https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministr-zemedelstvi-vyborny-jedna-o-moznosti-zalohovych-plateb-farmarum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministr zemědělství Výborný jedná o možnosti zálohových plateb farmářům Aktualizováno

13.3.2024 18:48 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Ministr zemědělství Marek Výborný.
Ministr zemědělství Marek Výborný.
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) jedná o možnosti vyplatit zálohy na dotace a tím zlepšit situaci farmářů, kterým kvůli nízkým výkupním cenám zejména u obilí chybí hotové peníze. Výborný to dnes řekl v Jablonci nad Nisou, když od zástupců protestujících farmářů přebíral společné memorandum, které podepsali s polskými a německými kolegy o víkendu. Právě cash flow podle předsedy regionální agrární rady Libereckého kraje Roberta Erlebacha trápí teď farmáře nejvíc.
 

"Rozumím, že chcete rychlou pomoc, nemá cenu se bavit o tom, co bude za rok, za dva, za tři," řekl Výborný farmářům. Už letos proto podle něj půjde víc peněz na podporu pro životní pohodu zvířat, kde k 672 milionům korun přibude dalších 550 milionů. Zároveň řeší, aby bylo možné vyplatit zálohové platby a zbytek pak doplatit. "Nic rychlejšího v tuto chvíli nevymyslíme, pokud se bavíme o přímé podpoře, dneska ráno jsem o tom měl jednání, myslím, že to může být reálné," dodal ministr.

Klíčové je podle Erlebacha ale pro zemědělce obilí a jeho ceny. "Je potřeba vymyslet, co s ním, dneska se válí na sýpkách, nejsou schopni to prodat, a když to prodají, tak pod nákladové ceny," dodal. I proto žádají čeští, polští a němečtí farmáři ve společném memorandu kromě jiného okamžité zablokování podle nich nekontrolovaného a bezcelního dovozu z Ukrajiny a dalších zemí, které nesplňují unijní normy pro výrobu a kvalitu. Podle Výborného je ale třeba tohle řešit na evropské úrovni, česká vláda ceny ovlivnit nedokáže.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je třeba deregulace společné zemědělské politiky a snížení byrokracie. "Aby nebyli zemědělci vystaveni brutální konkurenci z regionů, kde ta regulace taková není. Řekl bych, že tam je šance na nějakou změnu, ta debata je živá, probíhá a je tam velká vůle něco změnit tak, aby evropští zemědělci byli konkurenceschopní," dodal Fiala. O věcech je podle něj ale třeba mluvit a jednáním se dá dosáhnout mnohem víc než protesty.

V Jablonci se dnes odpoledne sešla vláda, místní zemědělci proto zorganizovali protestní jízdu, na kterou vyrazilo dvanáct traktorů. Snažili se tak upozornit na problémy, které je trápí. V Libereckém kraji to byl už čtvrtý podobný protest, do něhož se zapojila zemědělská technika. V minulých týdnech se do České Lípy, Liberce a k česko-polskému hraničnímu přechodu v Hrádku nad Nisou sjelo až 70 traktorů, tentokrát nedorazili třeba lidé z největšího podniku v kraji ZOD Brniště. "Zemědělci museli na pole," vysvětlil důvody Erlebach.

Do Jablonce dnes dorazili nejen farmáři z Libereckého kraje, o situaci v zemědělství diskutoval s Výborným také například Petr Tvaroh, předseda představenstva ze Zemědělského družstva Březina nad Jizerou ze sousedních středních Čech. Podnik, který hospodaří na 1700 hektarech, chová krávy a drůbež, přišel podle něj jen kvůli změně podmínek vyplácení dotací o pět milionů korun, další miliony ale ztrácí kvůli dovozu levného drůbežího masa z Ukrajiny. "Máme peníze na dva měsíce, pak bude konec," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PB

Petr Blažek

14.3.2024 18:59
To jsou veletoče. Nejdříve nám loňské dotace vyplácí s několikaměsíčním zpožděním, aby si sami vylepšili účetnictví a teď nám slibují zálohy. Jenže bohužel to je řešení jen na chvilku a co bude pak. Jestliže nás dál budou drtit dalšími a dalšími nesmyslnými nařízeními, která nám nám zvyšují náklady a při tom nechají do EU vozit produkty ze třetích zemí tak stejně nemáme šanci ekonomicky přežít.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

14.3.2024 20:54 Reaguje na Petr Blažek
Jestliže může člověk věřit tomu, že do ČR se dovezlo 75000 t pšenice z Ukrajiny, tak je to opravdu pakatel. Jenže pokud ten stejný zdroj uvádí, že do Španělska se dovezlo 8 mil t a do Německa(?) 5 mil t, tak je na opravdový průser zaděláno v rámci celé Evropy.
Odpovědět
sv

s v

17.3.2024 16:42 Reaguje na pavel peregrin
Průser peregrinku, jsou vyplňovači dotačních formulářů vydávající se za zemědělce a tzv. společná zemědělská politika.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist