https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstva-zemedelstvi-na-rozhodovani-o-kompenzacich-za-mrazy-je-brzy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství: Na rozhodování o kompenzacích za mrazy je brzy

27.3.2020 00:15 (ČTK)
Na zjištění, jaké škody na ovoci způsobily mrazy, které o víkendu zasáhly ČR, je brzy. Další vlny mrazů mohou přijít v dubnu nebo v květnu. / Ilustrační foto
Na zjištění, jaké škody na ovoci způsobily mrazy, které o víkendu zasáhly ČR, je brzy. Další vlny mrazů mohou přijít v dubnu nebo v květnu. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Na zjištění, jaké škody na ovoci způsobily mrazy, které o víkendu zasáhly ČR, je brzy. Další vlny mrazů mohou přijít v dubnu nebo v květnu. Teprve potom by se mohlo rozhodovat, zda pěstitele stát podpoří pomocí kompenzací, sdělil včera mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Vojtěch Bílý. Obvykle stát tvoří kompenzační tituly za nepřízeň počasí až po skončení možnosti příchodu mrazů a poté, co plody dozrají, aby se ukázalo, jaké byly reálné ztráty.
 

Loni vláda schvalovala kompenzace v září. V současnosti se vyplácí peníze za loňské mrazivé dny, kde pěstitelé obdrželi 30 milionů korun ze slíbených 50 milionů.

Jak dříve uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík, silné mrazy v neděli a v pondělí poničily sady meruněk. Pokud by zničily celou úrodu, šlo by podle něj o ztráty 50 až 80 milionů korun.

Stát část škod proplácel mnohokrát v minulosti. Například za rok 2016 zaplatil 76,2 milionu korun, za rok rok 2017 pak 94,5 milionu korun, uvedlo ministerstvo. "Za škody mrazem způsobených v ovocných sadech v roce 2019 rozhodla vláda pěstitele kompenzovat částkou 50 miliony korun z rozpočtu ministerstva zemědělství. Z toho už bylo vyplaceno zhruba 30 mil. Kč v závěru loňského roku a zbytek bude vyplacen v průběhu jarních měsíců na základě předložených dokladů o propadu produkce způsobených loňskými mrazy," dodal Bílý.

Letošní škody z mrazů provázejí jiné okolnosti než v minulosti. "Letos se sešly dvě věci dohromady. Díky velmi teplé zimě stromy začaly dříve rašit a meruňky i kvést, a to o dva až tři týdny dříve. A do toho přišly silné mrazy, které nebyly po celou zimu," řekl Ludvík.

Agrární komora ČR podle svého tajemníka Jana Doležala dlouhodobě chce systémové opatření v podobě větší podpory vyhřívání sadů od státu. "Nicméně v minulých kolech Programu rozvoje venkova nebyly tyto projekty dostatečně podpořeny. To by bylo případné systémové řešení, nicméně je to samozřejmě pro ovocnáře, kteří se musejí potýkat se zvyšujícími se náklady (např. na zaměstnance či ochranu rostlin) a konkurencí z Polska, poměrně obtížné," napsal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

27.3.2020 08:33
To je pasystém to zemědělství.... racio se úplně vytratilo a zůstalo jen průmyslovo-ekonomické nahánění čísel a hlavně peněz..... že zemědělství samo nedělá téměř nic pro to, aby neměli ztráty a jen natahují ruce jednou kvůli mrazu jednou kvůli hrabošům, v lesnictví zase kvůli broukovy nebo nějaké houbě,.... a jen málo kdo z těchto sektorů řeší příčiny a chová se zodpovědně.... systém tyto lidi spíš vede k tomu, že řeší jen peníze a vůbec neřeší co vlastně dělají a co tím vším způsobují...

Lidstvo je k smíchu..... jediné smysluplné se dnes zdá jen odklon od systému a vytvoření si vlastního smysluplného "systému" kde člověk respektuje přírodní zákony i zdravý rozum jako je permakultura.....

To sice nemohou udělat všichni, ale ti co můžou, by měli... teda pokud jim záleží na sobě samých a nejen na tom, ale i na smysluplném a udržitelném hospodaření s krajinou..............


Odpovědět
JS

Jiří S

27.3.2020 09:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jak můžete tvrdit, že zemědělství nic nedělá? Ovocnáři by chtěli koupit protimrazovou ochranu, jenže na to nemají peníze, když je drtí z vnějšku všechny ostatní státy, které tyto zemědělce podporují mnohem více. Proč tvrdíte, že nic nedělají s hraboši? I dříve, za první republiky byly takové invaze tohoto druhu a lidi hladověli. Když jsme chtěli aplikovat již loni v dubnu, květnu Stutox II, abychom zabránili šíření, tak se zvedla vlna odporu, takže ano vy za to můžete také, že je ted tady taková kalamita a my díky tomu máme sežrané né jednu, ale dvě úrody. To je jak kdyby jste řekl restauraci, že polovinu jídel bude vyhazovat i přes to, že vynaložili náklady. Proč se na každý pokácený strom musí dělat blbý tendr. Lesy ČR sice není dobrý podnik, ale dokud to fungovalo rozumně, že polesný šel a označil stromy s kůrovcem a druhý den se pokácely, nebyl žádný problém.

Bohužel dříve do toho nepindali lidi jako vy a fungovalo to, neříkám, že ideálně, ale fungovalo. Dnes do toho kafrá každá rozumbrada a stojí to za pendrek, proto se ty ruce natahují. Když chcete zakazovat, tak musíte taky platit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.3.2020 13:03 Reaguje na Jiří S
Lesům ČR ale v uvedeném postupu nic nebrání a nikdy nebránilo. Pokud by na to měly vlastní zaměstnance, nebo jimi vlastněný subjekt. Pak by se jednalo o tzv. in-house veřejnou zakázku a u té se žádné VŘ nemusí dělat.

Odpovědět
JS

Jiří S

27.3.2020 13:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Děkuji, za osvětlení situace. Předpokládám, že ale takováto situace tam nepanuje.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist