https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kyrgyzsti-pasaci-maji-podle-italskych-zemedelcu-zachranit-chov-ovci-na-sardinii?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kyrgyzští pasáci mají podle italských zemědělců zachránit chov ovcí na Sardinii

24.9.2023 00:55 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Rev Stan / Flickr
Italští zemědělci chtějí zachránit pastevectví na Sardinii, kde se soustředí chovy koz a ovcí, přesídlením pasáků z dalekého Kyrgyzstánu. Počítá s tím pilotní projekt, který dojednal zemědělský svaz Coldiretti s vládou bývalé sovětské republiky, píše italský tisk. V rámci dohody by v první zkušební fázi mělo do Itálie přesídlit na 100 pasáků a jejich rodin. Od projektu si organizátoři také slibují osídlení sardinského vnitrozemí, které v posledních desetiletích zažívá úbytek obyvatelstva.
reklama

 

Podle krajských úřadů na Sardinii chovají na tři miliony ovcí a koz, což je zdaleka největší počet na italském území. Na každého obyvatele středomořského ostrova tak připadají v průměru dvě ovce či kozy. Silná je také výroba sýrů. Majitelé chovů si však v posledních letech stěžují na nízké výkupní ceny mléka od zpracovatelů, což vedlo k řadě protestů.

Odvětví také zažívá, jako další mnohé zemědělské sektory, postupné stárnutí pracovníků a malý zájem mladých lidí v něm působit. Situaci by mělo zlepšit podle svazu Coldiretti právě přesídlení mladých pastevců z Kyrgyzstánu, kde má chov ovcí dlouho tradici. "Cílem projektu je zamezit opuštění venkovských oblastí, na které dopadá stárnutí obyvatel i pokles porodnosti," uvádí svaz.

Pokud se zkušební fáze podaří, zemědělská unie počítá s přesídlením několika tisíc lidí ze zhruba 6000 kilometrů vzdálené země. V první zkušební fázi se na Sardinii přesídlí 100 pastevců a jejich rodin, kteří dostanou trvalé povolení k pobytu, pokud se úspěšně zaučí. Usídlit by se měli na severu ostrova a v jeho vnitrozemí.

Italské zemědělství funguje jen díky rozsáhlému využití pracovní síly ze zahraničí. Podle Coldiretti má čtvrtina zaměstnanců v italském zemědělství zahraniční pas. Svaz přitom započítává jen pracovníky s povolením k pobytu. Majitelé zemědělských firem zaměstnávají další tisíce migrantů na černo. V některých oblastech na jihu země tito pracovníci žijí ve špatných podmínkách a pod kontrolou organizovaného zločinu. Pro italský mlékárenský průmysl na severu a ve středu země je pak stěžejní přítomnost zhruba 10 000 sikhů z indického Paňdžábu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

24.9.2023 11:21
Zajímavý nápad, který by mohl fungovat.
jenom tam nesmí pobláznění zelení aktivisté taky začít rozšiřovat vlky, jako u nás a leckde v EU, to by to celé pohřbili.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.9.2023 12:41
Italové si můžou za vymírání a pracovní trh závislý na chudácích odjinud asociální politikou už několik destiletí sami. Ale proč honáci z Kyrgýzie? Vždyt do Itálie dobrovolně prijíždí dostatek pasáků koz z jiných zemí s velkým know how v tomto chovu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.9.2023 22:11 Reaguje na Jarka O.
Problém je v komunikaci. Když se zavede řeč na jakoukoliv práci, příchozí tomu nerozumí. Rozumí pouze tématům jako jsou sociální dávky a podobně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.9.2023 09:25 Reaguje na Jarka O.
Italům asi došlo, že na práci je třeba pozvat jiné, než zvala
muti Merkel a stále zve evropský sociální systém pro migranty.
Je to tak ve všech zemích "obohacených" migranty, kde je ne a ne
integrovat na základě příjmů z práce, když stačí natáhnout ruce
a dostat vše potřebné. Nakonec pro Sardínii je asi lépe tam mít
Kyrgyzy s celými rodinami, než "obohacovače" bez rodin z Afriky.
Ti sem nepřijeli dělat totéž co doma a ještě bez žen a rodin. Ti
sem přijeli zbohatnout a "obohatit" kulturně a fyzicky Evropu.
Pamatuji na prvé nadšené bláboly o doktorech a inženýrech a pak
mudrlantům sklapla čelist, když migranti uváděli své dosažené vzdělání. Těch vzdělanců pochybných kvalit nebylo ani procento!
Navíc bez dokladů asi těžko prokážu vzdělání!
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.9.2023 12:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Tomu rozumím. Tím "evropským sociálním systémem pro uprchlíky" si nejsem moc jistá, jestli existuje. Po desetiletích demokratizace se nedá čekat, že by z Afgh. přijížděli do Itálie inženýři, ale původní pasáci koz naopak ano. I z Afriky. 100 odborníků na chov koz by snad našli, směli by si vybrat mezi přichozími ženami nevěstu, aby byli v klidu, a šup na Sardínii. Ale jestli takoví nepřicházejí ... Jestli jsou to kluci narození v uprchlických táborech v Iránu, tak to je nedobrý příběh bytostí bez identity, velmi smutné :/
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.9.2023 19:46 Reaguje na Jarka O.
Pokud umístí například Němci migranty v bytech,
kde za ně platí nájmy i energie a ještě jim dávají sociální dávky i když nepracují, tak zavolají
kamarádům a příbuzným o ráji v Evropě a jedou další.
Ubytovat je v záchytných táborech pouze se stravou
zdarma do nástupu do zaměstnání, tak zjistí, že bez
práce v Evropě koláče nejsou. Bez kvalifikace tak
odmítají adekvátní práci, protože tu nepřijeli dřít
tak, jako dřeli doma a smějí se hlouposti Evropanů, kteří pracovat musí, aby měli kde bydlet a co jíst!
Ty ženy sem většinou následují už dříve příchozí
manžely a nebo příbuzné. Pást kozy ale nechtějí
ani ony, když zjistí, že při třech dětech už má
dávky takové, že to uživí i ji. To jsou zkušenosti
z Německa, kde má kamarád úklidovou firmu a marně
verbuje uklízeče i mezi migranty. Uklízejí nově
dokončené byty a verbuje tam hlavně lidi od nás,
protože v Německu "nejsou na to lidi"! Oni jsou
vesměs skromní, vystačí si s dávkami a netouží
zbohatnout prací.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.9.2023 14:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Je to téma na celou knihu. Uprchlíkům slibují ráj i převaděči a NGO, a státy se pak musí postarat samy.
Ano, na blahobyt ve "vyspělých" zemích, např. i v Japonsku, makají jiní, levnějsí lidé, kteří nejsou chránění sociálním právem platícím pro domácí zaměstnance. Já tedy nevím, ale možná to, co se stalo od 2015 v SRN, nebylo milosrdenství, nýbrž pokus zachránit výkon ekonomiky a HDP na základě ekonomických a demografických dat od poradců. Protože pohodlnost a pokles porodnosti znamená pokles HDP, což třeba nechtěli, rozhodli se pro přísun migrantů jako levných gastarbajtrů a zvrtlo se to. Třeba někdo vyvrátí, že šlo o tohle.
Mě napadá, že např. OSN by se měla starat o návrat lidí směrem domů z uprchlických táborů, jinak budem mít problém, a taky ty války ...
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist