https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/musite-vic-setrit-energii-vzkazuji-novackum-v-eu-nevladni-hnuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Musíte víc šetřit energií, vzkazují nováčkům v EU nevládní hnutí

11.11.2004 12:17 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Spolu s šesti dalšími nevládními organizacemi vydal Světový fond ochrany přírody (WWF) zprávu, která ukazuje že i když Evropská unie zavedla opatření k efektivnímu využívání energie, úroveň promrhané energie v pěti nových státech v budoucnu překročí úroveň dosavadních členských států. Navíc WWF varuje, že pokud se s tím Unie nevypořádá, nemůže splnit krátkodobé ani dlouhdobé limity pro ochranu klimatu.
 

Zpráva nazvaná "Ukončení plýtvání energií ve střední a východní Evropě" analyzuje energetiku v Česku, Maďarsku, Polsku, Slovinsku a Slovensku. Například ČR v roce 2000 potřebovala téměř pětkrát víc energie než EU na každé euro hrubého domácího produktu. Nejhorší bylo Slovensko s koeficientem 5,2, Maďarsko a Polsko mělo třikrát a 3,7krát vyšší potřebu energie na každé euro HDP a Slovinsko 1,9.

"V přístupových jednáních nebylo tomuto problému věnováno příliš mnoho pozornosti. Stále jsou miliony euro promrhávány kvůli špatné energetické politice," tvrdí Germana Canzi z kanceláře evropské politiky WWF. "Komisař Kovács má nyní jedinečnou možnost formovat po léta zanedbávanou politiku energetické efektivity v Unii. Práce na snížení energetické bilance a ukončení masivního plýtvání v EU bude dobrým startem."

Dosavadní přístupová jednání se zaměřovala spíš na liberalizaci trhu s energií a nové investice do přenosové soustavy, nikoliv na neefektivní využívání energie. V některých případech existující politika energetické efektivity byla dokonce zrušena. Například v ČR zrušili systém snížení daní určený na povzbuzení prodeje nejefektivnějších zařízení na trhu.

Čtyřicetistránková zpráva také poukazuje na to, že velké příspěvky ze strukturálních fondů EU novým zemím (22 miliard euro v období 2004-2006) nemají jako prioritu efektivitu energetiky. Mají být použity na novou infrastrukturu, elektrifikaci nebo propojení plynových potrubí.

Skutečně ambiciózní plán na úsporu energie by podle WWF prospěl středo- a východoevropskému regionu i ekonomicky a také k energetické soběstačnosti či bezpečnosti dodávek energie, která je v energetice často skloňována. Podle předpokladů samotné Komise by navrhovaná Směrnice o efektivitě konečného využití a energetických službách mohla vést k ekonomickému přínosu okolo deseti miliard euro ročně.

Nicméně WWF by raději viděl roční cíl v navrhované směrnici nikoliv jedno procento, ale přinejmenším o 2 % zlepšení energetické efektivity, aby se pořádně využil obrovský potenciál ušetření energie. Například Maďarsko si v roce 1999 samo stanovilo přísný plán s cílem snížit spotřebu energie o 7-8 % za rok v patnácti sektorech ekonomiky, a to do roku 2010.

Zpráva též potvrzuje, že přeměny tržních ekonomik v devadesátých letech jen okrajově pomohly ke snížení neefektivit energetiky. Podle názoru ekologických hnutí by politika domácích úspor energie mohla pomoci trhu práce v této oblasti. Třeba na Slovensku by opatření k větší energetické efektivitě navrhovaná ve zprávě vedla k vytvoření až deseti tisíc pracovních míst.

Tyto údaje vycházejí s výzkumu vedeného Středoevropskou univerzitou a dat Mezinárodní Agentury pro energii, měřená v reálných měnových kurzech.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist