https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/malesicka-spalovna-za-700-milionu-vymenila-prvni-ze-ctyr-kotlu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malešická spalovna za 700 milionů vyměnila první ze čtyř kotlů

13.6.2019 00:08 | PRAHA (ČTK)
Včera byla pokřtěna 4. renovovaná spalovací linka ZEVO Malešice.
Včera byla pokřtěna 4. renovovaná spalovací linka ZEVO Malešice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pražské služby
Malešická spalovna za 700 milionů korun vyměnila první ze čtyř kotlů, ve kterých se spaluje pražský odpad. Chce je vyměnit všechny, s dalším se začalo. Celková investice do modernizace spalovny bude zhruba 2,8 miliardy. Nové kotle mají nižší emise a vyšší účinnost. Novinářům to včera sdělili zástupci městské firmy Pražské služby (PSAS), která spalovnu spravuje, a hlavního města. Provoz v Malešicích začal v roce 1998 a nyní má kapacitu asi 330.000 tun odpadu ročně.
 

"Víme, že linka je spolehlivá a víme, že nám vydrží minimálně dalších 20 let," uvedl včera náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN), který má v gesci životní prostředí. Modernizace spalovny by měla skončit v roce 2022, kotle se budou vyměňovat po jednom při zachování provozu spalovny, stejně jako tomu bylo při výměně prvního z nich.

Nový kotel snižuje emise oxidů uhlíku a dusíku o 40 až 50 procent, uvedl ředitel spalovny Aleš Bláha. Dodal, že kromě výměny kotlů se vedení spalovny chystá k rozšiřování provozu. Město vlastní okolní pozemky, takže je zde podle ředitele možnost například vybudovat bioplynovou stanici, která městu zatím chybí. Provoz by podle Bláhy potřeboval také balicí linku, aby mohl v době nutných odstávek navezený materiál uskladnit a spálit později.

Produktem spalování je škvára, kterou by spalovna ráda využívala pro stavební práce. To ale naráží na evropskou regulaci, protože materiál může obsahovat těžké kovy. "Byli bychom velmi rádi, kdyby došlo ke změně legislativy tak, aby bylo možné škváru používat jako stavební materiál," řekl Hlubuček.

Hlavním problémem provozu je biologický materiál ve směsném odpadu, který se nedá vytřídit a komplikuje spalování. Lidé by tak podle Bláhy měli třídit i odpad typu slupek od ovoce a zeleniny. Město v posledních letech poskytuje na základě dotace ministerstva životního prostředí kompostéry, Pražské služby také sezónně přistavují kontejnery na sběr listí a podobného odpadu. Za celoroční svoz bioodpadu ze zvláštních kontejnerů si musí lidé připlatit.

Téměř třímiliardová investice do spalovny představuje zhruba polovinu částky, kterou město vložilo do stavby nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Ta začala ve zkušebním provozu fungovat loni. Magistrát zároveň plánuje modernizaci zpracování kalů, které při čištění odpadních vod vznikají. Jednou z možností je i jejich spalování. Hlubuček včera uvedl, že studie nakládání s kaly by měla být hotova začátkem příštího roku, podle jejích výsledků pak vedení magistrátu zvolí další postup.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist