https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mpo-musi-prijit-s-novou-koncepci-ceske-energetiky-tvrdi-ochranci-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MPO musí přijít s novou koncepcí české energetiky, tvrdí ochránci přírody

31.10.2018 08:57 | PRAHA (ČTK)
Ministerstvo průmyslu a obchodu musí přijít s novou koncepcí české energetiky založenou na obnovitelných zdrojích energie. Shodli se na tom ochránci přírody a Komora obnovitelných zdrojů energie (KOZE) v reakci na vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) o možném prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany a odložení rozhodnutí o stavbě nového jaderného bloku.
 

"Premiér (Babiš) i ministryně (průmyslu a obchodu Marta Nováková) si uvědomují, že stavby jaderných elektráren se prakticky všude na světě protahují a rozpočty lezou do násobků. Přitom z nových obnovitelných zdrojů můžeme mít během deseti, patnácti let stejné množství elektřiny, ale přinejmenším šestkrát levněji. Vítr a slunce dokážeme dobře zálohovat vodními, bioplynovými či plynovými elektrárnami a řízením spotřeby a pořád to vychází levněji," uvedl v tiskové zprávě předseda KOZE Štěpán Chalupa.

Ministryně Nováková by podle komory měla přijít s energetickým plánem založeným na obnovitelných zdrojích. "Bude to vyžadovat nemálo práce, ale zkušenosti z Evropy, ale i Číny, Ameriky či Indie ukazují, že to je výhodnější," dodal Chalupa.

Nutnost pracovat na koncepci, jež zohlední rychlý vývoj technologií, trhů i potřebu snížit emise skleníkových plynů zmínily ve společné tiskové zprávě také ekologické organizace Calla a Hnutí Duha. Ještě předtím by podle nich resort měl přestat odkládat novelu zákona o podporovaných zdrojích energie a ve spolupráci s distributory elektřiny a Energetickým regulačním úřadem připravit tarifní podmínky pro samostatné výrobce elektřiny.

S odkazem na výzkum Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a sdružení Energetické Třebíčsko ekologické organizace uvedly, že konec fungujících reaktorů v Dukovanech nebude znamenat sociální a ekonomický kolaps regionu. Studie připouští, že by ukončením činnosti zaniklo zhruba 800 pracovních míst v elektrárně a minimálně obdobný počet u subdodavatelských firem v okolí elektrárny, pracovní místa by ale nebyla zrušena skokově a určitý počet míst by podle ní vznikl ve spojitosti s demolicí elektrárny a rekultivací prostředí.

"Zjištění, že stavbu nových reaktorů politici jen tak nezařídí, otevírá šanci proměnit naši energetiku od spalování uhlí a velkých drahých jaderných elektráren k decentrální s dominancí čistých obnovitelných zdrojů. V opačném případě by se z nás mohl stát ostrovní energetický skanzen uprostřed Evropy," poznamenal energetický konzultant Calla Edvard Sequens.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

31.10.2018 11:51
100 x opakovaná lež se nestane pravdou!!! Zajímavý poznatek, že v Indii apod. jsou prý obnovitelné zdroje ekonomicky výhodnější než klasické zdroje elektřiny, akorát nechápu proč u nás jsou tyto zdroje neustále dotovány a to nemalou částkou ročně cca 44 miliard a některé zdroje jsou dotovány skoro desetinásobkem za MWh než je tržní cena jedné MWh.
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

31.10.2018 13:46
Technologicky opravdu lze prodloužit životnost Dukovan na 60 let. První reaktor VVER 440 přípravu na takové prodloužení, které spočívá ve vyžíhání reaktorové nádoby. Jde o blok Novovoroněž 4, který byl uveden do provozu v roce 1972. V minulém roce u něj proběhla rozsáhlá rekonstrukce i se zmíněným vyžíháním, která by měla umožnit provoz až do roku 1932, tedy 60 let. Je však třeba připomenout, že to co bylo možné v Rusku, nemusí být z politických důvodů, daných hlavně tlakem okolních protijaderných států, možné u nás. Zde vidíme na příkladech belgických jaderných bloků či francouzské elektrárny Fessenheim, že tlak z Německa může být tak silný, že by u nás mohl vést k tomu, že Dukovany budou uzavřeny ne až po roce 2035, ale dokonce předtím. Odolat by se tomu dalo jen v případě široké shody a podpory tohoto prodloužení. Tedy i podpora toho ze strany zelených aktivistů. Na to se zdála ukazovat vyhlášení pana Rovenského z Greenpeace po akcionářské schůzi ČEZ: https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimirn-wagner-nastava-dramaticka-zmena-postoje-ceskeho-greenpeace-k-energetice . Ovšem, jak ukazují i současná prohlášení zelených aktivistů, nelze na to spoléhat.
Problém také je, že vyhlášení Babiše a Novákové nepřichází po zralé úvaze a s opatřeními, která by prodloužení pomohla zajistit, ale čistě ve stylu: "teď se do konce funkčního období nemusím o nic starat a řešit to budou ti, co přijdou po mě". Což je opravdu klasický způsob myšlení tohoto typu politiků. O tom svědčí i reakce Dany Drábové, která připomněla, že problém bude udržet Dukovany byť jen do roku 2035.
Zelení aktivisté jásají. Ovšem je třeba připomenout, že se nic nezměnilo na možnostech obnovitelných zdrojů u nás. Možnosti a scénáře jsou popsány zde: http://www.osel.cz/9692-mozne-scenare-a-rizika-vyvoje-elektroenergetiky-v-cesku.html . Místo jádra nastoupí plyn a uhlí. Jejich zdůrazňování využití bioplynu může vzbudit radost u Agrofertu, když kromě řepky pro biopaliva bude masivně dodávat i kukuřici pro bioplynové elektrárny. Ovšem nejsem přesvědčen, že ekologické dopady budou tak pozitivní, jak Calla a Hnutí Duha očekávají.
Také velice stoupá riziko, že po odstavení Dukovan bude třeba prodloužit využívání uhlí pro výrobu elektřiny. Počerady sice zdroje uhlí mají, ale pro prodloužení jejich provozu dalších bloků může být nutné i další prolomení limitů. Mám obavy, jestli si třeba obyvatelé Jiřetína uvědomují, že tímto krokem k zavření Dukovan, se kterým už zelení aktivisté počítají, může vést k nutnosti likvidace jejich obydlí. Jasný příklad je vidět v Německu, podle jehož vzoru i naši zelení aktivisté činí.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

31.10.2018 15:06 Reaguje na Vladimír Wagner
Lidé se hrnou do vedoucích funkcí, když však mají o důležitých věcech rozhodnout a jít s kůží na trh, udělají mrtvé brouky. Takové jednání bych nazval přinejmenším jako neetické, spíše jako sprosté (doufám že to není vulgární slovo). To rozhodně není jen problém Babiše a Novákové!
Odpovědět

Jan Škrdla

31.10.2018 21:05 Reaguje na Vladimír Wagner
Jen pro doplnění - vyšší podpora bioplynu zbudí radost nejen v Agrofertu, ale i u jiných "agrokolosů".
Když se podíváte, tak na Jižní Moravě se pěstuje kukuřice i na svazích, kde by měly růst stromy a tráva. Pokud se vezme v potaz množství chemie potřebné k jejímu pěstování (umělá hnojiva a pesticidy), tak se elektřina z bioplynu vůbec nedá nazvat čistou energiií.
To by se bioplynky musely vrátit ke svému původnímu poslání, a to energetickému využití bioodpadů a přebytků.
Odpovědět
LB

Lukas B.

31.10.2018 21:44 Reaguje na Jan Škrdla
já už jsem s tím asi votravnej, s tím eko=eko, ale fakt to tak je, kdyby se do toho necpaly žádný blbý dotace a prostředí by se nedeformovalo, tak by se skutečně zužitkovávaly odpady tam, kde to má trochu smysl. (si proboha snad nemyslíte, že ty chemie a traktory do svahů a vůbec jsou zadarmo)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.11.2018 13:00 Reaguje na Lukas B.
Každá středisková vesnička by mohla mít malou spalovnu komunálního odpadu, kde by vyráběla elektřinu do sítě a vykrývala by špičky spotřeby. Prostě by se spaloval místo biomasy komunální odpad = trvalý obnovující se zdroj.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.11.2018 15:06 Reaguje na Jiří Svoboda
Tak to je revoluční nápad opravdu....
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.11.2018 15:08
@Jiří Svoboda

V malé spalovně nevyřešíte (nebo ano, ale dost draho) čištění spalin. Navíc se běžný odpad musí doplňovat nějakou hořlavinou (třeba uhlím) aby vůbec pořádně hořel.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

18.11.2018 15:14
Jasná by měla být jedna věc..... ODKLON OD UHLÍ s tím, že uhlí má mnoho smysluplnějšího využití než ho jen prachsprostě pálit (to stejné ropa, atd.)....

Jaký mix jaderné a obnovitelné energetiky je otázka jiná, ale s pálením uhlí (nebo nedejbože odpadu ve větším měřítku) se musí přestat!!!!

V dnešní době existuje již mnoho jiných energetických řešení než je pálení materiálů, které přináší zásadní znečištění celé planety a ani nemá žádný jiný pozitivní přínos...

To jen lidé musí začít toto vyžadovat (čistou energetiku) a vyžadovat i dostupnost tohoto způsobu řešení a ne se nechat manipulovat lidmi co říkají, že uhlí a podobné je jediná rozumná cesta (s tím, že je to ve skutečnosti jediná nerozumná cesta)....



Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist