https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medved-v-polskych-krkonosich-dve-stoleti-ho-tu-nikdo-nevidel-az-mozna-ted
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvěd v polských Krkonoších? Dvě století ho tu nikdo neviděl, až možná teď

27.6.2018 08:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Poslední medvěd, který na krkonošskou stranu nepochybně zamířil, byl medvěd z Lubaně v devadesátých letech.  Ilustrační snímek
Poslední medvěd, který na krkonošskou stranu nepochybně zamířil, byl medvěd z Lubaně v devadesátých letech. Ilustrační snímek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na polské straně Krkonoš bude možná brzy veselo. Podle zpráv, jejichž zdrojem je vylekaný turista, se v Sowie Dolině možná pohybuje medvědice s mláďaty. Vedení chráněného území Karkonoski Park Narodowy tuto informaci zatím nepotvrdilo, ale nepovažuje ji za nereálnou. O podrobnostech referuje například polské RadioWroclaw.
 

K setkání, ze kterého se nejmenovaný výletní nejspíš ještě teď vzpamatovává, se podle všeho odehrálo minulou sobotu. Turista, který jen kousek od Sowie Doliny (cca 15 kilometrů od českého Broumova) prý narazil na medvědici se třemi mláďaty, o celé události obratem informoval místní policii. A ti zase správu národního parku, která do udané lokality obratem vyslala tým přírodovědců. Žádné zřetelné pobytové stopy, které by se daly spojit s přítomností medvědí rodinky, však na místě nezjistili.

Zoolog Roman Rąpała, který se obhlídky v terénu zúčastnil, jen konstatoval nález trusu a stop divočáků. Další nalezené stopy prý mohou, ale nemusí, být stopami medvěda. Za zcela vyloučenou však přítomnost této největší evropské šelmy rozhodně nepovažuje. „Medvědi jsou schopni migrovat na stokilometrové vzdálenosti, od jedné lokality k druhé. Je tedy teoreticky možné, že by se některý vydal i tímhle směrem,“ říká Roman Rąpała.

Jak potvrdilo mapování šelem v roce 2017, může se v Polsku nacházet něco kolem 150 exemplářů medvěda hnědého. Prakticky všichni pozorovaní jedinci se ale dosud zdržovali na úrovni polsko-ukrajinsko-slovenském trojmezí, případně na příhraniční straně slovenských Tater. Do Karkonoskiego Parku Narodowego je to odtud dobrých 400 kilometrů, což není zrovna malý výlet. V Krkonoších se medvědi neobjevili poslední dvě století. Ale jejich cesta z Karpat není nemožná.

Ředitel tiskového odboru polského krkonošského parku Michał Makowski se k situaci nechtěl konkrétněji vyjadřovat, dokud nebude nalezen nějaký nezpochybnitelný důkaz, ideálně stopy, trus a medvěd současně. „Samo místo nahlášeného setkání je ale velmi zajímavé a dokážu si představit, že by se tam medvěd i s mladými klidně mohl nalézt úkryt.“

Opatrnost k příliš nadšeným (nebo naopak zděšeným) zprávám nelze polským kolegům vyčítat. Není to první podobné hlášení. Naposled byl v oblasti hlášen výskyt medvěda před dvěma lety, ale ani tato informace se nepotvrdila. Poslední medvěd, který na krkonošskou stranu nepochybně zamířil, byl medvěd z Lubaně v devadesátých letech. Jeho stopy byly opakovaně nacházeny v okolí Lasocki Grzbieta, v oblasti Jarkowice. Zimu pravděpodobně strávil v Krkonoších, ale poté se vydal zpět do Karpat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist