https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mmcite-jedna-o-dodavkach-protihlukove-steny-z-pryze-do-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mmcité jedná o dodávkách protihlukové stěny z pryže do Evropy

29.11.2016 14:11 | BÍLOVICE (ČTK)
Protihlukovou stěnu vyrobenou z pryže vyvinula společnost mmcité+ z Bílovic na Uherskohradišťsku. Firma představila novou stěnu u svého sídla, další staví pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na obchvatu Třince, její délka bude devět kilometrů. Mají o ni zájem v Německu a Polsku, počítá se s rozšířením hlavně do zemí visegrádské čtyřky a německy mluvících, řekl ČTK obchodní ředitel firmy Petr Vavrouška.
 

Stěna je ekologická. "Hlavní absorbér zvuku je z pryže. Na jeden metr čtvereční potřebujeme čtyři použité pneumatiky z osobního automobilu," uvedl Vavrouška, podle kterého tento typ protihlukové stěny v Česku nikdo jiný nevyrábí. Na stěnu se dají aplikovat barevné potisky, vzory či nápisy. Vzhled bílovecké stěny navrhli žáci místní základní školy.

Firma mmcité+ dodává přístřešky a zastřešení, zejména na dopravní terminály. Vývoj stěny s názvem noba začal před třemi lety. "Důvodem bylo to, že jsme používali na naše speciální stavby na železnici a silnici většinou standardní protihlukové stěny z betonu nebo z hliníku. Beton byl strašně těžký na přepravu, hliník často ze stavby lidé kradli a nevydržel tolik, proto jsme hledali řešení," uvedl ředitel, podle kterého firma dala do vývoje nové stěny 15 milionů korun. Stěny se vyrábí v Otrokovicích na Zlínsku, pracuje tam asi 30 lidí.

Cena pryžové stěny je podle Vavroušky podobná jako cena betonových či hliníkových stěn. "Levnější jsou například hliníkové stěny z Polska. Hledáme však možnosti, jak náklady snížit, polské dráhy mají o stěnu velký zájem," uvedl ředitel.

V příštím roce by měla firma dodat stěnu na železnici na Slovensko. "Snažíme se získat obchvat kolem Bratislavy, Prešova, Košic, všude jsme v jednání," uvedl Vavrouška. Firma by ráda získala zakázky i od ŘSD či pro železnici v Česku. "Postupně by to měl být nejdůležitější segment mmcité+," uvedl.

Firma má 350 zaměstnanců, její roční obrat se pohybuje kolem 500 milionů korun. Členem skupiny mmcité je i společnost mmcité1 zaměřená na výrobu městského mobiliáře, která již získala řadu ocenění.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist