https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navstevnici-zoo-dvur-kralove-mohou-videt-vzacneho-krokodyla-stitnateho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návštěvníci ZOO Dvůr Králové mohou vidět vzácného krokodýla štítnatého

21.8.2022 00:01 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Krokodýl štítnatý ve volné přírodě obývá tropické lesy střední a západní Afriky. Má bohatý rejstřík hlasových projevů, takže se mu občas přezdívá i zpívající krokodýl.
Krokodýl štítnatý ve volné přírodě obývá tropické lesy střední a západní Afriky. Má bohatý rejstřík hlasových projevů, takže se mu občas přezdívá i zpívající krokodýl.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Safari Park Dvůr Králové nad Labem přesunul do expozice v pavilonu Vodní světy samici vzácného krokodýla štítnatého, kterou získal na konci roku 2020 ze španělské Valencie. Dosud dvoumetrový plaz žil v zázemí zoo a přivykal si na nové prostředí a chovatele, řekl mluvčí zoo Michal Šťastný. Devatenáctiletá samice by měla položit základ chovu těchto zvířat ve dvorské zoo, která se specializuje na Afriku.
 

Samici krokodýla štítnatého lidí najdou v expozici, kterou do loňského října obýval pár krokodýlů úzkohlavých, neboli tomistom. Zoo pár tomistom loni přesunula do zoologické zahrady v Lodži, kde by ve výrazně větším pavilonu měl mít vyšší šance na početí mláďat. Tomistomy úzkohlavé obývají tropické řeky, jezera a močály jihovýchodní Asie.

Krokodýl štítnatý ve volné přírodě obývá tropické lesy střední a západní Afriky. Má bohatý rejstřík hlasových projevů, takže se mu občas přezdívá i zpívající krokodýl. O jeho životě v divočině je známo velmi málo, jde o nejméně prozkoumaný druh krokodýla. Chov krokodýlů štítnatých v zajetí je vzácností. Na světě je v certifikovaných zoologických zahradách chována necelá stovka jedinců. Dospělí samci, kterých je v chovu kritický nedostatek, mohou dosahovat délky i přes čtyři metry.

Samici krokodýla štítnatého chovatelé do expozice donesli na žebříku. "S krokodýlem na žebříku bylo snadné pavilonem projít. Oproti transportu v bedně bylo menší riziko zranění krokodýla. Pro minimalizaci stresu měla samice po celou dobu přesunu zakryté oči," uvedl mluvčí. V expozici může samice, která váží téměř 56 kilogramů, využívat dva bazény propojené malým vodopádem. Za dobu od příjezdu ze Španělska samice povyrostla zhruba o pět centimetrů a přibrala tři kilogramy.

Kromě dospělé samice zoo ještě chová tři mláďata krokodýlů štítnatých. Získala je letos na jaře z Francie, v době převozu měřili 60 až 80 centimetrů. Zatím žijí v zázemí zoo a v budoucnu, až povyrostou, se předpokládá jejich přesun do pavilonu Vodních světů.

Početnost krokodýlů štítnatých v přírodě je nejasná. Jeho populace kvůli lovu a likvidaci přirozeného prostředí rychle ubývá. Jednou z pojistek před úplným vyhubením je vytvoření dostatečně početné populace krokodýla v zajetí a její pravidelné rozmnožování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist