https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/metrostav-nektera-tvrzeni-o-pricinach-zatopeni-metra-jsou-zkreslena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Metrostav: Některá tvrzení o příčinách zatopení metra jsou zkreslená

16.9.2002 15:36 | PRAHA (ČIA)
Za přinejmenším zkreslená považuje mluvčí Metrostavu některá tvrzení Dopravního podniku hlavního města Prahy (DP) o příčinách zatopení metra. "Stavební nedostatky, které uvádí dopravní podnik jako příčinu, jsou následky zatopení metra," uvedl dnes pro ČIA František Polák, mluvčí společnosti Metrostav, která byla hlavním dodavatelem stavby.
 

Ohradil se tak proti vyjádření mluvčí DP Michaely Kuchařové, která uvedla jako jednu z dosud prokázaných příčin zatopení metra průrvu v přestupní stanici Můstek, protržení slabých stěn v místech, kde ve stanici Můstek a Invalidovna měla být protipovodňová zeď a netěsnící kabelové průchodky.

"Na Můstku se nejedná o průrvu, ale vlivem tlaku nadzvednutou podlahu. Stejně tak na Invalidovně neměla být protipovodňová stěna," řekl Polák. Jednalo se podle něho o betonem zalitou asi 15metrovou původně pracovní štolu, před kterou postavil Metrostav zeď jako bednění. "V betonu sice byla úzká škvíra, kterou se tam dostala voda a ta vyrazila příčku, ale její množství nebylo rozhodně příčinou zalití stanice," dodal Polák.

Mluvčí přiznal, že na Můstku našli zaměstnanci místo železobetonové zdi pouze zeď cihlovou. "Zatím nevíme, proč se tak stalo. Mohlo jít o změnu projektu nebo o lidské selhání. Pokud to bude tak, chybu přiznáme," uvedl Polák. K netěsnícím průchodkám se nechtěl Polák vyjadřovat, protože jejich dodavatelem byl podnik ČKD.

"Měli jsme obavu, co udělá vnitřní tlak vody s tunely. Zdá se, že jsou v pořádku. Snad už nás nečeká žádné nepříjemné překvapení," uvedl Polák s tím, že povodně ověřily v dosud nezmapované situaci jejich kvalitu. Mluvčí věří, že příčinu zatopení metra se podaří policii a magistrátní komisi objasnit. "Musí jít o technickou, suchopárnou debatu, při které budou mluvit čísla," uvedl.

Srpnová povodeň zatopila 17 z 51 stanic metra. Voda se ještě momentálně nachází v tubusech metra, odkud je odčerpávána. Škody jsou odhadovány minimálně na dvě miliardy korun, objevují se však i odhady trojnásobné výše.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist