https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mali-farmari-odmitaji-protest-zemedelcu-kvuli-nastaveni-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Malí farmáři odmítají protest zemědělců kvůli nastavení dotací

8.6.2022 18:10 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) sdružující hlavně malé farmáře odmítla dnešní protest zemědělců v Praze namířený proti novému rozdělování dotací. Asociace dlouhodobě poukazuje na to, že podpora v zemědělství je v Česku nastavena mnohem víc ve prospěch velkých firem.
 

Na protestu organizovaném Agrární komorou ČR a Zemědělským svazem ČR mimo jiné zaznělo, že produkční zemědělci se ocitnou na hranicí přežití a že přesun peněz k malým farmářům povede k tomu, že místo produkce budou firmy jen čerpat dotace. Podle malých farmářů ale vedení Agrární komory a Zemědělského svazu používá v argumentaci polopravdy i vyložené lži, překrucuje čísla, zneužívá obavy z dopadů války na Ukrajině, straší veřejnost hladomorem a vyvíjí neférový nátlak na politiky, uvedla v tiskové zprávě.

Komora i svaz už od ledna kritizují rozhodnutí vládní koalice změnit nastavení dotací na období mezi lety 2023 až 2027 a zejména nastavení takzvané redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Na další dotační období to bude 23 procent z celkové částky na přímé platby, původně bylo plánováno deset procent. Více peněz tak dostanou malí farmáři. Komora se svazem varují, že tyto změny povedou ke snížení potravinové soběstačnosti ČR nebo k omezení chovů prasat nebo drůbeže.

"Živočišnou výrobu dělají menší zemědělci i při nižších podporách obecně s velmi dobrými výsledky, a ještě tvoří řadu doprovodných pozitiv pro venkov," reagovala dnes ASZ. Průměrná velikost farem nemá podle ní přímý vliv na množství vyrobené produkce a historicky bylo běžné, že obživu národa měli na starosti menší zemědělci.

Upozornila i na to, ČR má se 130 hektary největší průměrnou velikost farem ze zemí EU. "Například Rakousko má průměrnou velikost farmy 20 hektarů a soběstačnost 99 procent, Maďarsko má průměrnou velikost farmy 11 hektarů a soběstačnost 154 procent," uvádí ASZ.

Asociace také tvrdí, že velké podniky působící v různých obcích čerpají dotace, které do regionu nijak nevrací. Podle ASZ je firmy využívají na své podnikání mimo lokalitu, kde je čerpají, a navíc dotace dlouhodobě směřovaly mnohem více k velkým firmám. "Odsuzujeme snahy o pokračování v nadržování úzké skupině největších zemědělských podniků, na které ve výsledku právě nejvíce doplácejí klasická zemědělská družstva a akciovky," uvedl předseda ASZ Jaroslav Šebek.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha označil na dnešním setkání jejich argumenty za lživé. Řekl také, že současná vláda je pro něj velkým zklamáním, svojí politikou rozděluje české zemědělce.

Proti protestu se v úterý postavil také premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého protestující svazy postupují proti zájmům českých občanů. Uvedl, že ČR je zvláštní v tom, že je tu neobvyklé množství velkých zemědělských podniků. Vláda se podle něj snaží srovnat prostředí tak, aby mohli existovat malí i střední zemědělci nebo rodinné farmy. Premiér je podle svých slov vždy připraven k jednání a hledání dobrého řešení. "Musí to být řešení pro všechny, ne jenom pro Agrofert a podobné podniky," řekl. Pokud svazy volí takto radikální postoj, tak postupují proti zájmům českých občanů, dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

8.6.2022 18:33
Zabij krávu,zachraníš klíma
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.6.2022 20:19
Malí farmáři schvalují, aby dostávali na hektar více, než ti velcí. Dokonce by schvalovali i to, kdyby celou dotaci dostávali jenom oni.
A člověk může třikrát hádat, proč to tak je.
Odpovědět
RN

Radek Novák

8.6.2022 21:01 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.6.2022 07:26 Reaguje na Richard Vacek
asi by to dávalo smysl podpořit podstatně více malé farmáře ono ty agro akciovky dokážou podstatně více zobchodovat trh, proto mají větší vliv ale to neznamená, že se o tu produkci starají lépe nebo jinak než ti "malí" agrofirmy jsou spíš takový lemuři nakterý se hodí rčení " zvyk je železná košile"
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.6.2022 12:25 Reaguje na Richard Vacek
Čistě ze zvědavosti, kdyby to bylo naopak a víc dostávali velcí ... já si myslím, že by ti velcí taky nebyli proti.:-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 08:12 Reaguje na Richard Vacek
Protože průmyslové zemědělství ve velkém devastuje krajinu.
To je celý a o tom ty dotace jsou.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

8.6.2022 22:30
Mně se to jeví tak, že agrobaroni chtějí udržet dotační toky tak, jak byly nastaveny za Babišovy éry. Pokud by tohle staré dosavadní nastavení trvalo dál, znamenalo by to prohloubení závislosti státu na kartelu několika velkoproducentů, což by asi nebyla žádná výhra.
Odpovědět
RN

Radek Novák

8.6.2022 23:22 Reaguje na Majka Kletečková
tak pokud by se jednalo o energetiku tam bych úvahy o kartelu chápal. V situaci kdy je celá zemědělská produkce ČR objemově bezvýznamé nic, v porovnání s nadnárodními potravinářskými skupinami nebo obchodními řetězci - na kom by měl být stát závislý? Chápete jak malá je agro divize Agrofertu a s nimi cca 10 těch největších agro firem oproti zbytku ČR zemědělství? Chápete že nálepka Agrobaron je naprosto falešná vlajka, protože o těch pár největší tu v podstatě nejde? Všimla jste si, že u nás říkáme malý zemědělec tomu kdo historicky odpovídal kategorii "velkostatkář" (tj. nižší stovky ha) . Že naopak agrobarony nazýváme lidi, prvorepublikové kategorie "sedlák" (jednotky až nižší desítky ha) jen proto že tito mikro zemědělci jsou sdružení po desítkách až stovkách do jednoho podniku?
Odpovědět
VK

Vladimír Křivonoska

9.6.2022 13:13 Reaguje na Radek Novák
Lépe to nejde vysvětlit!!! Dík.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

9.6.2022 16:04 Reaguje na Radek Novák
Ano, je u nás obrovská spousta lidí, kterým Antibabiš vymyl mozek. Daň za tu naši současnou Pětikolčí vládu, která vyhrála volby čistě jen poblázněním a vymytím hlavy významné skupiny voličů. ne skutečnou kvalitou a skutečnými znalostmí a dovednostmi. Problém je, že i samotná vláda má Antibabišem vymyté mozky. Pokud se jen o poblázněné uliční losery, nic se neděje ti akorát trochu zaměstnají výtržnostmi policajty. Ale když je Antibabišem poblázněná i vláda, tak to potom vyrábí boty jako na běžícím pásu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 08:16 Reaguje na Radim Polášek
Vy máte patent na nějakou myčku mozků?
Asi jste ji testoval na sobě....a funguje na výbornou...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.6.2022 07:27 Reaguje na Majka Kletečková
ono to je spíš letitější problém
Odpovědět
VK

Vladimír Křivonoska

9.6.2022 13:20 Reaguje na Majka Kletečková
Takhle to není. Je to tak, že rozhodnutím pětikolky budou trpět malí zemědělci sloučení do většího podniku. Zachovali se racionálně a ekonomicky a mají za to trpět?
Stejná dotace na plochu je spravedlivá. Ať se ti malí, kteří nezvládají také sloučí. Ale oni chtějí větší dotace na úkor svých kolegů. Výsledek řádění ODS a KDU - v zemědělství - nebude se chovat dobytek, vše se bude dovážet, lidé ztratí práci , odstěhují se z venkova a venkov zpustne.
Odpovědět
VK

Vladimír Křivonoska

9.6.2022 13:20 Reaguje na Majka Kletečková
Takhle to není. Je to tak, že rozhodnutím pětikolky budou trpět malí zemědělci sloučení do většího podniku. Zachovali se racionálně a ekonomicky a mají za to trpět?
Stejná dotace na plochu je spravedlivá. Ať se ti malí, kteří nezvládají také sloučí. Ale oni chtějí větší dotace na úkor svých kolegů. Výsledek řádění ODS a KDU - v zemědělství - nebude se chovat dobytek, vše se bude dovážet, lidé ztratí práci , odstěhují se z venkova a venkov zpustne.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.6.2022 06:56
Nejlepší na tom celém je, že už i tzv. soukromí zemědělci se obracejí proti svému svazu, protože pokud vlastní od 200 ha výše, a samozřejmě nejsou výjimky i přes 2000 ha, tak najednou zjišťují, že ten jejich milovaný svaz dělá politiku proti nim. Asi by si to pánové z ASZ měli konečně ujasnit.
Odpovědět
DA

DAG

9.6.2022 09:28 Reaguje na pavel peregrin
Právě, že se dělá politika a nehledá se jádro problému. Malí dostanou na ha víc. Ok fajn, ale co se jako změní v problému ochrany půdy přírody atd. To jako tu dotaci navíc použijí pro blaho krajiny?
Moc to nechápu, tyhle zemědělské svazy jsou jen na to aby tlačili na politiky a ovládali ministerstvo zemědělství.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

9.6.2022 11:34 Reaguje na DAG
No jistě, jenže tohle veřejnost nechápe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 08:27 Reaguje na DAG
Tu dotaci použijí na to, aby hospodařili šetrněji, což bez dotace ekonomicky nevyjde.
Agrofert tu dotaci použije na nákup nemovitostí pro svého barona na Riviéře.
Pěkný dokument se jmenuje Selský rozum.
Odpovědět
va

vaber

9.6.2022 08:40
pamětníci si budou pamatovat jaká byla pozemková reforma v r.1919 a kdo byl velkostatkář
náš pan premiér vytáhl argument ,, protestující svazy postupují proti zájmům českých občanů,,
zhodnotil si premiér někdy kroky vlády, zdali jsou se zájmy českých občanů nebo se zájmy někoho jiného?
fialové figurky , co jsme zvolili , plní volební program ,,změna,,
Odpovědět
RP

Radim Polášek

9.6.2022 17:03 Reaguje na vaber
No nevím , jestli ještě nějací pamětníci tady jsou. A i kdyby byli, jestli by si po tak dlouhé době něco pamatovali.
Pozemková reforma bylo zabrání tisícihektarových a desetitisícihektarových velkostatků vlastněných hlavně šlechtickými rody a církvemi. Původním majitelům se ponechalo tuším 120 hektarů pole, a zbytek se rozdělil místním drobným rolníkům a bezzemkům. Tehdy jednu rodinu uživil tak asi hektar až dva pole, co už bylo víc, produkovalo zisk. Ale současně byly jen málokde v dojezdu nějaké průmyslové podniky, co by slibovaly se uživit jinak než na poli. Na rozdíl ode dneška, kdy 99 lidí ze sta jezdí z vesnice denně někde za prací a do vesnice dojíždí k místnímu velkému zemědělci pracovat na poli na traktoru atd 2 - 5 lidí třeba z města.
Moje rodina z matčiny strany tehdy dostala nějaké pole, půl hektaru nebo hektar nebo tak nějak, z halvy si to přesně nepamatuji, z rozparcelovaných pozemků patřících předtím církevnímu velkostatku umístěnému na Hukvaldech.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

9.6.2022 16:44
Asi jsme hodně bohatí, když můžeme dotace dávat tam, kde za ně společnost dostane málo a ne tam, kde za ně společnost dostane znatelně víc.
A všichni máme nadbytekl peněz, takže můžeme podporovat produkci o třetinu, polovinu dražších potravin a utlumovat produkci stejně kvalitních a levnějších potravin.
Holt ta naše chytrá Pětikolčí vláda má fištron!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.6.2022 18:13
Až budou malí farmáři živit národ, tak poumíráme hlady. Produktivita
práce není blábol, ale základní atribut vyspělé ekonomiky. Tahounem
prosperující ekonomiky jsou ti, co mají vysokou produktivitu práce a nikoliv ti, kteří nepřežijí bez vyšších dotací než ti první. Otázkou
je, zda to je záměr a nebo pouze malá domů ministrovi, který v oboru
podniká sám a takticky vedení ministerstva přenechal kamarádovi. Malá
domů je zhovadilost a záměr je likvidace zemědělců, kteří mají větší
produktivitu. Výsledkem může být celkový pokles produkce, snížení
konkurenceschopnosti vůči světu a postupný úpadek všech. Tyto strany
tak postupovaly v době, když tu v minulosti vládly a pokračují opět.
Voliči jsou nepoučitelní a tak nezbývá než kupovat za více, než je
třeba.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 08:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Vysoká produktivita práce je, jako ostaně všechno ostatní, zase za něco.
V zemědělství se toho dosahuje brutální chemizací a devastací krajiny.
Zemědělství není u nás základní atribut ekonomiky, dělá možná 8 - 10% HDP. Ale nedotovat vůbec by znamenalo ztrátu potravinové soběstačnosti, což nejde. Takže dotování šetrného hospodaření smysl má, i když je to dražší. Taky zrušit daně na potraviny i dotace pro velké firmy, ale čort znajet, já dělám do včel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2022 08:31
Dotace pro sedláka znamená, že ji utratí hlavně na dědině. Zaplatí zedníkům, tesařům, opravářům, hospodským atd. atd. atd.
Dotace pro velkou firmu jdou do města (hlavně do Prahy) a mizí neznámo kde. Třeba v ofšórech svého barona.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist