https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/medvedi-terorizuji-rusky-sever
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Medvědi terorizují ruský sever

22.2.2019 01:18 (Ekolist.cz)
Lední medvědi se kvůli úbytku ledu přesouvají na souš, i do blízkosti vesnic.
Lední medvědi se kvůli úbytku ledu přesouvají na souš, i do blízkosti vesnic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | THE POLAR BEAR PROGRAMME
V severských pustinách světa bychom dnes napočítali něco mezi 22–31 000 ledních medvědů. Úplně přesné počty nemáme. Zato víme, že přesně dvaapadesát ledních medvědů nyní terorizuje osadu Belušja Guba v ruské Nové zemi, jinak malém souostroví při pobřeží Severního ledového oceánu. Píše o tom Washington Post.
 
Lední medvědi se tu nacházeli vždy, jenže většinu času trávili mimo pevninu, putováním po ledové krustě. Lovili tuleně. V posledních letech ale ledu rapidně ubývá a je také výrazně tenčí. Proto stále více těchto až čtyřmetrákových šelem přesouvá své trasy na souš. Z čehož zrovna v Belušja Guba radost nemají. Osada, která je nedílnou součástí zdejší vojenské posádky, má něco kolem dvou tisíc obyvatel. A ti všichni teď žijí ve strachu z medvědí invaze. I proto to tu vypadá jako ve válce.

Ostnaté dráty a zesílený plot kolem zahrádky mateřské školky, ulicemi projíždí vojenské hlídky v obrněných autech. Armáda tu teď zajišťuje nepřetržitý transport obyvatel z místa na místo. Vyzvednou vás přímo u vašeho domu, když potřebujete na nákup, do práce nebo za lékařem. Bez flinty nikdo nevystrčí ze dveří ani nos. To všechno kvůli ledním medvědům, kterých tu zdejší správci napočítali dvaapadesát. Převracejí popelnice, dobývají se do odpadkových kontejnerů a ještě hůř, přímo do domů. Mají totiž hlad.

„V Nové zemi žiji od roku 1983, ale nikdy jsme ještě neměli tolik medvědů v sousedství,“ říká Zhigansha Musin, úředník zdejší samosprávy. „A proto jsou lidé zděšení. Nechtějí děti pouštět do školy nebo do školky, bojí se vyjít z domova.“ Divit se jim moc nemůžeme, jak dokládá i video zachycující průnik jedné z šelem přímo do obytného bloku. Lední medvědi, kteří ve velkých počtech probírají odpadky na skládkách, si skutečně moc nevybírají, do čeho se zakousnou. Ulovit už dokázali pár nepatrných psů.

Traumatizující je pro místní i fakt, že jim nikdo od medvědů nepomůže. Jsou totiž zákonem chránění, a tak jejich odstřel není povolen. Zatím je jisté, že si medvědi přijdou pro snadno dostupnou potravu složenou z odpadků i napřesrok. Ne že by si tím nějak pomohli. Hnijící zbytky v ničem nepřipomínají tukem nadité tuleně, kterými by se správně měli živit. „Je to vidět i na záběrech z Belušja Guba,“ říká fotograf divočiny, Paul Nicklen. „Atrofované svaly, žádná energie. Umírají pomalou, bolestivou smrtí vyhladověním.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

27.2.2019 21:37
Je to sice trochu z jiného soudku, ale zachytl jsem nenápadnou zprávu z dneška, jak byl natočen u nás snímek s medvědem. Jenom jsem se nedověděl, jak to celé dopadlo:

https://tn.nova.cz/clanek/unikatni-video-z-ceska-muz-natocil-souboj-medveda-a-kance.html
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist