https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-islandu-odhali-pamatnik-za-roztaty-ledovec.nese-poselstvi-pristim-generacim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Islandu odhalí památník za roztátý ledovec. Nese poselství příštím generacím

2.8.2019 00:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Islandský pevninský ledovec Okjökull již není více. Roztál, pozbyl na své velikosti a tím i statusu ledovce. Letos v srpnu hodlají u jeho fragmentu badatelé a zástupci islandské kulturní vlny odhalit pamětní desku.
Islandský pevninský ledovec Okjökull již není více. Roztál, pozbyl na své velikosti a tím i statusu ledovce. Letos v srpnu hodlají u jeho fragmentu badatelé a zástupci islandské kulturní vlny odhalit pamětní desku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Rice University Press Release
Islandský pevninský ledovec Okjökull již není více. Roztál, pozbyl na své velikosti a tím i statusu ledovce. Letos v srpnu hodlají u jeho fragmentu badatelé a zástupci islandské kulturní vlny odhalit pamětní desku. Má sloužit jako poselství i varování příštím generacím. Protože jen ty se dozví, jestli se nám nakonec podaří ledovce uchránit před klimatickými změnami. Píše o tom Guardian.
 
Islandský pevninský ledovec Okjökull.
Islandský pevninský ledovec Okjökull.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Rice University Press Release

Okjökull, dokud tedy ještě byl ledovcem, pokrýval na západním úbočí islandských kopců plochu 15 čtverečních kilometrů a dosahoval „hloubky“ padesáti metrů. V posledních letech se ale zmenšil. A když jeho výměra poklesla na méně než 1 kilometr čtvereční (a 15 metrů hloubky), pozbyl tím svůj status.

Podobný osud by mohl v následujících dvou staletích čekat na dalších 400 islandských ledovců. Což nechtějí klimatologové z univerzity v texaském Houstonu, spolu s kolegy z Islandu, geology a meteorology (a také několika místními slavnými spisovateli) ponechat bez povšimnutí. Proto u jezírka s bílou tající kostkou hodlají 18. srpna odhalit pomník, určený příštím generacím.

Dvoujazyčná plaketa ponese text: „Tento monument je pro příští generace důkazem, že jsme věděli, co se děje a co je třeba udělat. A jen vy budete vědět, jestli se nám to povedlo.“

Mimo jiné je tu vepsána hodnota 415 ppm CO2, která upozorňuje na „rekordní“ obsah uhlíkových částic, zaznamenaný zde letos v květnu.

„Bude to vlastně první takový pomník na celém světě, což doufáme, přitáhne pozornost k závažnosti celého problému,“ uvádí Cymene Howe, docent antropologie v texaském Rice. Ten, spolu s kolegou Dominicem Boyerem, zkoumá praktické sociální a ekonomické dopady mizejících ledovců na blahobyt islandských komunit.

Ve vztahu k již neexistujícímu Okjökull často zmiňují termín „mrtvý led“. Tak jsou označovány ledovce, které přes léto ztratí táním více objemu/vody, než kolik jí dokáží v zimě akumulovat. Island je takových plný.

Jón Gnarr, bývalý starosta Reykjavíku, nebude u odhalení chybět. „Pomníky se nestaví jen pro vzpomínku a slávu mrtvých, tenhle je určený především živým. Je třeba upozornit na to, že rychlá ztráta ledovců v důsledku klimatických změn je skutečně problém. A že není v pořádku, když jeden ledovec zmizí. Okjökull byl první a bylo by fajn, kdyby byl posledním.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist