https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidstvo-musi-nechat-90-svetovych-zasob-uhli-pod-zemi-jinak-nema-sanci-naplnit-parizskou-dohodu-varuji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidstvo musí nechat 90 % světových zásob uhlí pod zemí, jinak nemá šanci naplnit Pařížskou dohodu, varují vědci

19.9.2021 06:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Skládka uhlí, Polsko. Ilustrační snímek.
Skládka uhlí, Polsko. Ilustrační snímek.
Pokud chce lidstvo naplnit závazek daný Pařížskou dohodou a zamezit globálnímu nárůstu teploty o 1,5 °C oproti hodnotám před průmyslovou revolucí, musí urychleně přestat s těžbou uhlí, ropy a zemního plynu. I v případě, že se tak skutečně stane, je pouze 50% šance, že teplota tuto hranici nepřesáhne. To jsou závěry nejnovější studie provedené na University College London, kterou zveřejnil žurnál Nature.
 
V celosvětovém měřítku by to znamenalo, že by lidé do roku 2050 nechali pod zemí nedotčených téměř 90 % zásob uhlí. Největší světoví vývozci uhlí, Indonésie a Austrálie, dokonce 95 % svých národních zásob.

Dramatické omezení těžby se ale podle studie netýká jen uhlí. Podobné kroky je třeba učinit také u ropy a metanu, potažmo zemního plynu. Do roku 2050 by mělo zůstat nevytěženo asi 60 % jejich světových zásob. Navíc by těžba ropy a zemního plynu měla do roku 2050 klesat o 3 % ročně.

“Pokud nechceme překročit limit zvýšení teploty o 1,5 °C, musíme produkci fosilních paliv okamžitě výrazně omezit. Současný trend bohužel napovídá, že je tomu přesně naopak. Domníváme se, že vrchol těžby fosilních paliv by měl probíhat nyní, nebo během dalších deseti let,” komentuje vedoucí studie Dan Welsby.

I kdyby se ale lidstvu podařilo tyto závazky naplnit, je podle vědců pouze 50% šance, že nedojde ke zvýšení teploty nad 1,5 °C. “Tyto neradostné zprávy jsou spíše podhodnocením toho, co všechno bychom měli opravdu udělat. Po roce 2050 by se fosilní paliva měla používat pouze v letectví a v petrochemickém průmyslu,” pokračuje Dan Welsby.

Na postupný odklon od závislosti na fosilních palivech a přechod k jiným formám energie navazuje také varování vědců státům, jejichž výraznou část příjmu tvoří právě těžba a export těchto surovin. Toto varování směřuje především na státy Blízkého východu - Irák, Bahrajn, Saúdskou Arábii nebo Kuvajt, kde těžba tvoří 65 - 85 % celkového příjmu země. Vědci upozorňují, že pokud se tyto státy na změnu nepřipraví, může dojít k výraznému ohrožení jejich ekonomik.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (34)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

19.9.2021 06:45
nedělejme si iluze, když u nás to uhlí zaříznem, budem jej dovážet..rozhodně to černé určitě....ono koks a legované oceli na plynu neusmažíte
Odpovědět
TP

Tomas Peltan

19.9.2021 08:57 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ono v diskuzích o uhlí by se mělo začít silně rozlišovat, kde je (relativně) snadné uhlí nahradit něčím jiným a kde je uhlí nahraditelné jen velmi obtížně (respektive jen ve velmi malém měřítku). A to, že je potřeba zachovat uhlí v hutnictví a jako chemickou surovinu znamená, že jinde bychom měli rychle vymyslet, jak se ho zbavit.
Odpovědět
ms

20.9.2021 01:54 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jak řekl nedávno náměstek hejtmana z Ostravy, pro krajské teplárny se vozí přes Polsko uhlí z Austrálie! Protože teplárny jsou neméně velkým problémem pro 4 miliony lidí závislých na dálkovém teplu jako uhelné elektrárny. Takže mi někdo řekněte, kolik za sebou nechá emisí uhlí dopravené z Austrálie nákladní lodí na mazut do Gdaňsku, aby vlakem pak přes Polsko dojelo do Ostravy. No tohle je planetární idiocie prvního řádu. Mimochodem spálení jen hnědého uhlí na místě těžby (bez zbytečné dopravy) má skoro stejnou emisní stopu, jako v celém životním cyklu dává ruský zemní plyn. Takže vyhnat čerta uhlí ďáblem z plynu a navíc namastit kapsy Vofkovi Putinovi, to je také další idiocie prvního řádu. Jsem přesvědčen, že pod tlakem rozzuřených lidí zdevastovaných deficitem a cenami energie budou znovu zprovozněny uhelné kapacity a že jediným rozumným nízkoemisním řešením je nejen v ČR výstavba velké flotily nových jaderných elektráren.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.9.2021 20:15 Reaguje na
Pro zelené hlavy vymazané do čista zelenou propagandou jsou takové věci pod jejich rozlišovací úroveň. Oni vidí ty uhelné doly u nás ale vlaky dovážející náhradní uhlí z Gdaňska už neregistrují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 07:52 Reaguje na
Ropáci jsou neskutečná hovada, to máte skutečně pravdu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 07:54 Reaguje na
"Sníme o tom, že si postavíme jaderné bloky, z nichž se stává národní legenda rozměrů Blanických rytířů".
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.9.2021 07:56
Když se přijme špatná dohoda, tak je lepší ji zrušit a ne se snažit ji naplnit.
Odpovědět
TP

Tomas Peltan

19.9.2021 08:55 Reaguje na Richard Vacek
Jde o to, jak chápeme pojem "špatná". A taky to, jaké jsou ty způsoby, jakými se naplňuje.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.9.2021 10:17 Reaguje na Tomas Peltan
Pamatujete, jak EU potentáti na konci století přijali "lisabonskou strategii"? Jejím cílem bylo dohnat a předehnat USA. Teď už to raději nikdo ani nezmiňuje, protože poté, co se to začalo realizovat, sešup Evropy ještě zrychlil:
https://emergingmarketfdi.wordpress.com/2013/06/20/share-of-the-worlds-gdp-since-1820/
To ukazuje na schopnost EU politiků řídit hospodářství. Ale oni nepřestanou a pletou ideologii do hospodářství stále více. Dychtivá realizace nějaké pařížské dohody je toho příkladem. Celý svět na Evropu kouká s otevřenou pusou.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

19.9.2021 09:11
Určite je jednoduchšie a účinnejšie uhlie nevyťažiť, ako ho potom zachytávať zo vzduchu a posielať ho pod zem do čadičových štruktúr. Otázka je, či sa v súčasnej dobe dá uhlie v energetike nahradiť inými zdrojmi. Bez jadrovej energie to pôjde iba ťažko.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2021 10:15
Pařížská dohoda je jedna věc, realita je věc druhá. Německo díky tomu, že odstoupilo od jádra, v letošním roce vyrobilo nejvíce elektrické energie v elektrárnách spalujících uhlí, protože nefoukalo a nesvítilo, tak jak by zelení potřebovali. Takže asi fakt nefunguje to komunistické "poručíme větru dešti".
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.9.2021 10:24
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/konec-cerneho-uhli-v-cesku-tezba-skonci-bude-se-ale-dovazet-174621#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=IOF9KxgOuoN-202109190811&dop_id=174621&source=hp&seq_no=10&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2021 10:52 Reaguje na Petr Pekařík
Z tohoto úhlu pohledu je jasné, že koupě OKD byla jedna z dalších pitomostí současné vlády. Mohli jsme ušetřit spoustu miliard. Jenže to by ve vládě museli sedět jinší kabrňáci než ta partička kolem Babiše.
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.9.2021 14:31
Uhlí se dá nahradit ekologickým otopem i v rámci čr.Je potřeba začít chovat v čr stáda velbloudu a k otopu používat velbloudí trus.V začatcích projektu na toto ekologocké topení by nám mohl být napomocen tým mongolských odborníku a expertu vzhledem k tomu,že v teto zemí mají s tímto nesmírně bolhaté zkušenosti
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2021 14:58 Reaguje na karel krasensky
Oni ti velbloudi taky prdí, tak Vám nevím........ -)))
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

19.9.2021 14:58 Reaguje na karel krasensky
Oni ti velbloudi taky prdí, tak Vám nevím........ -)))
Odpovědět
kk

karel krasensky

19.9.2021 15:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Velbloudy by mohla chovat armada čr ve vojenských prostorech.Zvyšilo by to bojeschopnost naší armady.Když už nemáme konské jízdní pluky mohly by je nahradit velbloudí jízdní stíhací eskadry.
Odpovědět
LB

Lukas B.

20.9.2021 13:42 Reaguje na karel krasensky
nihil novi. při římských výpadech do Británie se smradlaví velbloudi velmi osvědčili - koně se z jejich puchu plašili. jestli se připravujeme na válku, kdy bude stát proti nám hipomobilní armáda, tak jsou velbloudi jasná volba.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 16:42 Reaguje na Lukas B.
Jen by se měl vyvzorkovat velbloud, který by poplašil i bojové drony.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

19.9.2021 16:42
Ale ten nadpis je nepřesný.
Asi lepší by byl: Abychom naplnili "Pařížskou dohodu", musíme výrazně snížit spotřební zboží, změnit životní styl, a vrátit se k životu v malém okruhu okolo svého bydliště - tj. kam dojdeme či dojedeme na oslu.

Jak si žijeme rozmařile, stačí se podívat do každé kuchyně, co je ve skříňkách uloženo z hlediska potřeb pro život zbytečných věcí, stejně tak do šatníků a vybavení domácností.

Nebojte - to mi někdy okolo roku 1980 říkal starý lesním, když jsem odcházel za lépe placenu prací. Bylo to v rovině, že chceme hned všechno vybavení, jim, když se po válce s manželkou brali stačily dvě skříně, stůl, židle, několik hrnců, příbor a sporák.
Nebyl to žádný ekolog, jen člověk, který si uvědomoval podstatu života a že štěstí není v majetku.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.9.2021 18:26 Reaguje na Pavel Jeřábek
Když se ale vrátíme stylem života o desítky až stovky let nazpět, ztratíme časem schopnost využívat současné technické výdobytky a tím ztratíme schopnosti využívat podstatnou část dnešních zdrojů. Náš životní prostor se zmenší tak, že podstatná část lidí se do toho prostoru už prostě nevejde. Neboli část lidí by musela nuceně "odejít". Buďto umřít hlady nebo na následky nějakých nepokojů a válek.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

19.9.2021 21:32 Reaguje na Radim Polášek
Dá se to takto říci.
Je to drsné, ale prakticky když se rozhlédneme jak se jako lidstvo chováme, tak máme dvě cesty - žít jak žijeme a užívat si, a nebo zabrat abychom se nadále rozvíjeli, ale nespotřebovávali víc než je nutné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 19:33 Reaguje na Pavel Jeřábek
EU se snaží zabrat, ropáci (nejen naši a ruští) to sabotují.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

24.9.2021 20:21 Reaguje na Pavel Jeřábek
No, když nezabereme, tak nás zelení pošlou o takových 100 let zpátky nebo ještě víc. Ale to bude jen začátek, protože vzápětí budeme ekonomicky zkolonizováni zeměmi, které si zelené nepustily k tělu a ve kterých se tak ten pokles konat nebude. Potom ztratíme možnost prakticky o čemkoliv na svém území rozhodovat včetně ekologické politiky a bývalé území EU se stane závislými a vykořisťovanými rozvojovými zeměmi
Odpovědět
VK

Václav Kain

19.9.2021 17:48
Ty vědce bych zavřel do baráku kde bych vypnul topení a proud.Proud není protože nefouká a nesvítí a to samé s topením.Až zase bude foukat a svítit,tak vám to zase pustíme.Vždyť takhle si to přeci představujete.Nechat uhlí v zemi,jaderky jsou nepřijatelné,plyn je rovněž fosilní palivo a není ho dost.A to ještě chcete elektromobilitu.Čím ty auta budete krmit vy šílenci?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

19.9.2021 18:34
JJ, ovce se musí pořád zeleně alarmisticky strašit, aby příliš neprotestovaly, když se jim bude sahat do peněženek.
Nemůžeme si dovolit se stylem života vrátit příliš nazpět. Návrat zpět znamená, že dříve nebo později ztratíme kontakt s nejnovějšími výdobytky, objevy a vynálezy a tím ztratíme možnost využívat ke svému životu zdroje zpřístupněné právě těmi novými vynálezy a objevy. Životní prostor pro lidstvo by se tak zmenšil a potom není jisté, jestli by se do něho veškerá stávající populace vešla. Nebo by musel být vyvolán hladomor nebo války atd aby se lidská populace zmenšila.
To by zřejmě znamenalo kolaps celé lidské civilizace, protože by se zastavily inovace, které nám právě přes nové objevy a vynálezy zpřístupňují stále nové zdroje a stále tak prostor pro existenci lidstva rozšiřují a zvětšují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.9.2021 16:39 Reaguje na Radim Polášek
Tady je potřeba ale říci, že ty vaše "výdobytky" nemusí (spíš nesmí) být zase expanze na úkor přírody. To se zatím děje v dominantním provedení a už dojíždíme na hranu.
celý vývoj je nutno obrátit dovnitř, stávající systémy zlepšovat a ne vytvářit nové a složitější.
Prostě jít do cirkulární ekonomiky, kde se recykluje úplně vše, co vůbec jde, do čistých technologií nejen energetických, do snížení spotřeby a tím vytváření odpadu atd. atd. atd.

Tohle je ale řešeno v Green dealu, který naši ropáčci zase vůbec nepochopili.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2021 11:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale pochopili.

Taky ale pochopili, že ten GD vymysleli v zemích, kde je průměrný plat 3x takový jako u nás, takže co tam bude vyžadovat určité žádoucí uskromnění se, to u nás pro velkou část obyvatelstva bude znamenat velmi citelný až brutální propad již tak ne úplně vysoké životní úrovně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 15:58 Reaguje na Svatá Prostoto
Bohužel, proč ze sebe děláme pořád jen blbečky chudáčky, to Unii naprosto nezajímá.
Jsme velmi pracovitý národ plný šikovných a přemýšlivých lidí, tak proč musíme dělat ze sebe pořád jen pitomečky??

Green deal a hlavně OZE je pro nás obrovská příležitost, hi-technologie byly vždy naše parketa, navíc EU by byla ochotná to zafinancovat.
Tak proč to nejde, proč nevyvíjíme a nevyrábíme elktrolyzéry a vodíkovou industrii, proč naši solárníci (SOLEX) i jiní budují velké parky v zahraničí a ne unás?

A my jen bečíme jak stádo ovcí, že špinavé uhláky se nám prodražují??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.9.2021 16:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Už jste začal?

A na střeše a zahradě máte kolik FVE panelů? A větrnou turbínu máte? A tak dále ...

Bo napsat, že bychom měli nebo by se mělo umí každý ... ale v reálu to udělat? A když to sám neumím, tak by mi přišlo blbý si stěžovat, že jiní taky ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 19:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Váš plácalismus je o ničem, ale odpovím.

Nikdo soudný nerozjede větší podnikání v zemi, kde neexistuje vymahatelnost práva a kde se finanční úřad chová jako mafie a kdykoliv na něho může "zakleknout" a firmu mu zlikviduje. Bez možnosti odvolání.

Nikdo nestojí o to, aby na něho všichno plivali, že bohatne z "oteplovací lobby", že patří ke "klimaalarmistům a těží gigantické dotace".
A za třetí je nutná, alespoň ideologická nebo morální podpora státu.

Sami jsme si zablokovali možnost samostatného vývoje a dnes máme možnost dělat votroky Západním firmám (což je ještě pohodička), nebo se přepákovat na Východ, což by byla tragédie.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.9.2021 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
No, rozpovídal jste se pěkně, ale na nic z toho jsem se neptal:-).

Takže znovu. Jak na tom jste s FVE na střeše, jak čím topíte ... doufám, že nějak bezemisně ... a co máte za nízkoemisní automobil.

To poslední nemusíte, víme, že žádný takový nemáte:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.9.2021 07:57 Reaguje na Svatá Prostoto
Bavíme se tu o energetice státu, příúadně celé lidské civilizaci. Nějaký důchodce s malým, úsporným autíčkem, který ujde za rok 3 tis. km především kvůli práci (ve které žádné emise nevznikají) je zcela mimo tuhle hru.
Odpovědět

vladimír šmídl

25.9.2021 20:15 Reaguje na Radim Polášek
Žádný hladomor netřeba uměle vyvolávat. 85% dusíku v našem těle je zprostředkováno synteticky - Haber-Boschovým procesem přes dusíkatá hnojiva. Před tímto vynálezem (před 1. světovou válkou) existovaly předpovědi hladomoru, míněné zcela vážně. Syntéza amoniaku a dusičnanů zvedla počet obyvatel na dnešní úroveň. A také možnosti výroby trhavin,pochopitelně.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist