https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-kuzvart-je-proti-plavebnimu-kanalu-v-prelouci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr Kužvart je proti plavebnímu kanálu v Přelouči

20.3.2002 14:00 | PRAHA/PŘELOUČ (EkoList)
Proti záměru vybudovat u Přelouče nový plavební kanál na Labi je z ekonomických i ekologických důvodů ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). "Návrh, který předložil investor, byl nejenom drahý, nebyl předložen ve variantách, ale navíc by znamenal zničení unikátních pobřežních porostů," řekl ministr Kužvart na včerejším setkání s novináři.
 

Právě kvůli ohrožení přírody nevydal Kužvartův úřad investorovi, jímž je Ředitelství vodních cest ČR (ŘVC), 18. února výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny, která by pro výstavbu kanálu byla nutná. Podle ministra se navržená verze projektu nelíbila ani radním Pardubického kraje. Proto jeho ministerstvo spolu s krajským úřadem vytvořily společnou pracovní skupinu. "Ta vzniká právě proto, abychom nebyli ve vleku různých rejdařských a betonářských lobby," zdůvodnil to novinářům Kužvart. ŘVC už, podle informací agentury ČTK, ohlásilo, že se proti neudělení výjimky odvolá. O odvolání by ovšem s největší pravděpodobností mělo ministerstvo životního prostředí (MŽP) rozhodovat až po červnových volbách.

MŽP přitom v roce 2000 vydalo kladné stanovisko k posudku dokumentace EIA pro záměr vybudování plavebního kanálu. A to přesto, že ŘVC nepředložilo, ačkoli to zákon vyžaduje, projekt ve variantním řešení. "Investor neuvažoval o jiných možnostech, ani o jiných trasách, ani o úpravě stávajícího koryta meandrujícího Labe," přiznává ministr Kužvart.

Proti stanovisku MŽP začala tehdy vystupovat především ekologická organizace Svoboda zvířat Hradec Králové (SZHK). Jejího předsedu Michaela Kousala se nám nepodařilo zastihnout. Na svých stránkách ovšem organizace proti kanálu argumentuje především hrozbou zničení přírodně významných Slavíkových ostrovů. "Žije tu 119 druhů motýlů, 7 druhů vážek, 11 druhů brouků, 39 druhů dvoukřídlých, dva druhy mravenců, 20 druhů měkkýšů. Z toho 13 chráněných ohrožených druhů bezobratlých živočichů, 6 v ČR nechráněných ohrožených druhů bezobratlých živočichů (včetně kriticky ohrožených druhů chráněných směrnicí EU a Bernskou konvencí), dále pak 11 druhů ohrožených obojživelníků a plazů, 70 druhů ptáků (z toho 20 druhů chráněných ohrožených), 255 taxonů rostlin," vypočítává SZHK na svých stránkách.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist