https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-uzemi-byvale-skladky-v-adamove-vznikl-lesopark-s-hracimi-prvky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na území bývalé skládky v Adamově vznikl lesopark s hracími a vzdělávacími prvky

28.9.2023 19:23 (ČTK)
Nový lesopark v Adamově.
Nový lesopark v Adamově.
Na území bývalé skládky v Adamově na Blanensku vznikl po třech letech prací lesopark s hracími i vzdělávacími prvky. Pozemky, na nichž se lesopark rozkládá, městu bezúplatně pronajala brněnská Mendelova univerzita. Její Školní lesní podnik Křtiny (ŠLP Křtiny), který v univerzitních lesích hospodaří, navíc Adamovu pro účely lesoparku věnoval kmeny a řezivo za 120 000 korun, uvedla mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.
 

Adamov leží uprostřed univerzitních lesů, stejně tak i lokalita v sousedství sídliště Ptačina, kde odpočinkové místo vzniklo. Lesní podnik tak vybudování parku částečně omezilo v hospodaření. "Na druhé straně jsme chtěli městu vyjít vstříc. Uzavřeli jsme smlouvu o bezúplatném pronájmu, která zároveň ošetřuje zodpovědnost za jednotlivé prvky, které se v lokalitě nachází, dále za bezpečnost, údržbu a úklid, za což vše coby zřizovatel odpovídá město," sdělil zástupce ředitele ŠLP Křtiny Tomáš Pospíšil.

Na území lesoparku, jehož součástí je také jezírko s mokřadem či malý geopark, je i naučná stezka pro dětské návštěvníky s herními prvky s přírodní tematikou, jako je například pexeso, broukoviště, hmyzí hotel či poslechový prvek zvuky dřeva. "Při práci jsem popustil fantazii, co by se mi líbilo, kdybych byl děcko, a chtěl jsem, aby to bylo všechno o přírodě. A tak vznikly figurky hříbků, které se usmívají, když jsou jedlé, nebo se naopak mračí, když jsou jedovaté, broukoviště, aby děti věděly, co v lese žije, nebo průlezka pro nejmenší je v podobě sovy," doplnil projektant Petr Krejčiřík.

Lesopark je osázen naučnými tabulemi, z nichž se lidé dozvědí, jak se to má například s ptačími budkami, jaké horniny jsou pro oblast typické či proč jsou důležité mokřady. Tabule i některé herní prvky doplňuje hravé grafické zpracování z pera Jany Kloučkové Kudrnové, která dlouhodobě se školním podnikem spolupracuje. Vybudování lesoparku stálo zhruba dva miliony korun. Město jej hradilo ze svého rozpočtu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist