https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-usporu-energii-verejnych-budov-da-ministerstvo-dve-miliardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na úsporu energií veřejných budov dá ministerstvo dvě miliardy

6.3.2020 00:11 (ČTK)
Dvě miliardy korun na modernizaci energeticky náročných veřejných budov poskytne ministerstvo životního prostředí. / Ilustrační foto
Dvě miliardy korun na modernizaci energeticky náročných veřejných budov poskytne ministerstvo životního prostředí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dvě miliardy korun na modernizaci energeticky náročných veřejných budov poskytne ministerstvo životního prostředí (MŽP). Podpoří také výstavbu pasivních budov a využívání obnovitelných zdrojů energie ve veřejné správě. Úřad o tom včera informoval v tiskové zprávě. Částka je poslední dotací z evropských fondů na energeticky úsporná opatření v současném programovém období.
 

Vedle měst a obcí o dotaci mohou požádat státní, příspěvkové, církevní a neziskové organizace i výzkumné a vzdělávací instituce. Peníze lze využít třeba na zateplení fasád, podlah a střech či výměny oken. "Ministerstvo přispěje i na další tepelně technická opatření jako instalaci řízeného větrání s rekuperací, systému na využívání tepla z odpadních vod, venkovní stínicí techniky nebo modernizaci vnitřků budov. Zahrnout do podpory lze například vybavení budovy novými LED světly nebo akustickými prvky v učebnách a posluchárnách," popsal Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP.

Dotace pokryjí až 55 procent nákladů na energeticky úsporné renovace. "Pokud bude do projektu zahrnuta instalace řízeného větrání s rekuperací a případně budou-li využity i fotovoltaické panely, může majitelům objektů dotace následně uhradit až 70 procent z celkových výdajů na projekt," doplnil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Peníze mohou získat i žadatelé, kteří se rozhodnou pro ekologičtější způsob vytápění. Program podle MŽP podporuje kotle na biomasu, tepelná čerpadla a instalaci solárně-termických kolektorů či fotovoltaických panelů. V tomto případě dotace zaplatí až 60 procent částky, při přechodu na plynový kondenzační kotel to bude 40 procent celkových uznatelných výdajů. U výstavby budov v nejúspornějším pasivním standardu investoři mohou dostat až 30 procent nákladů v maximální výši 50 milionů korun.

U posuzování projektů se bude podle MŽP hodnotit technická kvalita a jejich přínos pro životní prostředí. Žádosti o dotace přijímá Státní fond životního prostředí ČR do 2. března 2021.

MŽP v aktuálním programovém období podpořilo 1900 projektů více než 7,5 miliardy korun. S podporou této oblasti podle Brabce počítá i v letech 2021 až 2027.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist