https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/myslivci-odmitaji-novelu-zakona-o-myslivosti.podle-nich-neresi-priciny-premnozeni-zvere
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Myslivci odmítají novelu zákona o myslivosti. Podle nich neřeší příčiny přemnožení zvěře

13.6.2024 19:09 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Myslivecká jednota zásadně odmítá novelu zákona o myslivosti, kterou ve středu schválila vláda. ČTK to řekl předseda Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Janota. Myslivci jsou připraveni zabránit přijetí novely všemi zákonnými prostředky, uvedl. Novela zákona má podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) vyřešit problém s přemnoženými stavy spárkaté zvěře, myslivci ale tvrdí, že předložený zákon se nevěnuje příčinám narůstajících počtů zvěře a zvyšujících se škod na lesních a zemědělských pozemcích v některých částech ČR. Ministerstvo zemědělství kritiku myslivců odmítlo, podle úřadu řeší novela příčinu i dopady problému.
 
Zákon podle Janoty odmítá téměř celá komunita myslivců napříč Českem, podle myslivců nezajistí dosažení hlavního cíle, tedy snížení stavů spárkaté zvěře. "Naopak povede k neúměrnému organizačnímu zatížení státní správy s významným ekonomickým dopadem pro státní správu a obce s rozšířenou působností," řekl Janota.

Za nestandardní považují myslivci také to, že ministerstvo zemědělství (MZe) po vypořádání připomínek k novele nepředložilo návrh zpět Legislativní radě vlády a požádalo o urychlené projednání upraveného znění návrhu zákona na nejbližší schůzi vlády. Předseda rady vlády Michal Šalomoun (Piráti) neprojednání odůvodnil časovou naléhavostí přijetí zákona. K novele zákona by měl Šalomoun vypracovat stanovisko a doporučuje v dalším legislativním procesu text návrhu zkontrolovat a případně upravit.

"Reakci pana předsedy Janoty chápu jako snahu shodit novelu pod stůl a zachovat současný stav, který možná vyhovuje části myslivců, ale zcela neodpovídá situaci v našich lesích. Není možné systém, který je zjevně nefunkční, udržovat další desítky let beze změny," řekl ČTK Výborný.

MZe už dříve uvedlo, že přemnožená zvěř poškodí až třetinu mladých lesů a za deset let způsobila v Česku škody minimálně za 25 miliard korun. "Snahou jednoty je pouze brzdit celý legislativní proces tak, aby jako už šestkrát v minulosti dokázali i posedmé zabránit nutné změně pravidel v myslivosti," doplnil ministr.

Janota uvedl, že pokud Výborný i nadále prosazuje zákon pouze silou politické moci, bez odborně vypořádaných připomínek, jsou myslivci rozhodnutí všemi zákonnými prostředky zabránit přijetí novely. Dříve na dotaz ČTK řekl, že jsou připraveni vytvořit petici a svolat demonstraci. Vyjádření Janoty, že novelu zákona prosadil Výborný silou politické moci bez odborně vypořádaných připomínek, ministr "kategoricky odmítl". Na přípravě podle něj pracovaly desítky expertů, nevládních organizací i univerzit a vychází z odborných podkladů.

Výborný připustil, že v zákoně jsou části, o kterých se ještě bude muset jednat ve Sněmovně. Výhrady k novele měl také Český svaz ochránců přírody. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na síti X oznámila, že společně s předsedou zemědělského výboru Michalem Kučerou (oba TOP 09) podá ve Sněmovně k novele pozměňovací návrh k ukončení norování, tedy způsob lovu lišek a jezevců jejich vyháněním z nory.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Ra

Radek

13.6.2024 20:35
Je hezké jak se pan ministr ohání rakouskem ale jen s tím co se mu hodí, v Rakousku je průměrná výměra honitby 1100 h , další nemá cenu komentovat , pomalu to bude stejný jako za soudruha
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.6.2024 21:49 Reaguje na Radek
no jo, ale 63% Rakouska tvoří Aply... Co dává Smysl v Rakousku, nemusí v Česku ale je fakt, že pole je polem jak v Rakousku, tak v Česku...rozdíly v biodiverzitě je velký.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

14.6.2024 08:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zvířata jsou všude +-stejná a biotopy podobné. 500 - 1000 hektarů honitba je ušitá na míru srnčí zvěři a možná ještě daňkům, ty tak moc dobře neznám. V menší honitbě je srnčí hoblováno, protože většina nebo prakticky všechny kusy denně přecházejí hranice honitby do sousední honitby z krytu za pastvou a naopak.
Honitba pod 500 hektarů je tak na drobnou zvěř, podle druhu. na divokého králíka, pokud u nás ještě v přírodě existuje, by možná stačila honitba o nižších jednotkách hektarů, pro zajíce a kachny tak asi od 50 - 100 hektarů výš, totéž pro křepelky, pro bažanta asi stovky hektarů.
Plus navíc většina honitby těch nejmenších rozloh musí být správný biotop, kde ta zvěř žije. Například křepelky a koroptve vyžadovaly drobná pole oddělená mezemi a drobnými krajinnými prvky, když toto z krajiny zmizelo, vymizely i oni. Bažant a zajíc jsou poměrně tvární, mohou žít i na poli, pokud není intenzívně chemicky obděláváno častými zásahy zemědělce i v nějaké lesotravnaté oblasti s převahou lesa, kombinaci lesíků a křovisek a otevřených travnatých ploch. Kachny vyžadují logicky vhodnou vodu s jejich potravou, ideálně víc hektarů a víc ploch, kde mohou na vzdálenost vyšších stovek metrů po vyrušení přetahovat. Srnčí vyžaduje členitější lesíky, kde nachází kryt a otevřenou plochu s trávou nebo pícninami, kde se pase, ale údajně taky umí žít v polních oblastech úplně bez lesů. Pokud tam jsou meze a drobné krajinné prvky a pole zase není mnoha zásahy, hlavně chemickými intenzívně obděláváno.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.6.2024 09:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak pole je sice polem jak v tom Rakousku tak i v Česku ale problém je v tom, že ta rakouská pole jsou tak nějak jiná, že? Ono se stačí podívat na letecké mapy českorakouského pohraničí a i bez vyznačené demerkační čáry krásně poznáte na co se zrovna díváte. Tedy jestli na pole Rakouská nebo Česká. Ano, rozdíl v biodiverzitě je obrovský ale to pan ministr neví či pro jistotu nezmíní.
Odpovědět
JS

Josef Střítecký

13.6.2024 22:37
Ministru Šalomounovi i Výbornému držím palce. Prosím, vydržte.
Odpovědět
Ra

Radek

13.6.2024 22:52 Reaguje na Josef Střítecký
No , hlavně aby vydrželi vlastníci až to zbude na nich . Hrabatům a sedlákům bude jedno ,co se děje kolem jejich dobře zazvěřených honiteb .
Odpovědět
JC

Jitka Chmelová

17.6.2024 15:01 Reaguje na Radek
Jak se může sedlák bránit, když mu srnky poškozují porost chmele? Jedno mu to není.
Odpovědět
Ra

Radek

17.6.2024 18:47 Reaguje na Jitka Chmelová
Jakým způsobem srnčí zvěř poškozuje chmel ? Jak se tomu bránit , zabránit jim vstup do chmelnice , šlo by je plašit , jistě se dá chmelnice proti zvěři chránit . Nebo by jste je chtěla vybít ?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

14.6.2024 09:53 Reaguje na Josef Střítecký
No, pokud na přípravě zákona pracovaly desítky expertů, nevládních organizací i univerzit a vychází z odborných podkladů, které pravděpodobně také připravovali tito stejní experti hlavně těch nevládních organizací, tak nepochybuji, že se s toho poskvilu budeme draze vyhrabávat mnoho let.
Odpovědět
ez

erik zajíček

14.6.2024 14:49
Jak diskutující v podobném článku zde na ekolistu uvedli "zvěř je bohatstvém státu",tak nyní stát bude určovat minimální odlov zvěře.Vláda schválila .Ten,kdo si stěžuje ,že přístup vlády je jak za komunistů - ten ty komouše pamatuje a tak jak mlčel tehdy za komunistů ,tak může mlčet i nyní
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist