https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejlepsi-system-trideni-odpadu-z-obalu-v-cr-ma-vimperk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejlepší systém třídění odpadů z obalů v ČR má Vimperk

12.11.2020 11:42 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
V České republice se plasty, včetně PET lahví, sbírají do nádob žluté barvy, případně do pytlů určených na třídění plastů.
V České republice se plasty, včetně PET lahví, sbírají do nádob žluté barvy, případně do pytlů určených na třídění plastů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | EKO-KOM
Nejlepší systém sběru a třídění odpadů z obalů měl v Česku loni jihočeský Vimperk. Stal se absolutním vítězem 16. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici, jejíž výsledky nebyly letos kvůli koronaviru jako tradičně vyhlášeny v Hradci Králové, ale ocenění předali zástupci soutěže osobně. ČTK to sdělili organizátoři akce. Do užšího výběru soutěže pořádané firmou Eko-kom, která organizuje sběr a recyklaci obalových odpadů, postoupilo 66 měst a obcí, a to pět zástupců z každého kraje a hlavní město Praha.
 

"Ocenění získaly tři nejlepší obce a města z každé kategorie a z těch vítězných vzešel i absolutní vítěz," uvedli v tiskové zprávě zástupci soutěže.

Do celostátního užšího výběru postoupili automaticky vítězové z krajských soutěží, další dva zástupce z každého kraje nominovali příslušní regionální manažeři společnosti Eko-kom, vybírat mohli pouze z obcí, které se umístily v krajské soutěži nejhůře na 5. místě.

Vimperk si hlavní cenu odnesl i v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Druhé místo obsadila Telč a třetí Jilemnice. V kategorii obcí mezi 500 a 50000 obyvateli byly první Vigantice, za kterými skončily Velké Bílovice a Pržno. Mezi obcemi do 500 obyvatel loni zvítězily Potůčky, na druhém skončil Český Jiřetín a na třetím Albrechtice v Jizerských horách.

Obce jsou v soutěži hodnoceny podle výsledků v nakládání s komunálním odpadem. Hodnotí se množství vytříděného odpadu na osobu a rok pro každou komoditu. Posuzuje se i poměr tříděného odpadu a komunálního odpadu, hustota sběrné sítě či to, zda obec sbírá i nápojový karton, bílé sklo a kovy.

Absolutním vítězem 15. ročníku soutěže se stal středočeský Beroun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist