https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/muzeum-v-semilech-promenilo-cast-jilovecke-ulice-v-expozici-lecitelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Muzeum v Semilech proměnilo část Jílovecké ulice v expozici léčitelství

2.6.2024 19:50 | SEMILY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Léčitelsko-bylinkářský areál s novou stálou expozicí vytvořilo z části Jílovecké ulice v Semilech místní muzeum. Patří do něj dvě historické budovy i nově vytvořené travnaté náměstíčko, na kterém je vysázeno 75 druhů léčivých bylin. Expozici nazvanou Léčitelé Pojizeří a Podkrkonoší otevře muzeum za týden v neděli při Bylinkovém festivalu. ČTK o tom informoval ředitel muzea Miroslav Šnaiberk.
 
Impulzem k vytvoření takového areálu byl podle ředitele zájem návštěvníků o dvě výstavy, které muzeum v předchozích letech věnovalo léčitelům. "Když jsme viděli velký ohlas obou výstav a to, jak téma léčitelů u veřejnosti rezonuje, přišlo nám, že by byla škoda, aby o ně byli návštěvníci po skončení výstavy ochuzeni. A tak jsme se rozhodli téma rozvinout do podoby stálé expozice," uvedl Šnaiberk.

Muzeum ji bude mít v takzvané červené roubence a také v cihlovém domku, který je naproti ní. "Dvojice odlišných historických budov je pro představení vývoje léčitelství ideální, neboť umožňuje umístit jednotlivé osobnosti do prostředí, ve kterém žily a provozovaly svou činnost," uvedl autor expozice Tomáš Chvátal. V tradiční podhorské roubence podle něj představí zdejší báby kořenářky, mýty a pověstmi opředeného jizerskohorského léčitele Eleazara Kittela a několik léčitelů z 19. století. Budou to například podivín Josef Pattermann, sklenařická rodina Metelkových či rozporuplná "skokovská bába" Klotylda Hoppeová. Bude tam i kopie laborantské kuchyně z 18. století z krkonošské Karpacze, v níž se bylinné extrakty destilovaly ve skleněných křivulích.

Druhá část expozice, která bude v cihlovém domku, bude patřit významným regionálním léčitelům 20. století. Chybět v ní nebudou "napravovači" z Mříčné, "hadař" Josef Adam z Trávníčku, cestovatel a bylinkář Alan Forejt z Volského dolu či Josef Prouza z Batňovic. "Mimo jiné zde zaznívá téma pronásledování léčitelů komunistickým režimem. Náležitý prostor jsme pak z pochopitelných důvodů věnovali ´naší´ léčitelce Květoslavě Patočkové, její činnosti a její rodině," řekl Chvátal.

Podle dobových fotografií i některých originálních artefaktů vytvořilo muzeum v domku dokonce přesnou repliku léčící místnosti semilské léčitelky Patočkové. "Atmosféru tohoto tajuplného prostoru s množstvím sošek světců a svatých obrázků doplňuje i autentická audionahrávka hlasu paní Patočkové. V celé expozici se pak za pomoci fotografických figurín v životní velikosti, předmětů z majetku léčitelských rodin a konkrétních vzpomínek pamětníků snažíme navodit v návštěvníkovi pocit, že je opravdu u daných léčitelů na návštěvě," dodal autor expozice.

Poprvé budou mít zájemci možnost si novou expozici prohlédnout za týden při festivalu, jehož součástí budou i přednášky a tvořivé dílny. Své bylinkářské produkty tam budou nabízet regionální výrobci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist