https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/msnbc-recyklace-ma-novy-cil-stavby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MSNBC: Recyklace má nový cíl – stavby

3.11.2004 12:27 | PRAHA/PITTSBURGH (EcoMonitor)
Dva a půl tisíce tun betonu, 350 tun oceli a devět tun hliníku z okenních rámů bude odstraněno při rekonstrukci z budovy v centru Pittsburghu. Namísto toho, aby materiál skončil na smetišti, bude beton rozemlet a použit do základů stavby, ocel bude přetavena na nové nosníky a hliník se použije na výrobu plechovek a dalších věcí.
 

Soukromé firmy se stávají v posledních letech ekologicky uvědomělejšími a zaměřují se na problém budov. Jednak těch, které jsou v provozu, ale především domů, které čeká rekonstrukce nebo úplné stržení. Úředníci z PNC Financial Service například plánují, že z budov v centru Pittsburghu, které se právě opravují nebo zcela rekonstruují, bude recyklováno až 70 % materiálu. „Běžně když byly bourány domy, šlo se na to jednoduše s demoličním závažím,“ říká Gary Saulson, ředitel odboru nemovitostí PNC. Nyní jsou budovy strhávány s daleko větším rozmyslem a s důrazem na znovu použitelný materiál. Ovšem bourání trvá nejméně dva měsíce.

Společnost PNC v roce 2004 zakoupila budovu dřívější městské spořitelny za 4,2 milionu dolarů a okamžitě oznámila úmysl budovu strhnout a na jejím místě vybudovat park. Podle stavařů z PNC obsahuje budova na 11 000 tun odpadového materiálu, z nichž více než 8000 je možné recyklovat. K oceli a betonu, které byly použity na kostru budovy, je nutno ještě připočíst 24 tun kvalitní oceli z pláště budovy a dalšího materiálu, který se dá zcela bez problému znovu použít na jiné stavbě. „Je lepší než dům prostě strhnout a materiál odvézt na skládku, pomalu jej rozebrat a některé části použít znovu jinde. Tím se ušetří práce i materiál,“ říká Alan Traugott, zakládající člen Rady USA pro zelené stavitelství (U.S: Green Buidling Council). „Jde o to snažit se nevyužívat dosud nevyčerpané přírodní zdroje a všechnu tu energii, která je potřeba k jejich vydolování a úpravě a s tím spojenými negativními dopady na životní prostředí.“ Podle Traugotta se využívání starého stavebního materiálu stane zcela běžnou záležitostí ve chvíli, kdy vznikne skutečně široká síť distributorů.

V samotném Pittsburghu již vznikla jedna taková organizace. Neziskový maloobchodní sklad s názvem Construction Junction, kde se prodává použitý nebo nespotřebovaný stavební materiál. Podle jejich internetové stránky jsou zde každý rok shromážděny tisíce dveří, oken a skříní pro nové použití. Po demolicích budov ve Spojených státech zbude každoročně asi 124 milionů tun sutin, podle nevládní organizace Deconstruction Institute se sídlem na Floridě, která se snaží přesvědčit stavební firmy, aby recyklovaly materiály ze staveb a využívaly starý materiál. „Jednoduše řečeno až se lidé v naší zemi stanou kritičtější k poškozování prostředí, tak se ukáže, že tato snaha má skutečně smysl,“ říká Rebecca Flora, ředitelka Green Buldings Alliance.

Podle textu MSNBC 01. 11. 2004.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist