https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-docasne-povede-byvaly-ministr-marian-jurecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství dočasně vede bývalý ministr Marian Jurečka

20.12.2021 16:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Marian Jurečka.
Marian Jurečka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | KDU-ČSL
Kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) měl před časem pozitivní test na nemoc Covid-19 a je stále ještě v izolaci, která mu neumožnila osobní účast na jmenování ministrů v Lánech, ani následné přebrání agendy. Vedením ministerstva zemědělství byl proto dočasně pověřen Marian Jurečka, který se dnes ráno oficiálně poprvé dostavil do úřadu a rovnou začal řešit ty nejpalčivější úkoly. Jmenování Nekuly ministrem proběhne v lednu, informovalo ministerstvo zeměděství ve své tiskové zprávě.
 

„S ohledem na brzký nástup Zdeňka Nekuly do funkce ministra chci řešit jen záležitosti, které do té doby nesnesou odkladu, jako je například příprava příštího programového období, kdy je třeba velmi intenzivně dopracovat parametry, které obsahuje i náš koaliční program a nelze do konce roku ztrácet čas, který Česká republika nemá,“ řekl po svém nástupu Jurečka.

Na nového ministra pak čeká celá řada dlouhodobých výzev, jako je například aktivní ochrana půdy, vody, krajiny a motivace zemědělců k lepšímu hospodaření v krajině. Jurečka i Nekula se shodují, že kvalitní zemědělskou půdu musíme důsledně chránit. „Nemůžeme na ní jako doposud stavět továrny, výrobní nebo skladovací haly,“ vysvětlil Marian Jurečka a uvedl konkrétní příklad u obce Hněvotín na Olomoucku, kde díky jeho zásahu ze stavby průmyslové haly nakonec sešlo a půda v této lokalitě zůstane i nadále zemědělsky obdělávána.

Půda si podle něj zaslouží ochranu také jako největší rezervoár vody, kterým naše země disponuje. Proto je nutné snižovat i využívání umělých hnojiv a pesticidů tak, aby zemědělci za pomoci moderních technologií aplikovali hnojiva a přípravky pouze v nezbytně nutné míře, a jen tam, kde je to s ohledem na zachování úrody opravdu nutné.

„Budoucí ministr Zdeněk Nekula je velkým zastáncem precizního zemědělství. Jde o nový celosvětový trend, o který se postaraly moderní technologie jako jsou drony, satelity a další. Tento přístup maximálně podporuji, protože díky přesné aplikaci hnojiv se všichni můžeme těšit na mnohem kvalitnější a zdravější tuzemské potraviny, a to nejen z rostlinné výroby, ale i z našich stájí. Ty bychom měli pak spolu s produkovanými biopotravinami cíleně dostat v rámci daného regionu k lidem až na talíř, a to především v sektoru veřejného a školního stravování. Mimo jiné tím významně snížíme i uhlíkovou stopu, kterou za sebou zanechává přeprava zemědělské produkce,“ připomněl Jurečka, podle kterého má jít v rámci možností zemědělství a ekologie ruku v ruce.

Ministerstvo zemědělství v následujících letech plánuje posílit produkci potravin v ekologickém režimu až na čtvrtinu obdělávané orné půdy. Přispět by k tomu měla i výrazně jednodušší administrativa. „Dalším neméně důležitým úkolem je i omezení plýtvání potravinami. Za mého působení na Ministerstvu zemědělství jsem aktivně podporoval činnost potravinových bank. Zavedli jsme povinnost obchodních řetězců darovat jim nespotřebované jídlo a odstranili jsme nutnost odvádět z těchto darů DPH. Především v době pandemie koronaviru se ukázalo, že tato opatření mají velký smysl. Potravinové banky pomohly desetitisícům domácností zvládnout krizové období a lidé díky nim zbytečně netrpěli hlady,“ připomněl Jurečka.

Spolu s ministerstvem životního prostředí se ministerstvo zemědělství v následujících letech podle svých vyjádření plánuje soustředit na budování důležitých krajinných prvků a zachování biodiverzity. V plánu je obnovování remízků, mezí a mokřadů, aby se krajina a půda co nejrychleji adaptovala na klimatickou změnu. Dále je zapotřebí posílit ochranu půdy před vodní a větrnou erozí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

20.12.2021 18:50
Nejpalčivější úkoly začal řešit okamžitě. Dvacátého prosince. Jako fór dobrý.Jurečko, nas..r si na ruce a běž, běž od toho a přestaň fušovat do řemesla. Tyhle kydy už se opravdu nedají poslouchat.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

20.12.2021 20:00 Reaguje na pavel peregrin
Tak hlavně co nejpalčivěji urychleně navýšit dotace pro svou rodinnou farmu...
Odpovědět
JS

Jiří S

21.12.2021 09:07 Reaguje na Pavel Karel
To jste první pane, kdo konečně ten střet zájmu, plané řeči a nicnedělání vidí. Děkuji. Snad ta jeho modla už konečně skončí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.12.2021 19:56
No, jestli se splní polovina toho, o čem mluví, bude to velký úspěch.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.12.2021 07:55
Cíle má MZe i MŽP pod novým vedením správné a potřebné, ale nás občany hlavně bude zajímat postup v realizaci těchto opatření a změn.

Nebude to jednoduché, ale zásadní změny jsou nutné z mnoha důvodů a je potřeba je realizovat co nejrychleji.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

21.12.2021 08:55
Tak jen doufám, že si je pan Jurečka vědom, že jako zástupce za skutečného ministra zemědělství má jen "topit a svítit", protože ministrem zemědělství je ve skutečnosti někdo jiný.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.12.2021 16:57 Reaguje na Marcela Jezberová
Pokud ale skutečným ministrem zemědělství není a ten "skutečný"
není pouhým bílým koněm. Střed zájmů se tak oficiálně nekoná
a není co kritizovat. Večer se sejdou, ministr převezme instrukce
a prohlásí je za vlastní strategii. Nejsem včerejší, abych věřil
pohádkám o nezávislosti, cti a poctivosti. A hlavně, když se
lze z hříchů vyzpovídat a dostat rozhřešení od člověka a ne boha.
Mnozí věřící konají tak, že není možné, že věří na ten boží soud.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist