https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-ochozu-vyhlidkove-veze-nove-radnice-v-ostrave-najdou-zazemi-vcely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na ochozu vyhlídkové věže Nové radnice v Ostravě najdou zázemí včely

2.6.2024 00:37 | OSTRAVA (ČTK)
Instalace včelích úlů na Nové radnici v Ostravě.
Instalace včelích úlů na Nové radnici v Ostravě.
Foto | Jiří Zerzoň / Magistrát města Ostravy
Na ostravské Nové radnici najdou zázemí včely. Město je bude chovat na ochozu radniční věže, kde už jsou instalovány čtyři úly, řekla ČTK mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.
 
Město chce chovem včel podpořit druhovou rozmanitost a přispět ke zvyšování biologické rovnováhy v opylení kulturních a planě rostoucích rostlin. Včelstva budou chována na ochozu, který není standardně přístupný veřejnosti. Provoz vyhlídkové věže tak nebude nijak ovlivněn.

"Pořízení kompletního včelího vybavení zajistila pro město společnost Ostravské městské lesy a zeleň, s níž jsme projekt konzultovali. O včelstva se pak tato společnost bude starat ve spolupráci se zkušenými včelaři z řad zaměstnanců města Ostravy. Tito 'městští' včelaři pak mohou poskytnout případné konzultace i poradenství dalším zaměstnancům města, kteří by chtěli začít včelařit," řekl náměstek primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Pokud bude projekt úspěšný, město by v budoucnu mohlo počet úlů navýšit. Projekt je zatím naplánován na 2,5 roku, tedy do konce roku 2026. Náklady město vyčíslilo na 210.000 korun. "Projekt přispěje významnou měrou v opylování kvetoucích cizosprašných rostlin ve městě, které se bez opylování neobejdou. Chovem včel na střeše Nové radnice město zároveň přispěje k udržení a rozvoji včelařského odvětví v zemi. Při přípravě projektu zaměstnanci odboru ochrany životního prostředí nejen absolvovali konzultace, ale provedli také analýzu míst pro vhodné umístění úlů. V rámci tohoto rozboru zjistili, že v okolí radnice nejsou včelstva evidována v četnějším počtu," uvedla Pokorná. Radniční včelstva by tak měla napomoci opylování rostlin v centru města i přilehlých Komenského sadech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

2.6.2024 18:34
Chudinky včelky v betonové výhni. Kolik tam může být v létě, šedesát stupňů?
Tohle si včely nezaslouží.
Ať si tam jde někdo na chvíli sednout. Jistě mu tam bude fajn.
Odpovědět
Pe

Petr

2.6.2024 19:38 Reaguje na Petr
A nevadí jim ta výška? Včela je přízemní tvor, létat neustále desítky metrů nahoru a dolů, to se jim má líbit? Vždyť lidi na to mají výtah.
Odpovědět

Libor Šprysl

3.6.2024 12:29
Město chce chovem včel podpořit druhovou rozmanitost a přispět ke zvyšování biologické rovnováhy v opylení kulturních a planě rostoucích rostlin.

Druhovou rozmanitost čeho? Zvýšení podílu včel není prostředkem ke zvýšení biologické rovnováhy, ani příspěvkem k opylení kulturních a planě rostoucích rostlin.
Zvýšení podílu včel je naopak ohrožením pro spoustu opylovačů, protože nebudou mít co žrát! :-(
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 12:45 Reaguje na Libor Šprysl
přesně tak! Jen ,že v tamní lokalitě již nemají koho ohrozit,neb stejně jako ve Zlíně je výskyt jakýchkoliv jiných opylovačů letos již téměř nulový
Odpovědět
ez

erik zajíček

3.6.2024 12:46 Reaguje na Libor Šprysl
jsou to všechno pouze PR aktivity radnic
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist