https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidri-zemi-eu-se-shodli-na-zpusobu-jak-se-zbavit-energii-z-ruska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lídři zemí EU se shodli na způsobu, jak se zbavit energií z Ruska. Nejtěžší bude nahradit plyn

1.6.2022 01:26 | BRUSEL (ČTK)
Lídři se na summitu v principu shodli na částečném zákazu dovozu ropy, v srpnu začne platit dříve dohodnuté embargo na import uhlí. Plyn, na jehož přísunu jsou unijní země nejzávislejší, zatím není na pořadu dne, mnoho států však na ukončení jeho odběru tlačí.
Lídři se na summitu v principu shodli na částečném zákazu dovozu ropy, v srpnu začne platit dříve dohodnuté embargo na import uhlí. Plyn, na jehož přísunu jsou unijní země nejzávislejší, zatím není na pořadu dne, mnoho států však na ukončení jeho odběru tlačí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie by se měla co nejdříve odstřihnout od všech ruských energií prostřednictvím urychlení přechodu k obnovitelným zdrojům, energetických úspor a investic do infrastruktury. Shodli se na tom prezidenti a premiéři unijních zemí na závěr dvoudenního mimořádného jednání věnovaného dopadům ruské války na Ukrajině a související energetické krizi.
 

Lídři vyzvali k zavedení společných nákupů energií a rychlému doplnění plynových zásobníků před zimní sezónou. Ve snaze regulovat dopad rostoucích cen elektřiny a plynu rovněž pověřili Evropskou komisi, aby prověřila možnosti zavedení cenových stropů, o nichž mluví zvláště jihoevropské země.

Evropský blok se kvůli ruské agresi připravuje na postupné ukončení dovozu fosilních paliv, jejichž prodej zajišťuje Moskvě klíčové zdroje na financování válečného tažení. Lídři se na summitu v principu shodli na částečném zákazu dovozu ropy, v srpnu začne platit dříve dohodnuté embargo na import uhlí. Plyn, na jehož přísunu jsou unijní země nejzávislejší, zatím není na pořadu dne, mnoho států však na ukončení jeho odběru tlačí.

Evropské země se od začátku ruské invaze na Ukrajinu snaží postupně přijímanými postihy připravit režim prezidenta Vladimira Putina o peníze, jimiž Moskva financuje válečné tažení. Zatím nejvýraznější zásah by podle politiků měl mít dohodnutý částečný zákaz dovozu ropy, zejména Polsko či pobaltské země však chtějí rychle omezit i dovoz plynu.

Estonská premiérka Kaja Kallasová k tomu vyzvala, rakouský kancléř Karl Nehammer či belgický premiér Alexander De Croo se postavili proti. Podle českého premiéra Petra Fialy je nejprve nutné vyřešit financování projektů, které mají ruský plyn nahradit.

Podle Kallasové je na čase co nejdříve začít jednat o nových sankcích, které by právě plynové embargo zahrnovaly. "Myslím, že by plyn měl v sedmém (sankčním) balíku být, ale zároveň jsem realistka," řekla premiérka před jednáním novinářům v Bruselu. Narážela na dlouhodobý odpor části zemí jako Německo, Maďarsko či Rakousko, které v dohledné době nejsou ochotny zbavit se klíčové suroviny z Ruska a argumentují očekávanými ekonomickými škodami.

"Ruskou ropu je výrazně jednodušší nahradit...S plynem je to úplně jiné, proto plynové embargo nebude součástí příštího balíku," prohlásil rakouský kancléř. Podle belgického premiéra by se EU neměla po ropě pouštět do dalšího omezování energetického dovozu z Ruska a spíše se soustředit na to, aby zmírnila dopad očekávaného dalšího růstu cen.

Zatímco ruskou ropou EU kryje přibližně čtvrtinu své spotřeby a podle expertů ji bude snazší nahradit, u plynu ruské dodávky představují asi 40 procent veškerého dovozu. Země skeptické k rychlému přijetí plynového embarga argumentují tím, že by výpadky neměly v nejbližších letech z čeho pokrýt.

"Zbavit se závislosti na ruském plynu vyžaduje obrovské finanční prostředky," řekl novinářům Fiala. Unijní země se podle něho nejprve musejí s Evropskou komisí dohodnout na tom, z čeho platit "klíčové projekty", které umožní dostavbu plynovodů, terminálů na zkapalněný plyn či urychlení přechodu k obnovitelným zdrojům energie a v českém případě i k většímu využívání jádra.

"Musíme mít jasnou odpověď na to, jak se opravdu zbavit závislosti na dodávkách fosilních paliv z Ruska," řekla po jednání předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Rusko je nejen nežádoucím, ale i nespolehlivým dodavatelem a EU se musí připravit na možná omezení ze strany Moskvy, dodala.

Summit se podle ní shodl na cestách, kterými by unie měla ruské energie nahradit. Patří mezi ně zejména urychlení přechodu k obnovitelným zdrojům. Šéfové států a vlád podpořili mimo jiné urychlené vydávání povolení pro obnovitelné projekty a investice do solárních, vodních větrných, vodíkových zdrojů či tepelných čerpadel.

Komise v polovině května navrhla využít na podporu ukončení závislosti na Rusku balík až 300 miliard eur (7,4 bilionu korun), které by do konce desetiletí měly kromě investic do obnovitelných zdrojů měly sloužit například k přizpůsobení infrastruktury dodávkám zemního plynu či LNG z nových zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.6.2022 06:11
Nemohu si pomoci, ale iniciativa EU vyhnala cenu energií v Unii na historicky nejvyšší úrovně. Současně Gazprom a Rosněft ohlašují rekordní zisky a rubl dál tvrdne.

Jsem pro, dát Rusům přes držku , ale to co se předvádí v EU je ubohá šmíra.
Dokazuje to i fakt, že v čele EK se nenašla ani jediná osobnost , která by zavelela a předložila solidní plán na ekonomické "dobytí" RF.
Ty jejich balíčky jsou na dvě věci. Na nic a na houno.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 07:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
ono je potřeba si chvíli počkat...do toho co bude Rusko se propsuje více faktorů. To, že se zřídí sankce neznamená, že budou účinné v plné síle od první hodiny
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 07:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ty sankce působí pouze dlouhodobě a zkraje poškozují více nás, jako když se narkoman snaží zbavit závislosti.
A závislost Evropy (a především nás) na ruských surovinách je přece zcela evidentní.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 20:24 Reaguje na Pavel Hanzl
no nevím, viděl jsem dneska i nadpisy článků, že Evropa má bez Ruska plynu na 35 let...to by na ten vodík stačlo
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.6.2022 06:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdyby měla Evropa tolik vlastního plynu, asi těžko by ho kupovala z Ruska nebo Alžíru, ne?
Ale možná jsou tu neotevřená ložiska, čort znajet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 07:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Rusko je země, kde je všechno naopak.
Vy jste jejich člověk, tak vždycky zaměňujete příčinu za následek a zbytek máte taky naopak.
Realita je celkem jednoduchá:
Rusko dlouhodobě zvykalo Evropu na levné energie a spolehlivého dodatvatele, budovalo infrastrukturu atd. aby tu vytvořilo energetickou závistlost. Taky ničilo evropskou soudržnost i jednotlivé státy hybridní válkou. Sám Putin to přece opakovaně říkal:"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím". Atd. atd.atd. Chce obnovit SSSR i se svými evropskými satelity, cílem je vybudovat Eurasii od Lisabonu po Vladivostok. Tohle přece znát musíte!!

Loni začal s vydíráním s plynem aby vyšponoval cenu a poškodil evropskou ekonomiku, letos zavelel k frontálnímu útoku. První byla na řadě Ukrajina, po jejím dobytí chtěl evropské státy sbírat salámovou metodou.
K tomu potřeboval rozhodit systém obchodu s energiemi aby vyšponoval ceny a mohl Evropu vydírat. S cílem ji rozeštvat a postavit jednotliové země proti sobě, nejlépe rozbít EU a hlavně NATO.
Zatím se mu podařilo udělat ten energetický zmatek, ovšem EU se zatím dokáže velmi efektivně bránit a drží pospolu, to energetické vydírání obrací proti němu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.6.2022 07:49 Reaguje na Pavel Hanzl
KECY V KLECI !
V Bruseli, Berlíně, blbnou z blahobytu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 07:52 Reaguje na smějící se bestie
kokodáák, argument by nebyl, že?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.6.2022 07:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 07:51 Reaguje na Miroslav Vinkler
"v čele EK se nenašla ani jediná osobnost , která by zavelela a předložila solidní plán na ekonomické "dobytí" RF".

To chce vysvětlení. Jak může někdo "velet" v demokratické EU a hlavně, jak si to "dobytí" představujete?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.6.2022 09:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Rubl tvrdne proto, že se s ním prakticky neobchoduje a kurz de facto určuje stát. až bude rubl plně obchodovatelný ne světových trzíchen sešup dolů. To ale zatím guvernérka ruské centrální banky nepřipustí, to uvidíte t
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.6.2022 09:22 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Oprava:
Rubl tvrdne proto, že se s ním prakticky neobchoduje a kurz de facto určuje stát. Až bude rubl plně obchodovatelný na světových trzích, , to uvidíte ten sešup dolů. To ale zatím guvernérka ruské centrální banky nepřipustí a proto rubl posiluje.
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.6.2022 22:09 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
On čas nakonec ukáže pravdu. A už dnes se všude doporučuje kupovat zlato a ne natisknuté papírky. Ty nutně vyvolají hrubou inflaci a krizi. Ono to do nekonečna nejde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 15:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale je to pořád měkkýš, protože za komára byl oficiální kurs rubl k dolaru 1:1.
To byla prosperita!!
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.6.2022 22:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Prostě to byl diktát stejně jako je dnes ten dolarovej na daleko širší bázi. Steně vývoj míří do středověku, kdy se platilo čímkoli, ale rozhodovao množství zlata, stříbra či mědi. To totiž nikdo propagandou neokecá.Nakonec i onen dolar měl zlatej proužek proto to byla na rozdíl od toho dnešního skutečná tvrdá měna......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.6.2022 06:54 Reaguje na Zan K.
Žádný diktát v dolarové oblasti neexistuje, každý si může kšeftovat s čím chce a za co chce.
Jenže za dolary koupíte úplně všechno na celém světě. Dolar je podložen nejsilnější ekonomikou světa, takže je logicky světovou měnou.
Zlato je jen žlutý kov a cenu si drží už jen setrvačností.
Odpovědět
ZK

Zan K.

3.6.2022 06:58 Reaguje na Pavel Hanzl
A v čem je prosím ta nejsilnější ekonomika, když se všude píše, že ta je dnes v Čáíně. A tam je podložena výrobou. Kšeftování a machinace nikdy ekonomikou nejsou a vedou jen ke krizím....
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

1.6.2022 21:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak zatím dává nadnárodní liberální oligarchie přes držku tobě. A až porazí rusko, tak ti pořádně šlápnou na krk. Dnešní ceny jsou jen začátek. Jourové to nevadí.
Odpovědět
va

vaber

1.6.2022 07:58
vše jsou jen silácké řeči trucujících politiků,
za pár let se vše vrátí do starých kolejí ,protože jinak to nejde,
mnoha cestami se dostanou ruské suroviny na evropský trh už nyní,
v obchodě platí jen jedno, nakupovat a prodávat dle ceny, politický pohled žádného rozumného obchodníka nezajímá
fialové figurky a média nám tu hrají divadlo, které zaplatí obyčejní lidé
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 08:32 Reaguje na vaber
Hluboký omyl, jak dycky. Rusko nám vyhlásilo válku a po ní (bez ohledu, jak dopadne), se NIKDY nic do starých kolejí nevrátí.

Sám Putin tvrdil, že energetika je zbraň a tu má v rukách stát, tj. politici. Ti budou rozhodovat, kde co koupíme a kde ne.
Začalo to s jádrem a je jasně vidět, že politické rozhodnutí to nedat Rusům, bylo správné. Finové je už vykopli a Maďaróni jsou v dupě.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.6.2022 09:23 Reaguje na vaber
A co když ne? Lidi se zřejmě konečně poučili, co jsou russáci zač a od takových radši dál.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 11:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Není důvod od Ruska jako dodavatele surovin dál. Ale jsou mraky důvodů proč na něm jako dodavateli ... a popravdě řečeno nejen na něm ... nebýt závislý.
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.6.2022 14:39 Reaguje na vaber
1+
Odpovědět
MM

Milan Milan

1.6.2022 09:35
No mezi řádky informací čtu, že balíky sankcí, které měli primárně zasáhnout rusko, tak nějak rusku moc asi nevadí. Rubl prý posiluje, ruská centr. banka snížila úrokovou sazbu, dluhy splácí rusko v předstihu, cena ropy stoupá, obchodníci prý již našli na pohyb zboží jiné kanály atd., nebo to tak není???? Nepřeceňuje se náhodou evropa ve vztahu k rusku??? Bez ruského levného plynu se vrátíme kam, do období páry??? A bez ropy bude jako co??? To ji budeme brát z dalších politicky nestabilních oblastí a opět budovat drahou přepravu? Kdo to zaplatí?? Občané? A to jako má být záruka rozvoje a budoucnosti zelené evropy??? My energie a levné zvlášť potřebujeme a rusko dodávat chce a jistě i bude. Cesta odstřihnout se je spíše radikální politické rozhodnutí, momentálně uražených politiků než racionální rozhodnutí ve prospěch evropy. Solidní informaci co bude "den poté" jsem od našich politiků zatím nezaregistroval. Takže pokud ta stopka není podmíněna do skončení války, tak to rozhodnutí zřejmě evropě neprospěje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 15:47 Reaguje na Milan Milan
Pložil jste sem celou sadu otázek a čekáte co?
Že vám to bude někdo bod po bodu vysvětlovat? Nebo jen chcete nadávat a prudit?
Pokud ale máte zájem a slíbíte, že si to přečtete a fakt se nad tím zamyslíte, (věřit tomu nemusíte) tak jsem ochoten to vysvětlit všechno.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.6.2022 16:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Vysvětlete nám jak se cvrnkají kuličky, to je tak jediné, co bych vám věřil :-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 16:42 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ani tohle ne. Vy věříte jen ruským demagogiím a to vám blokuje koblihu zcela totálně.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

1.6.2022 18:09 Reaguje na Pavel Hanzl
I vy blázinku z Černovic 😀
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.6.2022 22:20 Reaguje na Milan Milan
Zajímavějšá bude, až věřitelé začnou vymáhat ony dluhy USA kde cca třetina jejich dluhu je zahraniční. A to nejsou miliony ani miliardy. A dolarové papírky už totiž nikdo chít nebude....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.6.2022 07:03 Reaguje na Zan K.
Nic nikdo vymáhat nebude, protože USA svoje dluhy bezproblémově platí, hlavní objem dluhů není starší než 5 - 10 let. Na tu dobu se vypisují dluhopisy.
Navíc USA je věřitel gigantických dluhů různých zemí, především Číny. Toho bych se bál nejméně.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.6.2022 18:32
Navzdory očekávání odborníků Rusko sankce zvládá. Postupně uvolňuje i opatření, která byla na začátku konfliktu přijata - základní úroková míra šla z 20 na 17 a aktuálně 14%. Tvrdilo se, že rubl nebude mít cenu toaletního papíru a zatím je kurz nejsilnější za poslední roky a Rusko bude mít díky vysokým cenám surovin rekordní obchodní přebytek.
A pokud namísto exportu surovin vsadí na výrobu energeticky náročných produktů - hliník - 2. místo:
https://oec.world/en/profile/hs/raw-aluminium
hnojiva - 1. místo:
https://www.statista.com/statistics/1278057/export-value-fertilizers-worldwide-by-country/
, tak jak ho může EU bez surovin ohrozit nějakými sankcemi? Budeme si hnojiva vyrábět z drahého LNG?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

1.6.2022 19:26 Reaguje na Richard Vacek
Další ekonomický analfabet. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 19:27 Reaguje na Richard Vacek
Nezvládá. Problémy přiznalo asi 86% firem (což je v Rusku zcela nepochopitelné) a rubl má cenu toaletního papíru, žádné normální banky ho vůbec nemají v tabulce. Jako kačka za komára.
Paní Elvíra je geniální eskamotér, šachy se všemi parametry jsou dělané jako efekt pro zahraničí, skutečný význam nula.
Jediný fakt je výrazný přebytek obchodní bilance, ovšem proč? Nikdo Rusům nechce nic prodat, zatím mu ale zahraničí platí za energie.
Jakmile začnou platit sankce (embargo na uhlí v srpnu, ropa v prosinci), tak můžeme mudrovat o přebytkem.
Propad HDP se čeká dvojciferný a to skutečné sankce ještě nenaběhly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 19:39 Reaguje na Richard Vacek
Rusi nemůžou na nic sázet, protože jejich blbistán nic takového neumožní. Kdyby to šlo, dělají to dávno.
Odpovědět
ZK

Zan K.

1.6.2022 22:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Že je Rus pomalej a línej durak se dávno ví. Nakonec ono dnešní válčení je toho důkazem...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.6.2022 06:59 Reaguje na Zan K.
Rusko kolabuje už dnes, kdy má gigantické příjmy z prodeje ropy. Nechci vidět situaci za rok, kdy přijde i o tohle. Nejsou schopni vyrobit už ani žigulíka, komplet jejich dopravní letecká flotila míří do šrotu bez možnosti servisu a náhradních dílů.
To nedopadne dobře, zbankrotované Rusko bude na tom hůř, než Severní Korea a scípající kobyla nejvíc kope.
Odpovědět
ZK

Zan K.

3.6.2022 07:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže podle vás apokalypsa?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist