https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-stole-je-navrh-strategie-udrzitelneho-rozvoje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na stole je návrh strategie udržitelného rozvoje

13.12.2001 12:15 | PRAHA (EkoList)
Konferencí, která proběhla ve středu 12. prosince v Míčovně na Pražském hradě, vyvrcholil čtyřletý projekt "K udržitelnému rozvoji v ČR" financovaný Rozvojovým programem OSN (UNDP). Jeho podstatou bylo vypracování rozsáhlé analýzy stávající situace Česka z pohledu principů udržitelného rozvoje a nástin řešení, která by k udržitelnosti rozvoje ČR vedla.
 

Základním výsledkem projektu je dokument nazvaný "Národní strategie udržitelného rozvoje (návrh)", který vypracoval rozsáhlý expertní panel vedený profesorem Bedřichem Moldanem z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy (CŽP UK). "Výsledkem čtyřleté práce desítek odborníků ovšem není zdaleka jen tato syntéza o padesáti stránkách," říká Moldan. "To je jen jakési srozumitelné shrnutí více než 2000 stran odborných analýz jednotlivých součástí udržitelného rozvoje v ČR," dodává. Všechny podkladové "dílčí" studie budou podle Moldana v dohledné době zveřejněny. Publikace se ovšem zatím dostalo pouze závěrečné zprávě, a to jak v tištěné formě, tak i na internetu na adrese www.czp.cuni.cz. Právě o ní ve středu jednalo několik desítek účastníků konference, kterou na závěr spolupráce uspořádalo CŽP UK ve spolupráci s nevládním sdružením Zelený kruh a s UNDP. Materiál by měl podle Moldana být východiskem k přípravě definitivní podoby vládní Národní strategie udržitelného rozvoje ČR.

Materiál, který včera konference projednala, by podle Moldana měla schválit vláda. Na jeho základě by měla vzniknout vládní Rada pro udržitelný rozvoj, která by vypracovala konkretizovaný akční plán udržitelného rozvoje, jenž by již obsahoval přímo jednotlivé závazky a časový harmonogram. Po takovém konkrétním dokumentu ve svém úvodním projevu včera volal i ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD).

"Ministr Kužvart by neměl moc kritizovat. Jeho úřad začal strategii připomínkovat až před měsícem a jeho práce na MŽP k udržitelnému rozvoji ČR také moc nepřispěla. Ani jednobarevnou vládu nedokázal přesvědčit o potřebnosti přijetí strategie udržitelného rozvoje," reagoval ovšem na ministrova slova jeden z účastníků konference, pedagog a člen Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) Jan Křižka.

K tomu, aby dokument rychle přijala vláda je ale skeptický další z účastníků včerejší konference, bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (KDU-ČSL). "Možná se mi nepodařilo úplně pochopit základní cíl toho materiálu, což bych ale nevyčítal výzkumnému týmu. Myslím si, že je třeba s tím ještě dál pracovat. Rozhodně bych to ale nenazýval "národní strategií". Není to strategie," řekl Bursík EkoListu. Dokument považuje za kvalitní, ale nebylo by podle něj moudré, aby jej v této fázi schvalovala vláda. "Je to slušná systémová analýza, která definuje problémy, ale nedostatečně se zabývá strategickými cíli," říká Bursík s tím, že by dokument měl být konkretizován ještě před formálním schválením.

S tím souhlasí i legislativní poradce Hnutí DUHA Daniel Vondrouš. "Jediný důvod, proč by to měla schválit ještě tato vláda, je, že by mohla vytvořit Radu pro udržitelný rozvoj a tu zaúkolovat právě vytvořením akčního plánu," dodává Vondrouš. Práci Moldanova týmu ale Vondrouš oceňuje - nejlepším výsledkem práce týmu podle jeho slov je oněch 2000 stránek "dílčích" studií, které budou vystaveny na internetu.

Projekt "K udržitelnému rozvoji České republiky" zadalo CŽP UK ministerstvo zahraničních věcí. Projekt byl hrazen z prostředků UNDP.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist