https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesni-pozary-v-kalifornii-se-rychle-siri-kvuli-suchu-a-horkemu-pocasi-namerili-az-54-4-stupne-celsia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesní požáry v Kalifornii se rychle šíří kvůli suchu a horku. Naměřili až 54,4 stupně Celsia, nejvíce za 100 let Aktualizováno

21.8.2020 22:00 | SAN FRANCISCO (ČTK)
Předpokládá se, že příčinou požárů je vlna veder v kombinaci s téměř 11 000 údery blesku, které Kalifornii zasáhly v posledních dnech. V neděli byla v kalifornském Údolí smrti zaznamenána teplota 54,4 stupně Celsia, což by byla nejvyšší hodnota naměřená kdekoli na Zemi za posledních více než 100 let. Ilustrační obrázek
Předpokládá se, že příčinou požárů je vlna veder v kombinaci s téměř 11 000 údery blesku, které Kalifornii zasáhly v posledních dnech. V neděli byla v kalifornském Údolí smrti zaznamenána teplota 54,4 stupně Celsia, což by byla nejvyšší hodnota naměřená kdekoli na Zemi za posledních více než 100 let. Ilustrační obrázek
Nejméně pět obětí a přes 30 zraněných už si vyžádaly rozsáhlé lesní požáry v americké státě Kalifornia. Evakuovány byly už tisíce lidí. S ohněm, který zničil na 175 budov, bojuje přes 10 000 hasičů. Místní úřady ale žádají o pomoc, protože hasiči jsou vyčerpaní a nestačí jim ani vybavení. Práci jim ztěžuje měnící se vítr, plameny se rychle šíří také kvůli suchu a horkému počasí. Dým a popílek z požárů znečistil ovzduší i v San Francisku, uvedla agentura AP. Plocha zachvácená plameny se za poslední den zdvojnásobila, celkem už shořely za uplynulý týden více 3000 čtverečních kilometrů porostu.
 

Kalifornský guvernér Gavin Newsom, který už v týdnu vyhlásil ve svém státě nouzový stav, požádal o pomoc i federální vládu. "Něco takového jsme tu dlouhé roky neviděli," řekl. Lesní požáry přičítá klimatickým změnám. "Pokud někdo popírá klimatické změny, ať přijede do Kalifornie," uvedl na videu pro sjezd Demokratické strany, které natočil narychlo v evakuačním středisku. "Přiznám se, že toto není místo, odkud jsem chtěl dnes večer mluvit," řekl na videu, které natočil podle AP zřejmě mobilním telefonem. Podle jednoho z jeho poradců měl původně pro sjezd připravené jiné video, ale na poslední chvíli natočil nové, aktuálnější.

Předpokládá se, že příčinou požárů je vlna veder v kombinaci s téměř 11 000 údery blesku, které Kalifornii zasáhly v posledních dnech. V neděli byla v kalifornském Údolí smrti zaznamenána teplota 54,4 stupně Celsia, což by byla nejvyšší hodnota naměřená kdekoli na Zemi za posledních více než 100 let.

Nejvíce požárů je v oblasti Sanfranciského zálivu, další hoří na východ od Palo Alto, kde už se jedná o oblast o rozloze téměř 1000 čtverečních kilometrů, tedy skoro stejně velkou jako New York. S ohněm bojují i ve vinařské oblasti jižně od Sacramenta. Až na pět kilometrů se oheň přiblížil k areálu Kalifornské univerzity v Santa Cruz, který byl evakuován, požáry zuří i v blízkosti Yosemitského národního parku.

"Na požáry této velikosti stále nemáme dost lidí," uvedl mluvčí kalifornských hasičů Daniel Potter, který měl konkrétně na mysli ohňovou stěnu v oblasti Santa Cruz, kde už muselo domy opustit 64 000 lidí.

S ohněm bojuje přes 10 000 hasičů, někteří jsou v práci nepřetržitě už 72 hodin. Místní úřady požádaly o 375 vozů a hasiče ze sousedních států, zatím jich dorazilo pouze 45. Jednou z pěti obětí požárů je i hasič, který zahynul ve středu při havárii vrtulníku v místě zavaleném kouřem.

Mluvčí kalifornských hasičů Dan Olson uvedl, že na sociálních sítích se organizují skupiny dobrovolných brigád, které chtějí s požáry bojovat samy. "Nebezpečí pro jejich životy je větší než to, čeho mohou dosáhnout," varoval Olson před takovými aktivitami.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.8.2020 12:44
Kalifornie sklízí, co si sama zasela. Jde o nejlidnatější a nejbohatší stát v USA ( kdo by neznal herny v L.A. , TV seriál Mistři zastavárny, Hollywood i Silicon Valley) .
Tradičně zde vládnou demokraté a silný vliv má levice. Sněmovnu reprezentantů vede demokratka Nancy Pelosi, demokraté také drží 46 z 53 křesel státu v Sněmovně reprezentantů .Kalifornští demokraté tvrdí, že herec John Wayne byl rasista a požadují, aby bylo jeho jméno odstraněno z názvu mezinárodního letiště.

Místo toho, aby se lépe starali o svoji zemi (krajinu) , dali se na cestu zbožštění OZE , likvidaci jaderných elektráren a tvrdou antifosilní politiku.
Dnes se diví, že jsou bez vody -Kalifornie skutečně vysychá - , také bez elektřiny - státní síť se již několikrát zhroutila během sedmi dnů - nefoukalo a nesvítilo - a ničivé lesní požáry pak už jenom potvrzují nesprávnost cesty kalifornských demokratů.
Místo odstraňování soch , například Kryštofa Kolumbuse / podle San Francisco Arts Commission, která dohlíží na péči o městskou sbírku občanského umění, nebyla socha v souladu s „závazkem města k rasové spravedlnosti“/ a dalšího megalomanského šílení po OZE , by se hlavně měli starat o svoji zemi.

Je to zajímavé, každý pokus levičáků o vybudování světlých zítřků skončil špatně. (Kuba, Chile, Venezuela...)

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.8.2020 10:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nechci rozebírat zda je projevem levičáctví, či pravičáctví to,
či ono. Pouze musím konstatovat to, že člověk pomalu přečerpal možnosti, jak žít v souladu s přírodou a nyní už sice procitá
z bludu, ale ten vlak už asi nepůjde zabrzdit. Bude se řítit
stále větší rychlostí, bez možnosti bezpečně zastavit. Dělo se
to v dějinách Země i kdysi a bez přispění člověka, ale nyní to pociťuje člověk sám na sobě a tak z toho doslova blbne. Vymýšlí nesmysly, které jsou pouze kosmetické a né radikální. Radikální
by bylo možno nazvat jako zpátečnická, ale na ně nejsou lidé z bohatých zemí ochotni přistoupit a ti z těch chudých se nechtějí nechat brzdit v rozvoji.Takže mé resumé je takové, že už pouze přihlížím a snažím se co nejmíň být tím viníkem. Bohužel sebemrskačství pár miliónů lidí Zemi nezachrání, ale možná zemřou
s dobrým pocitem, že se to alespoň brzdit pokoušeli.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.8.2020 13:48
A nejhorší je, že v době, kdy člověk požáry nehasil, hořelo v Kalifornii podstatně více - ročně na ploše 1 800 000 ha - viz odkaz níže.

https://www.sierraforestlegacy.org/Resources/Conservation/FireForestEcology/FireScienceResearch/FireHistory/FireHistory-Stephens07.pdf

Dnes hoří průměrně na 80 000 ha ročně - viz odkaz.
https://www.fire.ca.gov/stats-events/
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

21.8.2020 14:06 Reaguje na Richard Vacek
OTÁZKA TEDY ZNÍ - vzít si příklad od PUTINA a Sybiřské požáry tajgy prostě ignorovat a počkat až vyhoří ! Kalifornie a američané jsou ale jiní než putinovci a mužici v Rusku, máte pravdu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.8.2020 14:24
Hoří protože hořet má co - vyschlá krajina. Místo rádoby politických keců se podívejte na průběh deforestace v USA:

https://en.wikipedia.org/wiki/Deforestation_in_the_United_States

a pak porovnejte s deforestací třeba v Rusku .

https://en.wikipedia.org/wiki/Deforestation_by_region#Asia
Rozdíl je přímo kriminální.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

22.8.2020 19:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Když ono to "putinovské Rusko", kdyby nebylo, museli by je pánové typu Krejcar Stanislav, vytvořit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist