https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-pritoku-do-prehrady-v-jablonci-je-skvrna-neznameho-puvodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na přítoku do přehrady v Jablonci je skvrna neznámého původu

9.7.2020 10:00 | JABLONEC N.N. (ČTK)
Skvrna na hladině Mšenského potoka, přitékajícího do přehrady Mšeno.
Skvrna na hladině Mšenského potoka, přitékajícího do přehrady Mšeno.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zelenomodrá skvrna neznámého původu se objevila na přítoku do třetí části jablonecké přehrady Mšeno. Šíření neznámé látky do přehrady z Mšenského potoka preventivně brání norné stěny. Výsledky testů by měly být známé příští týden, řekla ČTK mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová. "Odebrané vzorky jsou na analytické expertíze na specializovaném pracovišti," dodala.
 

Norné stěny jsou instalované dvě. Jedna je 100 metrů za mostem přes Mšenský potok pod zahradní kolonií, druhá je na přetoku mezi druhou a třetí přehradou. "Obě zůstanou na svých místech až do odvolání. Mají hlavně preventivní charakter a brání průniku látky do ostatní vody v přehradě," uvedl vedoucí oddělení krizového řízení jabloneckého magistrátu Vratislav Pavlín. Zatím se ani neví, zda jde o organickou nebo chemickou látku. "Není jasné, zda jde o sinice, ropný produkt či něco jiného," dodal.

Město o výskytu neznámé látky informovalo Povodí Labe, hygieniky i Českou inspekci životního prostředí. "Povodí Labe prozkoumalo štolu, kterou znečištěná voda přitéká, a zjistilo, že látka se drží pouze u portálu, tedy ve výusti štoly, do které dále nezasahuje," uvedl Jan Goll z jabloneckého vodoprávního úřadu. Podle něj je pH vody v potoce neutrální, čistá je i řeka Nisa v Loučné a ani na březích nejsou žádné známky po neznámé látce. "Také výtok Mšenského potoka ze zahrádek, jež jsou nad ním, se zdál čistý. Situaci neustále monitorujeme," dodal Goll.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

10.7.2020 09:56
Krista Pána! Tohle je tak opakovaná věc, že bych myslel, že už to všichni hasiči musí znát§ Tohle není skvrna neznámého původu, ale prostě jenom odumřelý sinicový vodní květ! Fotosyntetická barviva sinic se rozkládají postupně, takže vznikají takovéhle neuvěřitelné tyrkysové barvy.
No, aspoň si hasiči procvičí instalaci norné stěny a tak :).
Všechny zásahy jsou totálně zbytečné, vše se beze škod rozloží přírodními procesy za pár dní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist