https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/labe-uz-neni-stoka-chysta-se-koupaci-den
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřLabe už není stoka, chystá se koupací den

22.3.2002 13:47 | PRAHA/DĚČÍN/DRÁŽĎANY (EkoList)
Jakousi oslavou toho, že se řeka Labe opět stává čistou řekou, by se měla stát dosud unikátní mezinárodní akce, kterou na 14. červenec chystají německá organizace Deutsche Umwelthilfe a české ekologické sdružení Arnika - "1. Mezinárodní koupací den".
 

"Když se v roce 1990 sloučily obě části Německa, museli jsme zavést kvůli znečištění Labe novou kategorii ve škále poškození řek - řeka ekologicky zničená," říká Alfred Olfert z drážďanské Deutsche Umfelthilfe. "Dnes v Sasku máme v Labi víc druhů ryb, než před sto lety, vrátil se k nám losos a dokonce už se tu začíná i úspěšbně rozmnožovat." Labe se podle něj stává ze špinavé a jedovaté stoky opět zdravou řekou.

"Koupací den není žádným ekologickým protestem proti čemukoli," říká Olfert. Má pomoci znovu vybudovat ztracený vztah lidí k této řece. "Chceme zachránit polabskou přírodu pro lidi a chceme, aby lidi sami chtěli, aby řeka žila," dodává německý aktivista.

Akce bude spočívat v tom, že lidé půjdou 14. července ve 14 hodin k řece, a tam se budou koupat, relaxovat či soutěžit. Na české straně, tedy na dolním Labi, koordinuje Mezinárodní koupací den Jan Dostál z děčínské pobočky Arniky. "Zatím víme, že se k akci připojí zhruba šest českých měst," říká Dostál. Tzv. "koupacích míst" ale podle něj bude mnohem víc. K akci se mohou hlásit lidé z celé délky dolního toku Labe u děčínské pobočky Arniky - ať už organizace, města, jednotlivci nebo třeba akceschopné partičky nadšenců.

Ve stejný den by také v Drážďanech měla vyvrcholit akce "Pramenitá voda". Vzorky vody z pramenů českých přítoků Labe se dopraví vlakem a na jízdních kolech do Litoměřic. Tam už na ně bude čekat vor, který by měl právě 14. července dorazit do Drážďan. "Cílem je připomenout, odkud se bere všechna voda, která z Čech s Labem odtéká," vysvětluje Jan Dostál.

Alfred Olfert, Deutsche Umwelthilfe Jan Dostál a Alfred Olfert na dnešním setkání s novináři v Praze Jan Dostál, Arnika Děčín

Foto: Jakub Kašpar/EkoList


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist