https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-zarybneni-becvy-po-ekologicke-havarii-da-vlada-pristi-rok-znovu-750.000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Na zarybnění Bečvy po ekologické havárii dá vláda příští rok znovu 750.000 Kč

6.12.2023 17:43 | HUSTOPEČE NAD BEČVOU (ČTK)
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Na zarybnění řeky Bečvy postižené před třemi lety ekologickou havárií půjde v příštím roce 750 000 korun, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Stát tuto částku dal i v prvním roce po katastrofě, loni i letos však dostali rybáři o polovinu méně. Stály za tím administrativní důvody a zásady poskytování dotací. Podle ministra budou nyní tyto zásady upraveny tak, aby mohli rybáři žádat o dotace na celý tok, řekl ČTK Výborný. Rybáři, kteří se dnes jednání s ministrem v Hustopečích nad Bečvou zúčastnili, tento krok přivítali.
 

"Částka 750 000 korun byla dána již rozhodnutím vlády z roku 2021 se závazkem mít k dispozici 7,5 milionu korun na deset let, tedy ročně 750 000 korun. Pod tlakem potřeb seškrtávání národních dotací bychom na toto neradi sahali. Garantuji, že pro příští rok je tato částka 750 000 korun pro zarybnění řeky Bečvy k dispozici. Pokud budu ministrem zemědělství příští rok, mohu garantovat, že i na rok 2025 se s touto částkou počítá," uvedl ministr.

Rybáři tuto částku dostali rok po katastrofě, poté však podle zjištění ČTK dostali loni i letos o polovinu méně. Podle ministra za tím stály formulace zásad poskytování dotací, kvůli kterým si Český rybářský svaz požádal o podporu na méně hektarů. "Tedy skutečně v roce 2022 a 2023 ta částka nedosahovala alokované výše 750 000 korun, ale jen asi 450 000 korun. Dohodli jsme se dnes na tom, že není důvodu, abychom nepodpořili zarybnění v plné výši," doplnil Výborný s tím, že je to věc administrativy. "Přizpůsobíme nyní zásady poskytování dotace Českému rybářskému svazu, aby mohl žádat o dotace na celý tok a hlavně aby došlo k intenzivnímu zarybnění nejpostiženějších částí řeky Bečvy," dodal ministr.

K zarybnění řeky, kterou ekologická havárie postihla na úseku 40 kilometrů a uhynulo tam zhruba 40 tun ryb, kromě státu významně pomohli dárci z celé republiky. Ve veřejné sbírce věnovali 1,8 milionu korun. Sbírka je již ukončena, podpora státu bude důležitá i v příštích letech. I proto rybáři dnešní rozhodnutí ministra přivítali. "Určitě je to dobře, že se to jednání uskutečnilo. Bečva ty peníze potřebuje," řekl dnes ČTK předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický.

O osudu řeky Bečvy jednal v Hustopečích nad Bečvou také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Uvedl, že se již projednává novela, která má snížit rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Její důležitou součástí je i zavedení on-line monitoringu potenciálně největších znečišťovatelů a registr výustí.

Jedovaté látky unikly do Bečvy 20. září 2020 a zasáhly její úsek pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov, jde zhruba o 40 kilometrů toku. Do kafilerie odvezli rybáři kolem 40 tun ryb. Podle nepravomocného rozsudku vsetínského soudu otravu řeky Bečvy způsobila rožnovská společnost Energoaqua, trest ale soud firmě neuložil a ředitele podniku Oldřicha Havelku zprostil obžaloby.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist