https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-univerzite-vznika-plan-jak-na-sidlistich-shromazdovat-potravinovy-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na brněnské univerzitě vzniká plán, jak na sídlištích shromažďovat potravinový odpad

21.4.2022 11:00 | BRNO (ČTK)
Nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu, pečivo a jeho zbytky, stejně jako balené potraviny rostlinného i živočišného původu. Ilustrační foto
Nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu, pečivo a jeho zbytky, stejně jako balené potraviny rostlinného i živočišného původu. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně chystají pro česká sídliště nový systém shromažďování potravinového odpadu, který eliminuje nepříjemný zápach, případné infekce a výskyt hmyzu a hlodavců. Navrhnou také nové cesty zpracování gastroodpadu na principu cirkulární ekonomiky. Tříletý výzkum podpořila částkou šest milionů korun interní Grantová agentura Gregora Johana Mendela, oznámil ČTK mluvčí školy Filip Vrána.
 

"Chceme optimalizovat sběr gastroodpadu v sídlištním prostředí, který by vyhovoval jak domácnostem, tak municipalitám a svozovým firmám," uvedla Martina Vršanská z Ústavu chemie a biochemie Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

Předchozí výzkumy kolegů z provozně ekonomické fakulty ukázaly, že lidé nejčastěji vyhazují ovoce a zeleninu, pečivo a jeho zbytky, stejně jako balené potraviny rostlinného i živočišného původu.

"Průměrný obyvatel Brna vyhodí ročně do popelnice 37,4 kilogramu potravin. Nejvíce plýtvají potravinami lidé na sídlišti, konkrétně jde o 53,6 kilo na osobu a rok. Biologický odpad přitom ročně tvoří 48,81 procenta," doplnila Lucie Veselá z provozně ekonomické fakulty.

"Ve směsném komunálním odpadu tak končí nemalé množství biologicky rozložitelného odpadu, přičemž recyklace představuje aktuální výzvu pro veškeré samosprávy měst a obcí. Ty mají povinnost zabezpečit zavedení a vykonávání sběru odpadu z kuchyní dle nového odpadového zákona," uvedla Vršanská.

Na základě známých dat navrhnou odborníci novou nádobu na sběr odpadu. Představí také možné cesty zpracování gastroodpadu. "Naší snahou je především posunout se směrem k udržitelnějšímu a efektivnějšímu zužitkování zdrojů, kde zlepšení procesu kompostování povede k získání kvalitního a zdravotně nezávadného produktu, který bude použitelný v rámci udržitelného zemědělství," dodala Vršanská.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZW

Zdenek Wenzel

22.4.2022 06:34
Objevuje se Amerika a na to musí být tým akademických vědců.
Odpovědět
ZK

Zan K.

24.4.2022 10:44
Inu to spousta našich lidí měla vyřešeno už dávno. Onen odpad si lidé bezplatně odebírali a prostě skrmovali, z něčeho i pálili na kořalku. Dnes se spíše jedná o to, kdo a za kolik a pro koho výhodně....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist