https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mezinarodni-oceneni-ekoskola-letos-v-cesku-poprve-prevezmou-i-skauti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mezinárodní ocenění Ekoškola letos v Česku poprvé převezmou i skauti

22.6.2023 12:09 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | David Růžička / Skautský institut
Mezinárodní certifikaci programu Ekoškola dostane letos nejen 53 českých škol, ale poprvé i tři skautská střediska a jedna skautská základna z organizace Junák. Skauti získají certifikaci Ekoklubovna. Stejně jako zástupci škol ji dnes převezmou na Staroměstské radnici v Praze. Certifikát z programu, který vede mladé lidi k udržitelnému způsobu života, tak v Česku bude mít 156 škol a dalších zařízení pro děti.
 

Program s metodikou sedmi kroků, která je jednotná pro celý svět, funguje ve více než 70 zemích. V Česku se zapojilo zatím 395 škol a neškolských zařízení, ve kterých je v takzvaných ekotýmech více než 7000 dětí. Účastní se mateřské, základní i střední školy. V týmech spolupracují děti a dospělí, zjišťují silné a slabé stránky provozu škol, plánují a realizují změny, informují, zapojují a vzdělávají své okolí.

Certifikace je platná tři roky, pak ji musejí školy obhájit. Většina škol, které dnes certifikát převezmou, ho měla i dosud, přibyly ale také některé nové, řekl ČTK vedoucí kanceláře programu Ekoškola Jan Smrčka.

Program Ekoškola vede školy, učitele a žáky k zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí a jeho zlepšování zejména v jejich okolí. Stojí za ním mezinárodní organizace Foundation for Environmental Education (FEE), v Česku ho koordinuje Vzdělávací centrum Tereza. Program byl založen v roce 1994, do České republiky se dostal o 11 let později.

Ocenění dnes budou předávat zástupci ministerstev školství a životního prostředí, informačního centra OSN v Praze a dalších organizací podílejících se na rozvoji vzdělávání i zlepšování životního prostředí v České republice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

22.6.2023 12:20
Ale jak se dozvíme ze stránek Ekoškoly, ty školy a organizace to nedělají kvůli certifikátům a ocenění, ale z důvodů potřeby chránit přírodu. Takže přece!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.6.2023 13:26 Reaguje na Jiří Svoboda
Ale jak a kdy ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist