https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-ve-slavonicich-podporili-kaceni-v-brezove-aleji-i-nahradu-sakur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé ve Slavonicích podpořili kácení v březové aleji i náhradu sakur

10.10.2021 00:42 | SLAVONICE (ČTK)
Lidé v jihočeských Slavonicích dali v referendu přednost tomu, aby se rychleji obnovilo stromořadí v parku a některé stromy v březové aleji se tak pokácely. Lidé také podpořili to, aby se jednorázově nahradilo šest sakur novými hlohy místo toho, aby se sakury nahrazovaly postupně. V obou otázkách bylo pro asi 60 procent hlasujících, řekl ČTK starosta Slavonic Hynek Blažek (Sdružení pro změnu 2010).
 

Porazit některé staré stromy chce radnice, proti ní stojí skupina odpůrců zásahu. Jde především o kácení v březové aleji, kterou tvoří zhruba stovka stromů. Jde o kácení v parku a na náměstí. "Referendum je platné a závazné," řekl Blažek.

Řadu odpůrců kácení podle něj tvoří lidé, kteří ve Slavonicích mají jen rekreační objekty, ale trvale tam nežijí. Již dříve uvedl, že referendum ukáže názory obyvatel. Proti kácení se postavil třeba spolek Mařížský park. Jeho projektová manažerka Martina Havlíčková ČTK řekla, že se kvůli referendu obrátí spolek na soud. "Od začátku jsme říkali, že otázky, které jsou (v referendu) položené, jsou v rozporu se zákonem. Budeme požadovat zneplatnění referenda. Jsme potěšeni, že lidí, kteří řekli ne, je podstatně víc, než asi očekávali představitelé města," řekla Havlíčková.

Otázky jsou uvedené na webu ministerstva vnitra.

Slavonice získaly na obnovu městské zeleně dotaci více než devět milionů korun. Její součástí je hlavně výsadba 333 stromů, 2723 keřů, ošetření 480 stromů a obnova pěšin, trávníků a mobiliáře v parku. „A o tom se bohužel nikde nemluví. Kritici poukazují pouze na kácení,“ řekl dříve starosta.

Březová alej je stará více než 50 let. Vzhledem k tomu u některých stromů hrozí i to, že se zlomí nebo je vítr vyvrátí. Starosta by se nebránil ani průběžné údržbě aleje, jako je například prořezávání stromů v nebezpečných partiích. „Ale na to prostě nemáme peníze ani lidi. Vím, že velká města takovou údržbu provádějí, ale stojí to miliony korun. Navíc my máme na radnici šest zaměstnanců a těžko to můžeme tímto způsobem dělat,“ uvedl dříve Blažek.

Slavonice jsou poblíž hranic s Rakouskem. Od 12. století procházela místem důležitá zemská stezka mezi Prahou a Vídní. Nyní ve městě žije přibližně 2300 obyvatel. V létě se tam poslední roky pořádá Slavonice Fest, jenž nabízí filmy a hudbu. Akci z velké části organizují pražští umělci, kteří ve městě tráví volný čas nebo tam mají rekreační domy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jirka Černý

10.10.2021 06:53
Tak alespoň někdy zvítězí rozum.
Odpovědět
FK

František Kroupa

10.10.2021 11:52
Paní Havlíčková snad konečně pukne vzteky a nebude svými činy připravovat městskou pokladnu zbytečně o peníze, které jsou potřeba na zcela jiné, užitečnější věci. Připomeňme si třeba lípy okolo potoka, předražený projekt "Mařížský park" apod.
Odpovědět
Ih

Ivana havlova

13.10.2021 23:06
Dobrý den,za 1). Velice se podivuji chování p.Havlíčkové, která jde proti názoru lidu ve Slavonicích. Mohla by si už konečně uvědomit, že takové chování vzbuzuje v lidech nenávist a odpor k ní. za 2). Před deseti lety nastal ve Slavonicích humbuk, kvůli pokáceným stromům v Mařížském parku z náletů. Vznikl spolek pro "Mřížský Park", který získal dotace na úpravu a obnovu tohoto parku a najednou vše kolem parku utichlo byl klid. Ticho po pěšině. Pak začala úprava zeleně ve Slavonicích a aby si náhodou, někdo nevzpomněl na Maříž, tak se spolek 'Mařížský Park" začal navážet do úpravy zeleně ve Slavonicích, která díky p.Havlíčkové trvá již bezmála 3-4 roky. Také bych ráda věděla kam dotace zmizely, když Mařížský park vypadá tak jak vypadá. Byl se někdo podívat na rozbujelou trávupa letošních deštích, kterou nikdo neseče ? V parku je pořád vše stejné, nic se neobnovuje. Jezdím tudy každý týden a nevidím tam žádné změny. Proto bych ráda doporučila spolku "Pro Mařížský Park" a hlavně p.Havlíčkové, starejte so o to o co máte a stromy ve Slavonicích nechte na nezávislých odbornících a přestaňte zbytečně rozhazovat peníze ze Slavonické pokladny. Také bych ráda viděla vyúčtování dotací z Mařížského parku vyvěšené na Městské vývěsce a myslím si, že nejsem tohoto názoru sama.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist