https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-v-cr-se-asi-znovu-nepestuje-zadna-gm-kukurice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství: V ČR se asi znovu nepěstuje žádná GM kukuřice

5.9.2019 00:10 (ČTK)
Ministerstvo zemědělství (MZe) nemá informaci o tom, že by se v ČR letos pěstovala nějaká geneticky modifikovaná (GM) kukuřice. / Ilustrační foto
Ministerstvo zemědělství (MZe) nemá informaci o tom, že by se v ČR letos pěstovala nějaká geneticky modifikovaná (GM) kukuřice. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo zemědělství (MZe) nemá informaci o tom, že by se v ČR letos pěstovala nějaká geneticky modifikovaná (GM) kukuřice. Včera to sdělil tiskový mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Mělo by tak jít o třetí rok za sebou, kdy s ní žádný farmář pole neosel. Ministerstvo už dříve hovořilo o poklesu plochy GM kukuřice, protože je odbyt tohoto typu problematický. Dalším důvodem byla administrativní zátěž pro pěstitele. Ve světě naopak plochy GM plodin nadále rostou.
 

Jak však již dříve uvedl Josef Soukup z České zemědělské univerzity v Praze, GM plodiny se v budoucnu budou opět pěstovat, ale zhruba tak za deset až 15 let. Důvodem je to, že mají lepší ochranu před škůdci než běžné plodiny ošetřované pesticidy, přičemž vlivem klimatické změny se budou počty škůdců zvyšovat.

"Ministerstvo zemědělství nemá informací, že by se v roce 2019 v ČR pěstovala GM kukuřice, což je jediná k pěstování povolená rostlina v EU," uvedl Bílý. V roce 2008, kdy byla GM kukuřice v republice nejrozšířenější, ji pěstovalo 167 subjektů na ploše přesahující 8300 hektarů. Plodina se v ČR používala jako krmivo pro hospodářská zvířata a jako surovina k výrobě bioethanolu a bioplynu, nikoli k potravinářským účelům. Šlo o jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která se v ČR mohla pěstovat.

GM kukuřice se pěstuje kvůli odolnosti proti škůdci zavíječi kukuřičnému, jehož výskyt však dlouhodobě klesá. Podle Soukupa ale do budoucna kvůli klimatickým změnám jeho výskyt znovu vzroste, a to i ve vyšších nadmořských polohách. "Použití těchto odrůd skýtá prakticky stoprocentní ochranu, na rozdíl od insekticidů, jejichž aplikaci je obtížné načasovat, ve vysokém porostu kukuřice technicky provést a které mají řadu nežádoucích necílových vlivů," uvedl již dříve Soukup.

Proti pěstování GM plodin dlouhodobě vystupují ekologové. Těm se na geneticky upravených plodinách nelíbí zejména hrozba jejich nekontrolovaného rozšíření do okolního prostředí.

Podle poslední zprávy mezinárodní organizace pro zemědělské biotechnologie ISAAA plocha osetá geneticky modifikovanými plodinami na celém světě po poklesu v roce 2015 předloni opět vzrostla, používá se hlavně ve Spojených státech amerických, Brazílii a Argentině. Celkem bylo GM plodinami osázeno rekordních 189,8 milionu hektarů, o 2,5 procenta více než v roce 2016.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

5.9.2019 09:17
V zaostalé a do malosti zaprděné EU se GMO nepěstují, takže obyvatelstvo je krmeno plísňovými toxiny a rezidui pesticidů, bez nichž se neGMO rostliny nedají pěstovat. Dokonce před pár lety byl zvýšen (tedy změkčen) limit na befél z Bruselu pro některé plísňové toxiny v kukuřici, protože se do původního nebyla s to vejít BIOkukuřice, jejíž pěstování a konzumaci zaostalá EU prosazuje.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.9.2019 10:51 Reaguje na Jan Šimůnek
Pokud by někdo u nás chtěl pěstovat BIO kukuřici, což doufám není a nebude, měl by být za to trestně stíhán, a konkrétně za ohrožování zdraví obyvatel mykotoxiny. A docela důvodně se domnívám, že pokud by se udělal rozbor na mykotoxiny u tzv. BIO potravin, asi bychom se nestačili divit. proti tomu jsou rezidua pesticidů procházka růžovým sadem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist