských zelených ploch, předtím zemědělských polností? To není suchem, vody je dost, to jenom hloupý člověk neznalý základních principů fungování koloběhu vody chce opět poručit dešti.
Odpovědět
mr

26.5.2018 23:01 Reaguje na Milan Milan
Vystihl jste to naprosto přesně - KOLOBĚH VODY V PŘÍRODĚ. Jenže s tím materiálem, co nám velí, od samospráv až po parlament a Hrad a Brusel, nic k lepšímu čekat nemůžeme. A to fakt ve všech oblastech - ekonomikou počínaje a třeba Saharou nebo naopak potopou světa v ČR konče.
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

27.5.2018 10:39 Reaguje na Milan Milan
Skrytá díra v kanalizaci, či vodovodu vyhlodává v podzemí prostor. A tak se nám propadají komunikace, a je ohrožena statika budov. Stalo se v Brně, že se do takovéto díry propadl nástupní ostrůvek, jednu ženu už nikdy nenašli. A před rokem, se obě vody v Praze pomíchaly, skončilo to "jenom" průjmy, a dovozem vody z jiných čtvrtí. Průšvih to ale byl řádný.
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

27.5.2018 10:54 Reaguje na Petr Jílek
Jak vidno, tudy cesta k záchraně stromů asi nevede. Je tedy nutno brát zřetel na výběr druhů vhodných pro jednotlivá stanoviště. V projektech nových čtvrtí počítat už ze zelení, aby měla dostatek prostoru pro kořeny, a snadněji přežila suchá období. Městský parčík se stromy, představme si jej jako čtverec o hraně 200m, by v současném suchu potřeboval 10 milionů litrů vody. A to zdaleka nedorovná vláhový deficit, který v půdě je. V nevyterasovaných svazích zálivku nelze provést vůbec.
Odpovědět
PJ

Petr Jílek

26.5.2018 14:39
Před výsadbou smluvně poskytnu záruku na tři roky za zboží, i když se jedná o strom. No a pak ty tři roky zalévám. Letos je to obzvlášť nepříjemné, lézti v tomto horku po kopcích s kanystry... Mělo by takové smlouvy být všude, neboť si dodavatel alespoň dá pozor na zdravotní stav vysazené rostliny, i na způsob vysazení.
On totiž mnohý zákazník nepozná, že strom byl přischlý už před vsazením, nebo, že do jámy místo ornice bylo naházeno kamení...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist