https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-da-na-rozvoj-venkova-5-miliard-korun-o-vyuziti-penez-rozhodnou-regiony
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství dá na rozvoj venkova 5 miliard korun, o využití peněz rozhodnou regiony

20.5.2024 18:38 | LIBEREC (ČTK)
Zemědělská krajina
Zemědělská krajina
Téměř pět miliard korun na dotacích dostanou do roku 2027 místní akční skupiny (MAS) v programu na rozvoj venkova. Nová pravidla umožní akčním skupinám, což jsou sdružení občanů, neziskových organizací nebo obcí, využít peníze nejen na spolupráci mezi sebou, ale také na projekty, které samy uznají za nejdůležitější pro daný region. Může jít například o investice do stezek nebo sociálních služeb pro seniory. Zároveň jim podstatně ubude byrokracie, uvedlo ministerstva zemědělství.
 
"Zatímco dříve bylo možné získat ji (podporu) převážně na vzdělávací projekty a akce pro veřejnost, nyní si místní akční skupiny určí, co je pro rozvoj jejich regionu nejdůležitější, a zaměření záleží na nich. Projekt pouze musí schválit Státní zemědělský intervenční fond jako administrátor dotace,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Místopředseda Národní sítě místních akčních skupin Jan Dražský Florian ČTK řekl, že projekty nebudou tematicky úplně neomezeny, nově daná pravidla ale umožní akčním skupinám realizovat takové projekty, které skutečně potřebují. Dříve byla podle něj pravidla nastavená příliš komplikovaně a uskutečněných projektů byly jednotky. "Po našem intenzivním připomínkování této situace se pro toto období podařilo nastavit pravidla více prakticky a věříme, že realizovaných projektů budou spíše stovky," uvedl Florian.

Dotace na rozvoj venkova bude z 65 procent hradit státní rozpočet, zbytek půjde z evropského rozpočtu. Kromě širšího zaměření podporovaných projektů, které mohou nově být i mezinárodní nebo přeshraniční, odpadne akčním skupinám také byrokratická zátěž, tvrdí ministerstvo. Nově například nebudou muset akční skupiny prokazovat finančnímu úřadu bezdlužnost nebo dodávat faktury za exkurze či vzdělávací akce. Podporu získají podle sazby určené například za jednu hodinu vzdělávacího kurzu.

Na společné projekty mohou akční skupiny využít nejvýše polovinu přidělené podpory a nesmí překročit částku 15 milionů korun. Žádosti o dotace na projekty spolupráce začne zemědělský fond přijímat letos v září. Výzvy na zbylé projekty mohou akční skupiny vyhlašovat od března.

Místní akční skupiny spolupracují na rozvoji venkova, zemědělství a při získávání podpory z Evropské unie a národních programů pro svůj region. V České republice je jich 180.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist