https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecky-kraj-zada-pokracovani-pyrotechnicke-ocisty-ralska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj žádá pokračování pyrotechnické očisty Ralska

9.11.2001 09:34 | LIBEREC/RALSKO (ČIA)
Částka 85 milionů, kterou stát investoval v uplynulých sedmi letech do pyrotechnické očisty bývalého vojenského prostoru Ralska, nestačila na důkladnou sanaci území o rozloze 250 čtverečních kilometrů. Liberecký krajský úřad bude usilovat o prodloužení pyrotechnické očisty Ralska. Informoval o tom dnes zástupce libereckého hejtmana Luděk Suchomel.
 

"Podle vládního usnesení má očista území skončit už letos. Chceme, aby vojáci zůstali v zaminovaných lesích ještě dva roky a asanovali další tři tisíce hektarů půdy. Chceme totiž Ralsko zahrnou do rozvojových plánů Libereckého kraje," řekl Suchomel s tím, že za neúnosné považuje, aby byly v Ralsku postaveny výrobní haly. Nepoškozená příroda podle něj nabízí spíše velké možnosti pro rozvoj turistiky a rekreace. "To předpokládá velký pohyb lidí. Proto je nezbytné velmi důkladně odstranit pyrotechnické i ekologické zátěže," řekl.

Bývalý vojenský prostor Ralsko využívala Československá armáda, kterou v letech 1968 až 1990 vystřídala armáda sovětská. Velitel vojenského útvaru v Mimoni Štěpán Brabec uvedl, že vojenští pyrotechnici již vyčistili 8,6 tisíce hektarů a zneškodnili v Ralsku více než 104 tisíc kusů munice. "Byla to hlavně munice do těžkých zbraní, tanků, kanónů a více než 4,6 tisíce leteckých pum s reaktivním raketovým pohonem," řekl Brabec.

Přes možné nebezpečí ze zapomenuté munice a menších ekologicky znečištěných lokalit zde převládají podle starosty Ralska Jindřicha Šolce nevyužité plochy, nedotčená území a téměř panenská příroda. "Bylo již několik projektů na využití Ralska. Vždy jsme se přikláněli k ekologicky čistým záměrům Zatím nebyl žádný zrealizován. Doufáme, že systematický přístup krajského úřadu zde pomůže vytvořit nějaké pracovní příležitosti," řekl Šolc.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist