https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-spindlerovku-mohou-ridici-od-cervence-autem-zaparkuji-ale-jen-na-parkovistich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na Špindlerovku mohou řidiči od července autem, zaparkují ale jen na parkovištích

13.7.2020 13:05 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
Motoristé mohou na silnici na Špindlerovu boudu stejně jako na celém území města parkovat jen na vyznačených parkovištích. Když budou nahoře obsazené, budou muset zpět dolů.
Motoristé mohou na silnici na Špindlerovu boudu stejně jako na celém území města parkovat jen na vyznačených parkovištích. Když budou nahoře obsazené, budou muset zpět dolů.
Foto | Qwark / Wikimedia Commons
Na horskou silnici ze Špindlerova Mlýna na hřebenovou Špindlerovu boudu v Krkonoších je od 1. července vjezd bez omezení, značka zákazu vjezdu zmizela. Radnice razantní nárůst dopravy na silnici zatím nezaznamenala, řekl ČTK starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch. Do července mohla veřejnost a neubytovaní turisté k dopravě na Špindlerovku ve výšce 1262 metrů nad mořem využít místní autobusovou dopravu nebo taxíky. Změna kategorie některých komunikací v Krkonošském národním parku (KRNAP) začala platit 1. července s vymezením nových zón ochrany přírody.
 

"Zvýšený pohyb vozidel tam je, ale nejde zatím o nic razantního. Otevření silnice nevidíme jako nejšťastnější variantu," řekl Staruch. Podle něj bude město situaci na horské silnici sledovat a v případě problémů by mohlo přistoupit k regulaci dopravy.

Starosta současně připomněl, že motoristé mohou na silnici na Špindlerovu boudu stejně jako na celém území města parkovat jen na vyznačených parkovištích. "Když budou nahoře obsazené, u Špindlerovky se otočí a budou muset zpět dolů. Nahoře jsou jen parkoviště u soukromých objektů. Lidé, kteří nemají zajištěné parkování, tam nezaparkují," řekl Staruch.

Zhruba desetikilometrová horská silnice je ve vlastnictví města, je klíčová pro zásobování objektů v okolí Špindlerovky a pro záchranáře a hasiče. Nově se stala komunikací v kategorii "místní". Zákaz vjezdu Správy KRNAP dál platí na všech odbočkách z této silnice.

Další důležitou komunikací, kde došlo ke změně, je příjezdová cesta na Zlaté návrší. Ze silnice druhé třídy se stala účelovou komunikací. Tato změna ale pro návštěvníky hor nemá zásadní význam, zákaz vjezdu tam nadále platí.

Změna takzvané zonace vyplývá z novely zákona o ochraně přírody a krajiny z roku 2017, která platí pro všechny čtyři národní parky v ČR. Nové rozčlenění do zón by mělo platit 15 let. Členění území národního parku do čtyř zón ochrany přírody se změnilo na tři. Začátkem července byla v Krkonoších také vyhlášena tři klidová území, kde mohou turisté chodit jen po značených trasách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

13.7.2020 16:42
Pokud nahoře nebydlím, tak jet tam autem je akorát na pikaču. Co tam s ním budu dělat? Dojdu si k Petrovce a zpátky? Tam se nějaký rozumný okruh prakticky vymyslet nedá, vždy bude lepší vyjet ke ŠB busem a pak jít po hřebeni a z něj dolů, ať už do Špindlu, nebo do Pece.
Odpovědět
Pa

PavelA

14.7.2020 08:17
Za slunečných víkendů jim to tam jednodenní turisti zasekají autama a budou řešit to samé jako u Stezky korunami stromů v Jánkách-kolaps.
Není nad to,když si každý vyveze zadek až nahoru,udělá selfie jak z Homolkových-"to sou panoramata táto!",vypustí řvoucí fakany a navečer vyrazí zpět do města.
Na WC dlouho na Špindlerovku nebo Erlebašku chodit nebudou,takže kleče to jistí....
Asi nám tam přibudou sítě jak na Sněžce...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.7.2020 20:22 Reaguje na PavelA
Na Sněžku se lidi cpou, protože je to Sněžka ... co by hledali za štěstí u Špindlerovky? Fakt by mne zajímalo, co by se tam dalo celý den dělat tím popsaným stylem. A zrovna tam mne nic moc nenapadá.
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.7.2020 10:18 Reaguje na Svatá Prostoto
když se podívám na slavnou fotku ze začátku 70. let, kdy je okolí Vrbatky proměněno v parkoviště pro stovky a stovky aut, tak mě docela napadá, co by se s autem dalo dělat na špindlerovce. teda, jak kdo. Vás i mne by vyjet autem selfíčkovat pravděpodobně nudilo, ale procento lidí, pro které je to fajn strávený den, je překvapivě vysoké.

samozřejmě se započtením nějakých koeficientů, že se na nejlevnější nové osobní auto stačí nyní asi 8 průměrných čistých platů a ne pětatřicet jako v 70. letech, na auta nejsou pořadníky a nečeká se několik let, z průměrného platu si pořídíte asi čtyřnásobek benzínu než v 70. letech atakdále.

tedy za mne: lidé do přírody patří a zakazovat jim vstup by měla být až poslední a krajní možnost. ale klást jim překážky v podobě nepohodlí, aby byla návštěva lokalit ohrožených turistickým přetížením vykoupena dřinou a potem při cestě do kopce po svých či na bicyklu (ne elektrokole!) považuji za jeden z mála fér způsobů regulace návštěvnosti. dalším fér způsobem je veřejná dražba povolenek - a ta dřina mi připadá lepší a sociálně citlivější řešení.

z tohoto důvodu jsem plně za zákazy vjezdů do vrcholových partií hor a za zneprovoznění lanovek v létě a v dramatické omezení v zimě pro "turisty" (včetně běžkařů, skitouristů. podobně i autobusy a cyklobusy do vrcholových partií. v mém ideálním světě by bylo někde u běžkařského kolečka u kruháče u vrchlabí velké prkoviště (parkovací dům), a odtud by jezdily autobusy do špindlu, kde by se otáčely zpět někde u bílého mostu. a dál by se mohlo je "by fair mens". to, že je takový nápad zcela mimo realitu, mi ovšem vysvětlovat nemusíte.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.7.2020 18:31 Reaguje na Lukas B.
Je to možný, já mám občas asi fakt prd fantazii:-). Jak jsem psal, vyjet busem nahoru a hurá na hřeben, to beru, sám to rád dělám, navíc, přece jen ne každej má tu fyzičku a zdraví jak zvon. Ale vyjet tam, lonzat okolo ... protože při jakékoli smysluplné tůře už je mnohokrát lepší ji končit jinde ... a pak jet zase dolů.

Leda za trest:-).
Odpovědět
Pa

PavelA

15.7.2020 11:12 Reaguje na Svatá Prostoto
Třeba si jít zazvonit do kapličky..
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist