https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/meandry-rokytky-jsou-dle-lidi-nejlepsi-reseni-pro-ochlazeni-prahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Meandry Rokytky jsou podle lidí nejlepší řešení pro ochlazení Prahy

3.10.2018 00:20 | PRAHA (ČTK)
Lidé vybrali meandry Rokytky za nejlepší opatření, který pomáhá v Praze před extrémním vedrem a suchem.
Lidé vybrali meandry Rokytky za nejlepší opatření, který pomáhá v Praze před extrémním vedrem a suchem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / zmenyprahy.cz
Lidé vybrali meandry Rokytky za nejlepší opatření, který pomáhá v Praze před extrémním vedrem a suchem. V anketě spolku Arnika získalo nové koryto vybudované před čtyřmi lety podporu 98 lidí ze 747, kteří se do ankety zapojili. Dalšími lokalitami, které ocenili, jsou park ve Stromovce a Kinského zahrada. Včera o tom informovala Arnika, která vyhlásila anketu na začátku července.
 

"Anketou jsme chtěli Prahu i její obyvatele inspirovat, jak dále usnadnit život v rozpálené metropoli. Zajímavé je, že Pražané oceňují i nápady mimo obydlené centrum, a uvědomují si, jak důležitá jsou opatření v krajině," uvedl k výsledkům Václav Orcígr z Arniky.

Regulované vybetonované koryto Rokytko nahradily před čtyřmi lety přirozenější meandry, které umožňují rozliv vody do louky. Meandrující tok má zabránit ničivým povodním v případě přívalových dešťů a v období sucha a vysokých teplot zadržet v krajině vodu, která svým odpařováním ochlazuje vzduch.

"Ve většině měst je velice nízká propustnost povrchů, dešťová voda je odvedena kanalizací a dále se nevyužívá. Voda je přitom nezbytná k tomu, aby fungovaly přírodní klimatizační jednotky. Právě proto za mě vítězí meandry Rokytky," dodal k vítěznému řešení Adam Vizina z Národního ústavu vodohospodářského.

Mezi zelenými střechami, fasádami, pítky, kašnami a parky na druhé místo dosáhla Stromovka se 47 hlasy a na třetí Kinského zahrada se 42 hlasy. Přes 30 lidí vybralo také Františkánskou zahradu, Grébovku a zahradní kolonii Ořechovka.

V anketě lidé vybírali z 62 řešení, která byla navržena Pražany i odbornou porotou. Tu tvořili Adam Vizina z Národního ústavu vodohospodářského, Josef Patočka z hnutí Limity jsme my a Bohuslav Binka z Masarykovy univerzity. Hlasování skončilo s koncem září na webu, kde jsou nyní kompletní výsledky.

Podle analýzy Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR se zejména v zastavěných částech budou teploty v budoucnu ještě zvyšovat. Analýzu vědci zpracovali jako podklad pro adaptační strategii Prahy na změnu klimatu.

Vlivem tepelného městského ostrova je v centru Prahy proti jejímu okraji o dva až tři stupně Celsia vyšší teplota. Tepelný ostrov je způsoben zástavbou z materiálů, jako jsou beton a asfalt, které v sobě zachycují teplo. Situaci zlepšují vodní plochy, rozšiřování zeleně, výsadba stromů a stromořadí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist