https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-lidovcu-na-posileni-ochrany-pudy-vlada-odmitla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh lidovců na posílení ochrany půdy vláda odmítla

17.8.2020 18:38 | PRAHA (ČTK)
Pokud jde o návrh, aby se k vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu u rozlohy nad pět hektarů vyjadřovalo ministerstvo zemědělství, vláda vyjádřila také nesouhlas. Nynější úpravu považuje za dostačující.
Pokud jde o návrh, aby se k vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu u rozlohy nad pět hektarů vyjadřovalo ministerstvo zemědělství, vláda vyjádřila také nesouhlas. Nynější úpravu považuje za dostačující.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
K návrhu opozičních lidovců na lepší ochranu zemědělské půdy zaujala vláda negativní stanovisko. Novinářům to po zasedání kabinetu řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Poslanci KDU-ČSL chtějí například výslovně zakázat výstavbu obchodních center, skladů a výrobních hal na nejlepší zemědělské půdě. V novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu také chtějí stanovit, že k žádostem o odnětí půdy nad pět hektarů ze zemědělského fondu nebo o stanovení dobývacího prostoru by se vždy vyjadřovalo ministerstvo zemědělství.
 

V současnosti je možné stavět na nejlepší půdě jen při převažujícím veřejném zájmu. Omezení se ale podle předkladatelů vykládá v některých případech účelově.

V případě zákazu odnímání zemědělské půdy I. a II. třídy ochrany kvůli stavbám pro obchod nebo výrobu a skladiště vláda uvádí, že jde jistě o opatření ve prospěch ochrany nejkvalitnějších půd. Na druhé straně upozorňuje například na to, že tento absolutní zákaz může znamenat problém, pokud bude nutné takovou budovu postavit, protože nebude existovat legální řešení. Problém podle vládních legislativců může představovat i uplatnění některých pojmů jako je třeba obchod.

Pokud jde o návrh, aby se k vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu u rozlohy nad pět hektarů vyjadřovalo ministerstvo zemědělství, vláda vyjádřila také nesouhlas. Nynější úpravu považuje za dostačující. "Předkladatelé navíc v důvodové zprávě pro takovouto změnu neuvádí ani žádné konkrétní argumenty," stálo v návrhu stanoviska kabinetu. Vláda nesouhlasí ani se zvýšením horní hranice sazeb pokut na dvojnásobek, ani s tím, aby se výnos z nich nově přiznával též Státnímu pozemkovému úřadu.

Souhlas s odnětím půdy z fondu by podle návrhu novely nebyl naopak potřeba pro zřizování mokřadů nebo remízků. I nejlepší zemědělskou půdu by bylo možné podle předlohy využívat pro plantáže dřevin a při její změně na les by se za odnětí této půdy z fondu nehradily odvody. Podobně by tomu bylo při zřizování retenčních nádrží a rybníků.

Bez ohledu na stanovisko vlády dostanou předlohu k projednání poslanci. Není jisté, zda se k tomu ve zbytku volebního období dostanou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.8.2020 09:08
Postoj vlády ke správnému návrhu lidovců je pouze potvrzením toho, co se obecně ví. Není v zájmu developerů a agrobyznysu solidní ochrana jedné ze základních složek ŽP - půdy.
Na kšeftování s půdou se vydělávají obrovské peníze a někomu by to chybělo.
Odpovědět
VN

Václav Neguš

19.8.2020 11:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlasím s Vámi,p.Vinkler. Nelze očekávat,že by někdy v průběhu několika let došlo k obratu.Asi máme zem.půdy dostatek.Snad razantní změna voleb.výsledků nebo snad nový "samet"! Obojí není moc pravděpodobné !
Odpovědět
MH

Miroslav Hruška

24.8.2020 09:11
Z programového prohlášení vlády ČR" Budeme důsledně chránit nejkvalitnější zemědělskou půdu a její využití pro jiné než zemědělské účely umožníme jen z důvodu nejvyššího veřejného zájmu!. Pane premiére, kde se vláda naučila tak bezostyšně lhát svým občanům. Jsem sice už starší člověk, ale rok do Parlamentních voleb si to určitě budu pamatovat. Pro jistotu si to ale zapíši, abych věděl koho nevolit. Stejně tak i do blízkých krajských voleb
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist