https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nad-hrenskem-se-rozhorelo-skryte-ohnisko.s-pozarem-opet-pomohou-specialni-letadla-z-italie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nad Hřenskem se rozhořelo skryté ohnisko. S požárem opět pomohou letadla z Itálie

5.8.2022 11:29 | HŘENSKO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nad Hřenskem se přes noc rozhořelo plamenem jedno ze skrytých ohnisek. Hasiči pracují na jeho uhašení, uvedl dnes ráno jejich mluvčí Martin Kavka. V národním parku České Švýcarsko hoří už třináctý den. V noci prováděli hasiči průzkum pomocí dronů v severní části území. Stále se tam objevují ohniska. Hoří asi na 440 hektarech.
 

Přes noc hasiči přeskupili síly a prostředky blíž k místům, kde se ohniska objevují. Zásah ale komplikují vysoké teploty. Záchranáři se musí častěji střídat, proto jich je v Českém Švýcarsku dál zhruba 1000. Podle meteorologů se mají dnes teploty vyšplhat až k 31 stupňům. Odpoledne a večer očekávají ojedinělý výskyt bouřek doprovázených kroupami či nárazovým větrem.

Do Česka dnes opět přiletí z Itálie dvě letadla Canadair, aby pomohla s hašením požáru v Českém Švýcarsku. Kolem poledne dorazí na letiště Vodochody. Letouny, které dokážou nabírat vodu z vodní hladiny a pojmou až 6000 litrů vody, se zapojí do hasebních prací odpoledne. Podle informací hasičů na twitteru budou pomáhat v oblasti Gabrieliny stezky. V Českém Švýcarsku italská letadla zasahovala už minulý týden ve čtvrtek a podle hasičů byla výraznou pomocí. Pak se vrátila do Itálie, kde také vypukl požár. Podle údajů italské civilní ochrany oba canadairy nalétaly nad českým územím 16 hodin a provedly 43 shozů. Na oblast postiženou požárem v Českém Švýcarsku vypustily 258 000 litrů vody.

"Požádali jsme o pomoc a Itálie nám opět letadla nabídla," uvedl Kavka. Zda se podařilo všechna ohniska v Itálii uhasit, není jasné. Stále tam však hrozí riziko vzniku dalších požárů. Canadairy nahradí dva švédské letouny Air Tractor, které dorazily před týdnem a dnes odletí.

Podle údajů italské civilní ochrany oba canadairy poprvé nalétaly nad českým územím 16 hodin a provedly 43 shozů. Na oblast postiženou požárem v Českém Švýcarsku vypustily 258 000 litrů vody.
Podle údajů italské civilní ochrany oba canadairy poprvé nalétaly nad českým územím 16 hodin a provedly 43 shozů. Na oblast postiženou požárem v Českém Švýcarsku vypustily 258 000 litrů vody.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Hasiči dnes budou i dnes vysílat vrtulníky v tzv. vláčku, kdy létají v řadě za sebou a shazují vodu pouze na jedno konkrétní místo, tedy ve větším množství. Taktika se osvědčila už ve čtvrtek. Naopak slanění speciálně vycvičených lezců z vrtulníků na průzkum skrytých ohnisek v těžko přístupném terénu v okolí Pravčické brány se nevydařilo, helikoptéry ohniska rozdmýchávala. Dnes se tam pokusí lezci dostat ze země. Jejich úkolem bude proklestit cestu a případně tam také vytvořit čerpací stanoviště pro helikoptéry.

U rozsáhlého požáru v národním parku České Švýcarsko zasahuje také několik helikoptér, dvě policejní, dvě armádní a dvě ze Slovenska. S hašením pomáhal i vrtulník Black Hawk z Polska. Nasazeny jsou i české antonovy, ty ale například ve čtvrtek hasit nepomáhaly.

Na místě je už desátý den tým slovenských hasičů, aktivně se podílí na zásahu v rezervaci na Děčínsku. Kvůli přetrvávající potřebě hasičů ze Slovenska se tým vystřídá s další skupinou tuto sobotu. "Z české strany jsme byli zároveň požádáni o čtvrtou nádrž fireflex, kterou do zasažené lokality přivezou střídající hasiči," uvedli slovenští hasiči na facebooku.

Se zásahem pomáhá také několik desítek policistů, v Českém Švýcarsku jich je asi 60. Hlavním úkolem policie je koordinace letecké techniky, uvedl na tiskové konferenci policejní prezident Martin Vondrášek. Štábní vrtulník, který patří policii, je nasazený téměř nepřetržitě. Jeho pilot měl dnes na starost dvě letadla a šest helikoptér. Pilot musí komunikovat i s dispečinkem na německé straně, kde zasahuje deset vrtulníků.

Požár v národním parku zasáhl plochu o velikosti asi 1060 hektarů, hasičům se ji podařilo do čtvrtka zmenšit asi na 440 hektarů. Na místě je 1000 zasahujících záchranářů, pomáhá také policie a zdravotníci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

5.8.2022 12:24
Pořád se ukazuje, že vedení NP situaci s požárem hrubě podcenilo. Měli od začátku požádat o zásah profesionální hasiče. Doufám že z toho jejich nadřízené orgány vyvodí důsledky a provedou tam personální zemětřesení.
Odpovědět
MV

Milan Vítkovič

5.8.2022 12:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ono je všechno drobet jinak, za průběh a zdárnost, odhad sil a prostředků odpovídá velitel zásahu, popřípadě štáb zdolávání požáru. Otázku, co zanedbalo vedení NP by se měl zabývat požární vyšetřovatel,BOZP, laboratoř, na základě toho policie, pokud dohledají nějaké porušení zákona, věc se postupuje prokuratuře, popř soudu. Nakonec přijde Fiala, že to byl Ruský šváb a tím to skončí, jako každý státní průšvih a opět se nic nezmění, lemplové povýší a zeměkoule se bude točit dál.
Odpovědět
va

vaber

5.8.2022 13:19
,,hoří asi na 440 hektarech,, to je si 2x2km to začalo hořet přes noc?
a nikdo si toho nevšiml dříve?
to je divné
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist